close search results icon

Εύκολες και γρήγορες συνταγές με κολοκύθα

Εύκολες και γρήγορες συνταγές με κολοκύθα

Η κολοκύθα αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αγαθά του φθινοπώρου. Εντυπωσιακή σε σχήμα και μέγεθος, λαμπερό χρώμα και ζουμερή σάρκα, βελούδινη και τρυφερή υφή, με πεντανόστιμο φρουτένιο χυμό. δίνει έμπνευση όχι μόνο σε παραμύθια αλλά και στις μαγειρικές.

Συνταγές με κολοκύθα

Ψητή κολοκύθα με πανσέτα

psiti-kolokytha-me-panseta-kai-mpalsamiko.webp

Υλικά
12 φέτες κολοκύθα
150γρ. πανσέτα σε κύβους6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
2 κουτ. σούπας φασκόμηλο φρέσκο
1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
πιπέρι φρεσκοκομμένο


Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Κόβετε κάθετα την κολοκύθα σε φέτες πλάτους 2εκ. Αφαιρείτε μόνο τα σπόρια και όχι τη φλούδα και τις αραδιάζετε σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος.

Βήμα 2
Χτυπάτε το ελαιόλαδο με το βαλσαμικό ξίδι, προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνετε με το μίγμα την κολοκύθα. Πασπαλίζετε με το φασκόμηλο και ψήνετε για 20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.

Βήμα 3
Δοκιμάζετε με ένα πιρούνι αν έχει μαλακώσει η σάρκα της κολοκύθας και ψήνετε για άλλα 5-7 λεπτά στους 250°C για να πάρει ρόδινο χρώμα. Στο μεταξύ σοτάρετε την πανσέτα σε ένα τηγάνι και, πριν σερβίρετε, τη μοιράζετε πάνω στις φέτες της κολοκύθας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Πανεύκολη κολοκυθόσουπα

Υλικά
500γρ. κολοκύθα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 γλυκοπατάτα
χυμό από ένα πορτοκάλι
2 1/2 φλιτζάνια νερό
λίγο αλάτι
λίγο φρέσκο πιπέρι


Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε την κολοκύθα, το κρεμμύδι και τη γλυκοπατάτα σε μεσαία κομμάτια.

Βήμα 2
Ρίχνετε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό.

Βήμα 3
Αφήνετε να κρυώσει λίγο, τη ρίχνετε στο μπλέντερ και την πολτοποιείτε.

Ζυμαρικά με καραμελωμένη κολοκύθα, γραβιέρα και φουντούκια

Υλικά
500γρ. ζυμαρικά «σέλινο» (rigatoni)
2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
300γρ. φρέσκια κολοκύθα τριμμένη
5-6 κλωναράκια θυμάρι
1½ κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή Βelbake
200γρ. τυρί κρέμα
150γρ. ΓΑΛΠΟ γραβιέρα αιγοπρόβεια, σε μικρούς κύβους
100γρ. φουντούκια καβουρδισμένα και χοντροκομμένα



Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας τους. Κρατάτε λίγο από το νερό που έβρασαν, τα σουρώνετε, τα κρυώνετε με άφθονο νερό, τα περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και τα κρατάτε στην άκρη.

Βήμα 2
Ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι, την κολοκύθα και σοτάρετε πολύ καλά σε μέτρια θερμοκρασία για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν πολύ καλά.

Βήμα 3
Στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε την καστανή ζάχαρη, ρίχνετε το θυμάρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά για να καραμελώσουν.

Βήμα 4
Σβήνετε με λίγο από το νερό έβρασαν τα ζυμαρικά, προσθέτετε το τυρί κρέμα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και να δέσει η σάλτσα. Ρίχνετε τότε τα ζυμαρικά, τα φουντούκια και αν χρειάζεται λίγο ακόμα από το νερό που κρατήσατε. Ανακατεύετε πολύ καλά.

Βήμα 5
Σερβίρετε τα ζυμαρικά αμέσως, πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί

cantina.protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ