close search results icon

Φωτιές: Μάχη να μην μπουν οι φλόγες στο χωριό Βάτι στη Ρόδο - Εκκενώθηκε η περιοχή Λούτσες στην Κέρκυρα

Φωτιές: Μάχη να μην μπουν οι φλόγες στο χωριό Βάτι στη Ρόδο - Εκκενώθηκε η περιοχή Λούτσες στην Κέρκυρα

Κοντά σε Πλατανιστό και Ποτάμι η φωτιά στην Κάρυστο - Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού κάνει λόγο o δήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας.

Μήνυμα του 112, για να εκκενώσουν την περιοχή, εστάλη στους κατοίκους του χωριού Λούτσες, στην Κέρκυρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Στο μήνυμα του αναφέρεται: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς Αχαράβη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτα στο σημείο. Επί τόπου επιχειρούν 62 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρο με 21 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Μια δεύτερη αναζωπύρωση καίει σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα από την Παλιά Περίθεια και το χωριό Λαύκι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο βορρά Γ. Μαχειμάρη η φωτιά βρίσκεται κοντά στα πρώτα σπίτια στο υψηλό σημείο ωστόσο τόσο η πυροσβεστική όσο και τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού έτσι ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά.

Στο μεταξύ, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται δύο πλωτά του Λιμενικού στην παραλία Αχαράβης προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί.

Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού κάνει λόγο o δήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας

Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού κάνει λόγο στο protothema.gr o δήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος αυτή την ώρα βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων του χωριού Λούτσες.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος έχει ζητηθεί επιπλέον εναέρια βοήθεια καθώς οι δυνατοί άνεμοι μεταφέρουν το πύρινο μέτωπο που αναζωπυρώθηκε από την περιοχή του Παντοκράτορα ολοένα και πιο κοντά στο χωριό Λούτσες.

«Χρειαζόμαστε κι άλλη βοήθεια χθες επιχειρούσαν εναέρια 3 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα και σήμερα 1 ελικόπτερο και δυο αεροπλάνα. Οι πιλότοι με κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούν να μας σώσουν διότι έχει καπνό που δυσχεραίνει το έργο τους» λέει ο δήμαρχος βόρειας Κέρκυρας και προσθέτει :

«Εκκενώνουμε τις Λούτσες. Έχουμε ξεκινήσει και απομακρύνουμε τον κόσμο από σπίτια που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο της φωτιάς. Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία και ο δήμος μας κάνουμε τα πάντα να σώσουμε το χωριό το οποίο κινδυνεύει. Όλοι κατευθύνονται προς Αχαράβη που υπάρχουν χώροι να υποδεχτούν τον κόσμο».

Πίσω από την φωτιά της Κέρκυρας που ξέσπασε χθες στο βόρειο κομμάτι του νησιού ο δήμαρχος βλέπει εμπρησμό:

«Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού είναι αυτό που έχει ξεκινήσει από χθες με τις ταυτόχρονα έξι διαφορετικές εστίες και τα ξημερώματα τέσσερις καινούργιες. Μιλάμε για φωτιές που δεν είναι η μια κοντά στην άλλη, ώστε να πεις ότι μεταφέρθηκε από τoν αέρα ή τις κουκουνάρες. Είναι εστίες σε απόσταση 5 και 10 χιλιομέτρων. Κάποιοι θέλουν να μας κάψουν ζωντανούς. Γεννήθηκα εδώ και ξέρω σπιθαμή προς σπιθαμή τον τόπο».

Αν η φωτιά δεν οριοθετηθεί άμεσα τότε θα κινδυνέψουν κι άλλοι οικισμοί:

«Εδώ είναι διάσπαρτα τα χωριά. Έχουμε 38 κοινότητες ο δήμος βόρειας Κέρκυρας με 120 οικισμούς. Στο κομμάτι που τώρα καίγεται έχουμε 30 οικισμούς. Καίγονται μεγάλες δενδρώδης εκτάσεις με στον Παντοκράτορα, της Ριτσόν, της Άνω Περίσιας, της Κασσιόπης, του Λευκίου. Ζητάμε κι άλλη βοήθεια αυτή την ώρα».

Μεγάλη αναζωπύρωση στο Βάτι της Ρόδου

Στο μέτωπο της Ρόδου, από τις 10 το πρωί οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στην περιοχή Βάτι.

Οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι εθελοντές, οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως οι νέοι, δίνουν γενναία μάχη αυτή την ώρα για να κρατήσουν την πυρκαγιά και να μην μπει στο χωριό Βάτι.

Επίσης, ισχυρές αναζωπυρώσεις καταγράφονται και στο δεύτερο μέτωπο προς το χωριό Γεννάδι, γεγονός που επίσης έχει κινητοποιήσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από αέρος και εδάφους.

Το τρίτο μέτωπο προς Μαλώνα - Μάσσαρι επίσης προβληματίζει και θεωρείται επικίνδυνο και για το λόγο αυτό, ζητήθηκαν πριν από λίγο έκτακτες ενισχύσεις.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα, τα οποία θα φτάσουν στο νησί στις 10 το πρωί με το Blue Star για να προστεθούν στις υπάρχουσες δυνάμεις.

«Δίνουμε μάχη για να μην περάσει η φωτιά στο Γεννάδι», είπε νωρίτερα στο protothema.gr εθελοντής πoυ συμμετέχει στην κατάσβεση.

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα για την Ρόδο, αφού σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το νησί είναι σε κατάσταση συναγερμού 5.

Ώρες αγωνίας για την Κάρυστο

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Κάρυστο, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας. Τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Κάρυστο συνδράμουν ήδη με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος δύο αεροσκάφη, ενώ θα προστεθούν και άλλα όσο περνάει η ώρα.

Τα μέτωπα και οι αναζωπυρώσεις ήταν ο εφιάλτης από χθες το απόγευμα, καθώς «ξεφύτρωναν» από παντού μιας και η ένταση των ανέμων παρέμενε ιδιαίτερα ισχυρή.

Ο Πλατανιστός και το Λιβάδι ήταν τα δύο χωριά που είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους τα επίγεια συνεργεία και οι εθελοντές μαζί με τα μηχανήματα των ΟΤΑ για να σταματήσουν τις φλόγες, που κυριολεκτικά «έγλειφαν» τα σπίτια.

Μάλιστα το μέτωπο προς τον Πλατανιστό, που προέκυψε από αναζωπύρωση, πήρε μεγάλες διαστάσεις, χωρίς να μπορέσουν οι επίγειες δυνάμεις να το συγκρατήσουν και κατευθύνθηκε προς το χωριό Πλατανιστός και το Παλοχώρι.

Στις 2:00 τα ξημερώματα μήνυμα από το 112 πληροφορούσε τους κατοίκους του Πλατανιστού ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την Κάρυστο. Μέχρι τότε οι αρχές είχαν κάνει μερική εκκένωση του οικισμού, ενώ στην συνέχεια θα έπρεπε να τον εγκαταλείψουν όλοι οι κάτοικοι. Την ίδια ώρα οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούσαν να κρατήσουν τις φλόγες μέσα σε μία χαράδρα για να μην περάσει προς την Κάρυστο.

Είναι η τρίτη μέρα που συνεχίζει την καταστροφική της πορεία η συγκεκριμένη φωτιά με τους πυροσβέστες, την αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές να δίνουν μία πραγματική μάχη να συγκρατήσουν τις φλόγες μέσα στα ελαιόδεντρα και τις χαράδρες, ενώ η φωτιά στην πορεία της έχει κάψει αρκετά ποιμνιοστάσια και γεωργικές εγκαταστάσεις, όπως επίσης σε αρκετές περιπτώσεις έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια που βρίσκονταν στις άκρες των οικισμών.

Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι σε επτά χωριά έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς την Κάρυστο, καθώς οι φλόγες απειλούσαν κατοικημένες περιοχές.

Τα εναέρια μέσα που βρίσκονται συνεχώς πάνω από την περιοχή προσπαθούν να ελέγξουν ένα τεράστιο μέτωπο που ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα και συνεχώς δημιουργούνται αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις από όλη την κεντρική Ελλάδα και συνεχώς συμπληρώνονται, ωστόσο όμως τα επίγεια μέσα είναι αδύνατο να προσεγγίσουν όλες τις περιοχές, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, ενώ από αέρος υπάρχει συνδρομή από ελικόπτερα και αεροσκάφη όπως επίσης χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ