Εύκολη συνταγή για οσομπούκο λεμονάτο -Τα 3 απλά υλικά που κάνουν το μοσχάρι σκέτο λουκούμι

Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Με απλά υλικά και αργό μαγείρεμα φτιάχνουμε το πιο τρυφερό μοσχάρι με νόστιμη, βελούδινη και αρωματική σάλτσα.
Οι Έλληνες αγαπάμε το μοσχάρι και μάλιστα πολύ, όχι μόνο για τη νοστιμιά του αλλά και για την υψηλή θρεπτική του αξία (πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, κύρια πηγή σιδήρου). Παραδοσιακά μας αρέσει να το ψήνουμε, όταν πρόκειται για μπριζόλες και ιδιαίτερες κοπές, αλλά αν η διάθεση μας και η εποχή ζητάνε κάτι πιο comfort θέλουμε να το σιγομαγειρεύουμε, συνήθως κοκκινιστό ή λεμονάτο.
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να μαλακώνει καλά, να μελώνει ωραία με την σάλτσα του και φυσικά να μοσχοβολάει αφού πάντα η όρεξη, ειδικά στα μαγειρευτά, ανοίγει από τη μυρωδιά. Ιδιαίτερα όταν έχουμε ένα κομμάτι ιδανικό για κατσαρόλα όπως το οσομπούκο δεν χρειάζονται πολλά πολλά για να τα πετύχουμε όλα αυτά. Το κόκκαλο και το μεδούλι θα δώσουν πλούσια γεύση στο φαγητό και θα βοηθήσουν τη σάλτσα να πήξει ωραία. Την κατάσταση στη συνταγή που σας δίνουμε παρακάτω θα βοηθήσουν τρία απλά υλικά: τα μπόλικα ψιλοκομμένα κρεμμύδια που θα δέσουν ακόμα περισσότερο τη σάλτσα, το λευκό κρασί και το θυμάρι που θα απογειώσουν τη νοστιμιά και τα αρώματα του φαγητού.
Μοσχαρίσιο οσομπούκο λεμονάτο
Υλικά για 4 μερίδες
4 φέτες μοσχαρίσιο οσομπούκο (περίπου 300 γρ. η καθεμία)
8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.σ. αποξηραμένο θυμάρι
2 ποτήρια κρασιού λευκό ξηρό κρασί
500 ml ζεστό νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμός από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το οσομπούκο για 5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει πολύ καλά και να πιάσει ελαφρώς στον πάτο της κατσαρόλας. Με τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και τα σοτάρουμε ελαφρά για τουλάχιστον 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Το ζητούμενο είναι τα κρεμμύδια να βγάλουν σιγά σιγά τα υγρά και τα σακχαρά τους ώστε να καραμελώσουν χωρίς όμως να σκουρύνουν και να καούν. Αυτή η διαδικασία είναι που θα κάνει στη συνέχεια τη σάλτσα να δέσει καλύτερα και θα της δώσει παραπάνω γεύση.
Ανεβάζουμε και πάλι τη φωτιά (από χαμηλή και μέτρια) και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ανακατεύουμε τρίβοντας με την κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας ώστε να ξεκολλήσουν τα υπολείμματα του κρέατος και των κρεμμυδιών που έχουν μείνει (αυτά επίσης θα νοστιμίσουν περισσότερο το φαγητό). Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό. Θα πρέπει τα υγρά να καλύπτουν εντελώς τα υπόλοιπα υλικά (αλλιώς συμπληρώνουμε λίγο επιπλέον νερό). Αλατοπιπερώνουμε καλά, προσθέτουμε το θυμάρι και ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα πιάνοντάς την από τα χερούλια. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να χυλώσει η σάλτσα. Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και ανακινούμε ελαφρά. Σερβίρουμε ζεστό με ένα ωραίο σπυρωτό πιλάφι ή βελούδινο σπιτικό πουρέ.
Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
Έξτρα μπαχαρικά και μυρωδικά: Εκτός από το θυμάρι στη συγκεκριμένη συνταγή ταιριάζουν και η δάφνη με το μπαχάρι οπότε βάλτε 2 φύλλα και 4 κόκκους αντίστοιχα για να το απογειώσετε. Επίσης, μαζί με τον χυμό στο τέλος του μαγειρέματος μπορείτε να προσθέσετε το ξύσμα από το ένα λεμόνι, θα δώσει ιδιαίτερη φρεσκάδα και μια ελαφριά πίκρα που ταιριάζει στην περίπτωση.
Λευκό, ξηρό και εξόχως αρωματικό: Γενικά τα λευκά ξηρά κρασιά συνοδεύουν ωραία το λεμονάτο οσομπούκο, στην κατσαρόλα αλλά και στο τραπέζι. Ωστόσο, αυτά που του πάνε περισσότερο είναι τα πιο λουλουδάτα, φρουτένια και ανάλαφρα όπως το Μοσχοφίλερο και η Μαλαγουζιά. Πιο συγκεκριμένα, τα τυπικά χαρακτηριστικά των δύο αυτών αγαπημένων ελληνικών ποικιλιών (άνθη και καρποί εσπεριδοειδών στη μύτη και στο στόμα, μέτρια οξύτητα, φρέσκια γεύση και διακριτική επίγευση) ισορροπούν τέλεια με τον πληθωρικό χαρακτήρα του κρέατος, με τα μυρωδικά του συγκεκριμένου φαγητού και φυσικά με τον χυμό λεμονιού που πρωταγωνιστεί στη σάλτσα.
iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Το Φεγγάρι του Καλαμποκιού γίνεται… Blood Moon
05 Σεπτεμβρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ