close search results icon

Φυσικό αέριο: Άλμα 35% στις τιμές-Οι λόγοι

Στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο σημείωσαν άνοδο, καθώς οι traders επαναξιολόγησαν τους κινδύνους εφοδιασμού εν μέσω ενδείξεων παγκόσμιου ανταγωνισμού για το καύσιμο και ενός κύματος καύσωνα που πλήττει την περιοχή.

Το συμβόλαιο αναφοράς έκλεισε την εβδομάδα 35% υψηλότερα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον περασμένο Αύγουστο, στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Είναι επίσης η πρώτη εβδομαδιαία άνοδος από τον Μάρτιο.

Η άνοδος της Παρασκευής είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα ακραίας μεταβλητότητας αυτή την εβδομάδα, αφού το συμβόλαιο φάνηκε να βρίσκει ένα κατώτατο όριο γύρω από τα 23 ευρώ. Ενώ τα υψηλά αποθέματα και η υποτονική βιομηχανική ζήτηση έχουν συμπιέσει τις τιμές τους τελευταίους μήνες, οι έμποροι είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο σύσφιξης των προμηθειών.

Αρκετές διακοπές στον εφοδιασμό στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης, έχουν παραταθεί. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου – οι οποίες βοήθησαν την ήπειρο να ανακάμψει από την κρίση – θα μπορούσαν να μειωθούν τους επόμενους μήνες μετά από μια περίοδο καθοδικής τάσης των τιμών.

Οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό συμπίπτουν με τις υψηλότερες θερμοκρασίες καθώς το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις ανάγκες ψύξης από την Ευρώπη στην Ασία και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό για το LNG. Το κύμα καύσωνα στη βορειοανατολική Ασία τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αυξήσει επίσης τη ζήτηση.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο του πρώτου μήνα αναφοράς διαμορφώθηκε 19% υψηλότερα στα 32,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησε κατά 23%.

naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ