close search results icon

Φωτιά στον Έβρο: Μάχη για δέκατη μέρα με τις φλόγες – Σαρώνουν το δάσος της Δαδιάς οι φλόγες

Φωτιά στον Έβρο: Μάχη για δέκατη μέρα με τις φλόγες – Σαρώνουν το δάσος της Δαδιάς οι φλόγες

Για δέκατη ημέρα η φωτιά στον Έβρο καίει ανεξέλεγκτη.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν συνεχή μάχη με επίκεντρο τις τελευταίες ώρες το μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά προς τη Δαδιά.

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μία γραμμή άμυνας, ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς.

Νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι ανησυχία προκαλεί η ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου σε νοτιά, η οποία αν συμβεί, όπως ανέφερε, θα στείλει τη φωτιά προς τη Δαδιά.

Στη Λευκίμμη, χθες, Κυριακή (27/8/2023), μετά από αναζωπύρωση, η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια, με τους κατοίκους της περιοχής να ειδοποιούνται μέσω του 112 να εκκενώσουν προς το Τυχερό Έβρου.

Στη Ροδόπη το μέτωπο που απασχολεί τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, είναι αυτό μεταξύ της περιοχής Κασσιτερά και Κίρκη. Λόγω αναζωπύρωσης στην περιοχή Κασσιτερά χθες, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν προς Σάπες.

Τον Έβρο επισκέπτεται σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο για να κάνει αυτοψία στις πληγείσες από τις φωτιές περιοχές. Επικεφαλής του κλιμακίου θα είναι ο υπουργός Επικράτειας Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.

Αγώνα για να αποτρέψουν μεγαλύτερη καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς όπου ενδημούν σπάνια είδη πτηνών δίνουν οι πυροσβέστες.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι δεν επλήγη η αναπαραγωγή του μαυρο-γύπα, του σπάνιου είδους, που κατά ευτυχή συγκυρία είχε ολοκληρώσει το φετινό κύκλο του λίγο πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά.

Η πύρινη λαίλαπα που συνεχίζει να καίει ακόμη το δάσος της Δαδιάς αφήνει πίσω της μια τεράστια οικολογική καταστροφή στο μοναδικό δάσος σε όλη την Ευρώπη που μπορεί να δει κανείς 4 διαφορετικά είδη γύπα. 

Στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς υπήρχε και λειτουργούσε ένας πρότυπος χώρος δασικής αναψυχής. Διέθετε πολλά γήπεδα, χώρους για την ψυχαγωγία των επισκεπτών όπως επίσης και πολλά κτίρια για την διανυκτέρευση τους. Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει πια, όλα παραδόθηκαν στη μανία της καταστροφής.

Ο μεγαλύτερος φόβος είναι να μην περάσει η φωτιά στον πυρήνα του δάσους, όπου έχουν βρει καταφύγιο σπάνια είδη ζώων και πτηνών.

Όπως εξήγησε η Άννα Κωνσταντινίδου, προϊστάμενη μονάδας διαχείρισης τεχνικών πάρκων δέλτα Έβρου και Δαδιάς, στο δάσος της Δαδιάς συναντάμε τα 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης και τον τελευταίο πληθυσμό μαυρογύπα. Είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για τα αρπακτικά πουλιά.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μην ξεφύγει και περάσει η πυρκαγιά στον στενό πυρήνα εκεί όπου υπάρχει μια μεγάλη αποικία μαυρογύπα», τονίζει.

Ήδη η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί είναι μεγάλη.

Φωτιά στον Έβρο: Και ξένες δυνάμεις στη μάχη της κατάσβεσης

Στη μάχη της κατάσβεσης δεν έχουν ριχθεί μόνο ελληνικές δυνάμεις, αλλά και ενισχύσεις από το εξωτερικό, που μάλιστα έρχονται αντιμέτωποι με ακραίες και πρωτόγνωρες καταστάσεις.

«Οι φωτιές, συγκριτικά και με τις φωτιές που αντιμετωπίζουμε στην Τσεχία, είναι τελείως διαφορετικές, παρα το γεγονός ότι είχαμε τη πληροφόρηση, όσο ταξιδεύαμε για εδώ, ότι 10.000 στρέμματα είχαν καεί σε 24 ώρες, είναι ένα μέγεθος που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ενώ και οι θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα είναι πολύ δύσκολες», τονίζει Τσέχος πυροσβέστης, Επικεφαλής της ομάδας επίγειων δασικών πυρκαγιών.

Προσπαθούν να ανακόψουν το μέτωπο με κάθε τρόπο. Έχει δημιουργηθεί μια φαρδιά αντιπυρική ζώνη πλάτους 170 μέτρων.

Αυτή η αντιπυρική ζώνη διανοίχθηκε μέσα στη διάρκεια της νύχτας και συνέβαλε στο να διασωθεί ο οικισμός.

«Είμαστε 46 άτομα προσωπικό με 5 πυροσβεστικά οχήματα και ένα ασθενοφόρο με δυο γιατρούς και έναν διασώστη. Η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Να υποστηρίξουμε το πυροσβεστικό σώμα της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη μάχη.», τονίζει από την πλευρά του ο Λέοναρντ Τσούρας, Εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας της Αλβανίας.

Στο δάσος της Δαδιάς παραμένουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την χώρα βρίσκονται επί ποδός υπο τον φόβο αύξησης της έντασης των ανέμων που αναμένονται από το πρωί της Δευτέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ