close search results icon

Eurovision 2025: Εκτός τελικού η Κύπρος -Την Πέμπτη η Κλαυδία

Eurovision 2025: Εκτός τελικού η Κύπρος -Την Πέμπτη η Κλαυδία

Φωτογραφία: Sarah - Louise Bennett_EBU


Η καρδιά της Eurovision 2025 χτυπά αυτήν την εβδομάδα στη Βασιλεία της Ελβετίας, με τις χώρες που συμμετέχουν να δίνουν το παρών, ανάμεσά τους και η ελληνική αποστολή, με την Κλαυδία να εκπροσωπεί την Ελλάδα με το τραγούδι «Αστερομάτα».

Ο πρώτος ημιτελικός του 69ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βασιλεία της Ελβετίας, αποτέλεσε μια εντυπωσιακή βραδιά γεμάτη συναισθηματικές στιγμές και εκπλήξεις. Οι 15 χώρες του ημιτελικού παρουσίασαν τις συμμετοχές τους, διεκδικώντας μία από τις δέκα θέσεις στον μεγάλο τελικό.

Eurovision 2025: Δεν πέρασε στον τελικό η Κύπρος

Η Κύπρος, εκπροσωπούμενη από τον Theo Evan με το τραγούδι «Shh», παρουσίασε μια τολμηρή και καλλιτεχνικά επιμελημένη σκηνική εμφάνιση, η οποία, παρά τη δυναμική της, δεν κατάφερε να κερδίσει την αποδοχή του κοινού και της επιτροπής για την πρόκριση στον τελικό. Παρόλα αυτά, η εμφάνιση της Κύπρου, με την έντονη σκηνική παρουσία του Theo Evan, έμεινε αξέχαστη και απέδειξε την καλλιτεχνική ποιότητα που χαρακτηρίζει τη συμμετοχή του νησιού.

Η Σουηδία και η έκπληξη με την Πορτογαλία

Από την άλλη, η Σουηδία, η οποία ήταν φαβορί του διαγωνισμού, επιβεβαίωσε τις προσδοκίες, προκρίνοντας με μεγάλη άνεση, εντυπωσιάζοντας τόσο με τη σκηνική της παρουσία όσο και με τη μεγάλη αποδοχή από το κοινό. Η Σουηδία επιβεβαίωσε τον τίτλο της ως μία από τις πιο δυνατές συμμετοχές στον διαγωνισμό της Eurovision.

Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της βραδιάς ήταν η πρόκριση της Πορτογαλίας. Αν και λίγοι την είχαν συμπεριλάβει στα φαβορί, η ιδιαίτερη αισθητική και η δυναμική ερμηνεία του τραγουδιού «Deslocado» φαίνεται πως κατάφεραν να κερδίσουν την ψήφο του κοινού και της επιτροπής, εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη θέση στον τελικό.

Πώς ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα

Η διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ήταν διαφορετική φέτος, προσφέροντας μία πιο αγωνιώδη και έντονη ατμόσφαιρα. Οι χώρες ανακοινώνονταν ανά τριάδες και η αποκάλυψη του αποτελέσματος κάθε φορά ερχόταν με καθυστέρηση, κάτι που αύξησε την ένταση και την ανυπομονησία των τηλεθεατών.

Παρά την έντονη προσπάθεια της Κύπρου και των άλλων χωρών, όπως η Σλοβενία, το Βέλγιο, το Αζερμπαϊτζάν και η Κροατία, οι οποίες έμειναν εκτός τελικού, η βραδιά απέδειξε για άλλη μια φορά τη μαγεία και την αδρεναλίνη που προκαλεί ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βραδιά του Α΄Ημιτελικού επεφύλασσε και αρκετές εκπλήξεις όπως η εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή μαζί με τρεις ακόμη εκπρόσωπους της Eurovision 2024: την Jerry Heil από την Ουκρανία, τη Iolanda από την Πορτογαλία και τον Silvester Belt από τη Λιθουανία.

Όλοι μαζί ένωσαν τις φωνές τους σε μια ξεχωριστή ερμηνεία του εμβληματικού τραγουδιού «Ne Partez Pas Sans Moi», με το οποίο η θρυλική Σελίν Ντιόν χάρισε την πρώτη θέση στην Ελβετία στον διαγωνισμό της Eurovision το 1988.

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς στον Α' Ημιτελικό της Eurovision 2025 ήταν αναμφίβολα η εμφάνιση της Σελίν Ντιόν μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Η σπουδαία Καναδή τραγουδίστρια, που το 1988 κατέκτησε τη νίκη για λογαριασμό της Ελβετίας, μίλησε με θερμά λόγια για τον διαγωνισμό που, όπως δήλωσε, της άλλαξε τη ζωή.

«Θα ήθελα πολύ να βρίσκομαι εκεί μαζί σας. Η Ελβετία μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω σε κάτι τόσο σημαντικό. Η Eurovision μου άλλαξε τη ζωή πριν από 37 χρόνια. Σας ευχαριστώ από καρδιάς», ανέφερε εμφανώς συγκινημένη.

Η αγάπη της Σελίν Ντιόν για τον θεσμό είναι γνωστή, καθώς η νίκη της με το "Ne partez pas sans moi" αποτέλεσε ορόσημο στην καριέρα της και την εισιτήριο για παγκόσμια καταξίωση.

Η παρουσία της – έστω και εξ αποστάσεως – υπενθύμισε σε όλους τη διαχρονική αξία του διαγωνισμού, αλλά και τη δύναμη της μουσικής να ανοίγει δρόμους και να ενώνει ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ευρώπης και του κόσμου.

Οι 10 χώρες που προκρίθηκαν

Νορβηγία – Kyle Alessandro – Lighter

Αλβανία – Shkodra Elektronike – Zjerm

Σουηδία – KAJ – Bara Bada Bastu

Ισλανδία – VAEB – Roa

Ολλανδία – Claude – C’est la vie

Πολωνία – Justyna Steczkowska – Gaja

Άγιος Μαρίνος – Gabry Ponte – Tutta l’Italia

Εσθονία – Tommy Cash – Espresso Macchiato

Πορτογαλία – Napa – Deslocado

Ουκρανία – Ziferblat – Bird of Pray

Οι χώρες που δεν τα κατάφεραν

Ανάμεσα σε αυτές και η Κύπρος, η οποία δεν προκρίθηκε παρά την καλλιτεχνικά επιμελημένη και σκηνικά δυναμική εμφάνιση του Theo Evan με το τραγούδι «Shh». Εκτός συνέχειας έμειναν επίσης:

Σλοβενία – Klemen – How Much Time Do We Have Left

Βέλγιο – Red Sebastian – Strobe Lights

Αζερμπαϊτζάν – Mamagama – Run With U

Κροατία – Marko Bošnjak – Poison Cake

 iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ