close search results icon

Financial Times: Εάν νικήσει ο Ερντογάν το οφείλει στο πελατειακό δίκτυο που έχει δημιουργήσει

Financial Times: Εάν νικήσει ο Ερντογάν το οφείλει στο πελατειακό δίκτυο που έχει δημιουργήσει

«Εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδειχθεί νικητής στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία, θα οφείλει την επανεκλογή του εν μέρει στα ισχυρά πελατειακά δίκτυα που έχει δημιουργήσει εδώ και δύο δεκαετίες», γράφει η Financial Times, λίγες ώρες πριν οι κάλπες αναδείξουν τον νέο Τούρκο πρόεδρο.

Η οικονομική εφημερίδα αποδίδει μια ενδεχόμενη νίκη του Ερντογάν «στο εκτεταμένο σύστημα επιρροής, υποστήριξης και κρατικής γενναιοδωρίας, στο οποίο πολλοί Τούρκοι πολίτες έχουν βασιστεί για να ζήσουν- και φοβούνται ότι μπορεί να τελειώσει χωρίς τον Ερντογάν στην προεδρία».

«Σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων». . . αισθάνονται ότι εξαρτώνται από την παραμονή του ΑΚΡ στην εξουσία για να συνεχίσουν να λαμβάνουν οφέλη από το κράτος», δήλωσε ο Μουράτ Σόμερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Koç της Κωνσταντινούπολης. «Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε επισφαλείς καταστάσεις πιστεύουν ότι η σχέση τους με το κράτος εξαρτάται από τις καλές σχέσεις με το AKP. Εξαρτώνται από το AKP».

Αναφέρει επίσης πως η κυβέρνηση του Ερντογάν πλημμύρισε τη χώρα με προεκλογικά φυλλάδια, στα οποία υποσχόταν δωρεάν φυσικό αέριο, μειωμένο ηλεκτρικό ρεύμα και 10 GB δωρεάν internet για φοιτητές. Ταυτόχρονα, μια μόλις ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Ερντογάν επανήλθε με υποσχέσεις για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

«Τα ισχυρά δίκτυα που έχει δημιουργήσει αυτός και το κόμμα του επεκτείνονται και στις επιχειρήσεις. Ο Ερντογάν κατορθώνει σταθερά να διατηρεί την υποστήριξη μεταξύ της κυρίως συντηρητικής και θρησκόληπτης βάσης του, εν μέρει επειδή πολλοί βλέπουν τη μοίρα τους να συνδέεται με τη δική του, αλλά και μέσω του τεράστιου μεγέθους του ισλαμιστικού κόμματος AKP, το οποίο έχει γραφεία σε πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα», αναφέρει μεταξύ άλλων η Financial Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ