close search results icon

Φονικό το πέρασμα του κυκλώνα Ιαν

Φονικό το πέρασμα του κυκλώνα Ιαν

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα του ισχυρότατου κυκλώνα Ιαν από τη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου οι Αρχές εκφράζουν φόβους ακόμα και για τριψήφιο αριθμό θυμάτων, καθώς χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι περιμένοντας τις δυνάμεις διάσωσης.

Χθες το βράδυ, με ανέμους ταχύτητας ως και 185 χιλιομέτρων την ώρα -κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον-, ο Ιαν «χτύπησε» κατά μήκος της ακτής Κάγιο Κόστα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της πολιτείας, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν στο σκοτάδι, σχεδόν καμία υπηρεσία τηλεφωνίας δεν λειτουργούσε για αρκετές ώρες και σοβαρές πλημμύρες καταγράφηκαν σε δεκάδες περιοχές όπου το νερό ξεπερνούσε τα τρία μέτρα ύψος. Οι συνοικίες στην πόλη Φορτ Μάγερς θύμιζαν χθες λιμνοθάλασσα, στη Νέιπλς τα αυτοκίνητα έγιναν πλωτά και παρασύρθηκαν από τα ορμητικά ρεύματα με τα φερτά υλικά. Ολόκληρο τμήμα μιας τεράστιας γέφυρας κατέρρευσε, αφήνοντας τους κατοίκους της νησιωτικής πόλης Σανιμπέλ αποκομμένους από την ηπειρωτική χώρα. Βίντεο που κυκλοφόρησε στα σόσιαλ μίντια δείχνει ακόμη και καρχαρία να κολυμπάει στους δρόμους του Φορτ Μάγερς.

Ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις είπε χθες πως ο Ιαν πιθανόν συγκαταλέγεται στους «ισχυρότερους κυκλώνες που έπληξαν ποτέ τη Φλόριντα». «Πρόκειται για φαινόμενο για το οποίο θα μιλάμε για χρόνια», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής της αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NWS), Κεν Γκρέιαμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μετά το πέρασμα του ακραίου φαινομένου από τη Φλόριντα, υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα κατηγορίας 2, παραμένοντας επικίνδυνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε το αίτημα του κυβερνήτη ΝτεΣάντις να κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση μεγάλης καταστροφής, που παρέχει ένα ευρύ φάσμα βοήθειας έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την πολιτεία.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ