close search results icon

Φυσικό αέριο: Οι γεμάτες αποθήκες και η μικρή ζήτηση κρατούν χαμηλά τις τιμές

Φυσικό αέριο: Οι γεμάτες αποθήκες και η μικρή ζήτηση κρατούν χαμηλά τις τιμές

Οι γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία της, η χαμηλή ζήτηση και ένα ήπιος όπως όλα δείχνουν χειμώνας, κρατούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τις τιμές με την τιμή στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF να υποχωρεί χθες στα 47,9 ευρώ η μεγαβατώρα.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης μπορεί να διανύουμε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας που επιβαρύνει τα σενάρια εξέλιξης των τιμών, ωστόσο όπως σημείωσε τα μελλοντικά συμβόλαια (futures) διαμορφώνονται ενσωματώνοντας τόσο το κακό, όσο και το καλό σενάριο. Εκτίμησε μάλιστα με αυτό το σκεπτικό, έχουν τη μικρότερη πιθανότητα να επιβεβαιωθούν ως προς το κακό σενάριο.

Όλα τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς είναι θετικά δήλωσε χθες ο σύμβουλος ενέργειας του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος, άποψη που έδειξε να συμμερίζεται και η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Όπως αναφέρθηκε, οι traders αποθηκεύουν αέριο στην Ουκρανία και σήμερα υπάρχουν περί τα 11 πλοία LNG που για 30 έως 60 μέρες περιφέρονται γύρω από την Ευρώπη γιατί δεν υπάρχει ζήτηση και περιμένουν την κατάλληλη χρονική στιγμή, όπως μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας για να ξεφορτώσουν.

Υπό άλλες συνθήκες, οι εκπρόσωποι του κλάδου που μίλησαν χθες στο 6ο Athens Investment Forum, τόνισαν ότι θα έπρεπε να δούμε τις τιμές να πέφτουν πιο χαμηλά, κάτι που εμποδίζει η διεθνής πολεμική καταιγίδα. Ακόμη και εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, το πετρέλαιο δεν ανέβηκε όσο θα περίμενε κανείς, κάτι που σημαίνει σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, ότι οι παραγωγοί πετρελαίου για ανταγωνιστικούς λόγους δεν θέλουν να ανέβει η τιμή. Εν αντιθέσει με το αέριο, στο οποίο η αγορά δείχνει ότι επιδιώκει ένα καλύτερο περιθώριο κέρδους. «Από κει και πέρα η κερδοσκοπία είναι μέρος του παιχνιδιού υπάρχει περίσσεια αερίου και η κατανάλωση έχει πέσει πολύ χαμηλά» αναφέρουν.

Στην Ελλάδα, το 2021 η κατανάλωση αερίου ήταν 7 bcm και το 2023 θα κλείσει με 5 bcm, κάτι που σημαίνει ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί δουλεύουν με 20% χαμηλότερη ενέργεια και στα ελληνικά νοικοκυριά, η κατανάλωση είναι τουλάχιστον 15% χαμηλότερη.

Ο κ. Τσάφος πρόσθεσε χθες ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να πληρώσει για το LNG που κυκλοφορεί στον κόσμο περισσότερο απ’ όσο είναι διατεθειμένες να πληρώσουν οι άλλες χώρες. Όλα αυτά, όπως είπε, δείχνουν μια στιβαρή εικόνα για τον επερχόμενο χειμώνα ακόμα και στο σενάριο που όλα πάνε άσχημα και είναι πολύ κρύος. Αν συμβεί αυτό, αυξηθεί η βιομηχανική παραγωγή και υπάρξει και μεγαλύτερος ανταγωνισμός από άλλες περιοχές του κόσμου τότε μπορεί να αδειάσουν οι αποθήκες. Λογικά τόνισε θα υπάρχει νευρικότητα στην αγορά αλλά η κατεύθυνση είναι η αποκλιμάκωση των τιμών.

newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ