close search results icon

Φιξαρίσματα στο βαμβάκι με 72 λεπτά

Παράταση έως τον Γενάρη από εκκοκκιστές. 

Ανακάµπτει ως τα 72 λεπτά το κιλό η εγχώρια αγορά σύσπορου βάµβακος τα τελευταία 24ωρα. Αφορµή δίνει µια αφύπνιση των αγοραστών στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης που είδε τη διεθνή τιµή για την παλιά σοδειά (συµβόλαια Μαρτίου 2023) να ανακαταλαµβάνει την περιοχή των 86,5 σεντς ανά λίµπρα.

screenshot-6.png

Η κινητικότητα αυτή, επέτρεψε µια ανάκτηση περίπου 4 λεπτών το κιλό περίπου στην τιµή του σύσπορου, το οποίο πριν από δέκα ηµέρες είχε πιεστεί στα 66 λεπτά παραδοτέο, µε το ενδιαφέρον αρκετών παραγωγών που δεν είχαν κλείσει τιµές να επανέρχεται και πλέον πολλοί από αυτούς εξετάζουν το ενδεχόµενο φιξαρίσµατος. Προς το παρόν τα µεγαλύτερα εκκοκκιστήρια της χώρας έχουν δώσει προθεσµία µέχρι τις 31 ∆εκεµβρίου για να κλείσουν οι παραγωγοί τιµή για το σύσπορο βαµβάκι που έχουν παραδώσει. Η αρχική καταληκτική ηµεροµηνία φιξαρισµάτων, ήταν η 15η ∆εκεµβρίου αλλά δόθηκε µια παράταση µε τις κινήσεις στην αγορά να δικαιώνουν την επιλογή αυτή, αφού η ανοδικότητα ξεκίνησε να εκδηλώνεται στις 19 ∆εκεµβρίου. Κάποια εγχώρια εκκοκκιστήρια έχουν δώσει τη δυνατότητα φιξαρίσµατος τις πρώτες ηµέρες του Ιανουαρίου, αφού αρκετοί προσδοκούν µια βελτίωση των συνθηκών της αγοράς. Σε γενικές γραµµές πάντως, η αγορά βάµβακος βρίσκεται σε καθοδική πορεία και θα χρειαστούν ενθαρρυντικές ειδήσεις που δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα για µέχρι το τέλος του έτους, προκειµένου να υπάρξει µια νέα ανοδική αντίδραση που θα έστελνε την τιµή του σύσπορου στα 75 λεπτά το κιλό, έναν στόχο αρκετών παραγωγών. Αν και κατά γενική οµολογία αναλυτών, η τιµή βάµβακος είναι «υπερπουληµένη», δηλαδή πολύ χαµηλή τη δεδοµένη στιγµή, η πληθωριστική φωτιά έκαψε το 10 µε 15% της ζήτησης για ίνα, κάτι το οποίο δύσκολα θα µπορούσε να παραβλέψει σήµερα η αγορά.

Ανοιχτό παράθυρο για 90 σεντς, μικρές αντοχές για διατήρηση

Η αγορά έχει επιβεβαιώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι τα χαµηλά του εύρους για τη δεδοµένη περίοδο δεν µπορούν να βρεθούν κάτω από τα 78 σεντς ανά λίµπρα. Αντίστοιχα έχει δείξει πως τα υψηλά των 87 σεντς η λίµπρα δύσκολα µπορούν να διασπαστούν, µε την κίνηση µέσα σε αυτό το εύρος των 10 σεντς περίπου να διατηρείται εδώ και περίπου ένα µήνα. Αναλυτές δεν αποκλείουν την υπέρβαση των 90 σεντς τις επόµενες εβδοµάδες, ακόµα και µε τις σηµερινές συνθήκες της αγοράς, ωστόσο όπως εκτιµούν το η διάρκεια παραµονής του χρηµατιστηρίου σ’ αυτό το εύρος δεν µπορεί παρά να είναι σύντοµη, για όσο δεν υπάρχουν υποστηρικτικά µηνύµατα από την φυσική αγορά. Με την παγκόσµια κατανάλωση για την τρέχουσα εµπορική περίοδο να συρρικνώνεται κατά επιπλέον 3,5 εκατ. δέµατα στην τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA, οι προσδοκίες δεν δικαιολογείται να είναι ανεβασµένες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται και η πρώτη έκθεση της νέας χρονιάς να δώσει µια νέα µείωση της κατανάλωσης ή έστω των αµερικανικών εξαγωγών.

Το αφήγημα ύφεσης και ισοτιμίας

Με τα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης που λήγουν ∆εκέµβριο του 2023 και αναφέρονται στη σοδειά που θα σπαρθεί την προσεχή άνοιξη στην Ελλάδα, να διαπραγµατεύονται στα 82 σεντς, όλο και περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν µείωση των εκτάσεων, αφού η τιµή αυτή «δεν εµπνέει» τους Αµερικανούς παραγωγούς που κινούνται πάντα βάσει των χρηµατιστηριακών δεδοµένων. Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν από τις τιµές σε ανταγωνιστικές σπορές, όπως σόγια και καλαµπόκι, δυο προϊόντα που παρά την γενική διόρθωση των αγορών, διατήρησαν περισσότερα από τα κέρδη που έγραψαν οι δείκτες τιµών το 2022.

Πάντως, όσο οι ανησυχίες για τη ζήτηση παραµένουν, η προοπτική των χαµηλότερων εκτάσεων βάµβακος, δύσκολα θα κινούσαν την αγορά σε επίπεδα πέριξ
του δολαρίου, εκείνα δηλαδή που υπαγόρεψαν πέρυσι την άνοιξη µια εκτίναξη 20% των εκτάσεων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, σε περίπτωση που το αφήγηµα της ύφεσης αποδυναµωθεί, η αγορά θα µπορούσε να δοκιµάσει ξανά την περιοχή πάνω από τα 90 σεντς, ενώ αν πράγµατι η ισοτιµία ευρώ/δολαρίου διατηρηθεί κοντά στο απόλυτο 1, µαζί µε τα πριµ ποιότητας, στην Ελλάδα το σύσπορο παραµένει µια ενδιαφέρουσα επιλογή.

πηγή: agronews.gr - Πέτρος Γκόγκος



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ