close search results icon

Φασολάδα φούρνου- Για τις κρύες ημέρες αλλά και τις ηλιόλουστες

Φασολάδα φούρνου- Για τις κρύες ημέρες αλλά και τις ηλιόλουστες

Αν αναρωτιέστε τι περισσότερο έχει μια φασολάδα φούρνου από την κλασική φασολάδα που μαγειρεύεται στην κατσαρόλα, θα το καταλάβετε μόλις τη δοκιμάσετε, η φουρνιστή της γεύση είναι μοναδική και τρώγεται το ίδιο ευχάριστα τόσο τις πιο κρύες ημέρες, όσο και τις ηλιόλουστες.

Υλικά

300 γρ. φασόλια μέτρια, μουλιασμένα αποβραδίς

1 δαφνόφυλλο

2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες

1 πράσο, ψιλοκομμένο

80 ml ε.π. ελαιόλαδο

2 κλωναράκια σέλερι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά πατημένη

1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή

200 γρ. ψιλοκομμένα τοματάκια κονκασέ

150 γρ. σάλτσα ντομάτας

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, αλάτι

Για το σερβίρισμα

2 φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα


Διαδικασία

Βάζουμε τα φασόλια με το δαφνόφυλλο σε μια χύτρα ταχύτητος με αρκετό νερό και βράζουμε για περίπου 20' ή μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε τα φασόλια και κρατάμε το νερό που τα βράσαμε. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το πράσο με τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο για 3΄, προσθέτουμε τα φασόλια, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2΄.

Σε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι ή γάστρα βάζουμε τα φασόλια, το σέλερι, το σκόρδο και την πάπρικα, τα ντοματάκια και τη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό που κρατήσαμε, τόσο ώστε να σκεπαστούν τα φασόλια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου, στους 160°C για περίπου 2 ώρες μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.

Ελέγχουμε τακτικά τα υγρά, προσθέτοντας πάντα ζεστό νερό αφού στο τέλος του ψησίματος η φασολάδα δεν πρέπει να έχει στεγνώσει. Σερβίρουμε τη φασολάδα φούρνου με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

olivemagazine.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ