close search results icon

Φόβος για ελλείψεις σε Tamiflu και αντιιικά φάρμακα στις ΗΠΑ ενώ καταγράφεται έξαρση της γρίπης

Οι φαρμακαποθήκες σημειώνουν ότι βλέπουν αυξημένη ζήτηση στα καταστήματα σε εθνικό επίπεδο και σποραδικές αποστολές από επιλεγμένους κατασκευαστές.

Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο τις ΗΠΑ, πολλά φαρμακεία αρχίζουν να αντιμετωπίζουν την έλλειψη του φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της γρίπης, καθώς το Tamiflu και τα γενόσημά του έχουν μικρότερη προσφορά φέτος.

Το Tamiflu συνταγογραφείται για τη θεραπεία παιδιών και ενηλίκων, αλλά μετά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων γρίπης μεταξύ των παιδιών έχει δημιουργήσει πρόβλημα προσφοράς.

Μιλώντας στο NBC, ο Δρ Μάικλ Γκάνιο, της Αμερικανικής Εταιρείας Φαρμακοποιών Συστημάτων Υγείας, είπε ότι παρακολουθεί την έλλειψη αρκετές εβδομάδες και «ενώ αυτές οι αρχικές αναφορές για ελλείψεις ήταν στις χαμηλότερες περιεκτικότητες σε υγρή σύνθεση [για παιδιά], η πλήρης περιεκτικότητα ή η δόση για ενήλικες αρχίζει επίσης να γίνεται ανησυχητική όσον αφορά την προσφορά».

Το Tamiflu προορίζεται να λαμβάνεται εντός 48 ωρών από την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων, επισημαίνει η Δρ Τζίνα Σονγκ, παιδίατρος. «Αντί να έχετε ένα ολόκληρο κύκλο θεραπείας επτά ημερών, μπορεί να έχετε πέντε ημέρες», προσθέτει.

Οι φαρμακαποθήκες σημειώνουν ότι βλέπουν αυξημένη ζήτηση στα καταστήματα σε εθνικό επίπεδο και σποραδικές αποστολές από επιλεγμένους κατασκευαστές.

«Συνεχίζουμε να προμηθεύουμε φαρμακεία με Tamiflu και άλλα φάρμακα που σχετίζονται με τη γρίπη χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα δίκτυο αποθεμάτων, αλλά θα υπάρξουν αυξημένες περιπτώσεις όπου μεμονωμένα φαρμακεία ενδέχεται να είναι προσωρινά εκτός αποθέματος», αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας CVS.

Άλλες εταιρείες καταγράφουν «προσωρινές και μεμονωμένες» ελλείψεις Tamiflu στα φαρμακεία τους και καλούν όσους αναζητούν Tamiflu να τηλεφωνούν για να μαθαίνουν αν υπάρχει διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στις ΗΠΑ οι συνταγογραφήσεις Tamiflu ακολουθούν τους ρυθμούς της περιόδου 2017-2018, που ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα ετών.

Αν δεν βρείτε Tamiflu...

Ειδικός της Εθνικής Ένωσης Φαρμακοποιών στις ΗΠΑ, κάλεσε τους ασθενείς, εάν δεν μπορούν να βρουν το Tamiflu, στη διαχείριση των συμπτωμάτων βοηθά η ενυδάτωση και η ξεκούραση. Όπως τόνισε, η γρίπη και οι ιοί του κρυολογήματος συνήθως κορυφώνονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αν και φέτος καταγράφεται ασυνήθιστα υψηλός αριθμός κρουσμάτων από το φθινόπωρο.

Και καθώς τα κρούσματα γρίπης αναμένεται να αυξηθούν, εκτιμάται ότι η αυξημένη ζήτηση και η πιθανή έλλειψη του Tamiflu και των γενοσήμων του θα διαρκέσουν πιθανότατα μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ