close search results icon

Φόβοι στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων μήπως ο Τραμπ... «πουλήσει» την Ουκρανία στον Πούτιν

Φόβοι στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων μήπως ο Τραμπ... «πουλήσει» την Ουκρανία στον Πούτιν

Φωτογραφία AP

ΗΛΙΑΣ ΣΑΝΤΙΚΟΣ

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες έχουν εκφράσει έντονα τον θαυμασμό τους για τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την προσπάθειά του να φέρει τον Ρώσο ηγέτη στο ίδιο δωμάτιο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ωστόσο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ειρηνικής συμφωνίας – αν και είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί – παρουσιάζεται η εξής ανησυχία ανάμεσα σε πολλούς Ρεπουμπλικάνους: Ο φόβος ότι ο Πούτιν θα κερδίσει... υπερβολικά πολλά.

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, αυτή η ανησυχία έχει γίνει ολοένα και πιο φανερή στις πρόσφατες δηλώσεις αρκετών Ρεπουμπλικάνων, που προσπαθούν να συνδυάσουν την υποστήριξή τους για τις προσπάθειες ειρηνικής διευθέτησης με μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο. Φοβούνται [ως μια συμφωνία ειρήνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε «νίκη» για τη Ρωσία, κάτι που δείχνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που καταδεικνύουν ότι πολλοί Αμερικανοί μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες.

Κρίση στους Ρεπουμπλικάνους: Θα υποστηρίξει ή θα «προδώσει» τον Πούτιν ο Τραμπ;

Το ζήτημα φαίνεται να αφορά τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να διατηρήσει ο Τραμπ. Από τη μία, έχει επαινέσει τον Πούτιν ως έναν ηγέτη με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί μια ειρηνική συμφωνία. Από την άλλη, πολλά μέλη του Κογκρέσου εκφράζουν δημόσια τις ανησυχίες τους ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να καταλήξει σε παραχώρηση εδάφους της Ουκρανίας ή σε άλλες παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, κάτι που θα θεωρηθεί ως νίκη για τον Πούτιν.

Ο γερουσιαστής Θον Τίλις από τη Βόρεια Καρολίνα, μίλησε στην εκπομπή "CBS Mornings" και προειδοποίησε κατά της παραχώρησης έστω και του ελάχιστου εδάφους στην Ρωσία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα αναζωογονήσει τις φιλοδοξίες του Πούτιν για μια παγκόσμια τάξη υπό τον έλεγχό του. Εν μέσω αυτής της ανησυχίας, άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο Ρότζερ Ουίκερ, υπενθυμίζουν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας έχουν διεθνείς συνέπειες, τονίζοντας ότι η Κίνα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και μπορεί να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την αδυναμία της Δύσης για να επεκτείνει την επιρροή της στην Ταϊβάν.

Αντιφάσεις στην πολιτική του Τραμπ: Προσπάθεια ειρήνης ή παράδοση στον Πούτιν;

Αν και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν υποστήριξη για την πρόθεση του Τραμπ να διαπραγματευτεί για την ειρήνη, υπάρχει μία βαθιά ανησυχία για την πιθανότητα να καταλήξει σε συμφωνία που θα ωφελήσει υπερβολικά τη Ρωσία. Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ εξέφρασε την ελπίδα ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα καταλήξει σε σαφή και ξεκάθαρη ήττα για τον Πούτιν, ενώ άλλοι, όπως ο βουλευτής Ντον Μπέικον, επισημαίνουν ότι η δήλωση του Τραμπ ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κάνει ειρήνη «αύριο» αν το ήθελε, μπορεί να οδηγήσει στην υποταγή της Ουκρανίας.


Η απειλή της «επικύρωσης» των ρωσικών εδαφικών διεκδικήσεων είναι κάτι που οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να αγνοήσουν, καθώς φοβούνται ότι τέτοιες παραχωρήσεις θα ενθαρρύνουν και άλλες αυταρχικές δυνάμεις να ακολουθήσουν παρόμοιες στρατηγικές.

Το 58% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο Πούτιν έχει το «πάνω χέρι» έναντι του Τραμπ

Η αμερικανική κοινή γνώμη φαίνεται να συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Fox News, το 58% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο Πούτιν έχει το "πάνω χέρι" έναντι του Τραμπ ενόψει της συνόδου κορυφής τους. Εν τω μεταξύ, μια έρευνα της Gallup έδειξε ότι το 70% των Αμερικανών ανησυχούν μήπως μια ειρηνική συμφωνία ευνοήσει υπερβολικά τη Ρωσία.

Αυτές οι αντιφάσεις και οι φόβοι των Ρεπουμπλικάνων καταδεικνύουν την αβεβαιότητα που επικρατεί στο κόμμα και την ανάγκη για προσεκτική πολιτική διαχείριση. Ενώ κάποιοι υποστηρίζουν σθεναρά την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, άλλοι προειδοποιούν ότι οι παραχωρήσεις στον Πούτιν θα μπορούσαν να έχουν επικίνδυνες γεωπολιτικές συνέπειες, ενισχύοντας την ισχύ της Ρωσίας και πιθανώς προκαλώντας νέες εντάσεις με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα.

Αυτός ο διαρκής διάλογος και οι αντιφάσεις στην αμερικανική πολιτική σκηνή αποδεικνύουν την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι στην προσπάθεια να επιτύχουν έναν ειρηνικό, αλλά δίκαιο, τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, χωρίς να θυσιάσουν τις αρχές της εθνικής και διεθνούς ασφάλειας.


iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ