Φθινοπώριασε, καιρός για κέικ! Συνταγές που γεμίζουν το σπίτι αρώματα

Τα κέικ είναι μια γλυκιά, σπιτική λύση για κάθε ώρα της ημέρας: από το πρωινό και το brunch, μέχρι το απογευματινό ή ένα κέρασμα για φίλους. Ετοιμάζονται εύκολα, συχνά μαζί με τα παιδιά, και είναι ιδανικά για το Σαββατοκύριακο, ώστε να έχουμε κάτι νόστιμο για όλη την εβδομάδα.
Πανεύκολο κέικ βανίλιας
Υλικά
175γρ. βούτυρο
175γρ. ζάχαρη
175γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
3 αβγά
1 ποτηράκι του κρασιού γάλα ή ξυνόγαλα
2 καψουλάκια βανιλίνη
λίγη ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Tips
Με την ίδια δόση μπορείτε να φτιάξετε 12 ατομικά μάφινς.
Φτιάξτε το πιο αφράτο κέικ γρήγορα και εύκολα!
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς, βουτυρώνετε κι αλευρώνετε μια φόρμα μακρόστενη για κέικ χωρητικότητας 1 λίτρου.
Βήμα 2
Χτυπάτε σε μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο και τις βανίλιες να αφρατέψουν και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά, το γάλα ή το ξυνόγαλα και το αλεύρι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταφέρετε το μίγμα στη φόρμα που έχετε προετοιμάσει και ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του, να φουσκώσει και να ψηθεί ως μέσα. Το τσεκάρετε μπήγοντας ένα καλαμάκι στο κέντρο του κέικ. Πρέπει να βγει στεγνό, αλλιώς ψήνετε λίγο ακόμη.
Γιαουρτοκέικ με λάδι και αμύγδαλα

Υλικά
1 κεσέ γιαούρτι αγελαδινό
1 κεσέ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κεσέ κορνφλάουρ
¾ του κεσέ ασπρισμένα αμύγδαλα, αλεσμένα σε πούδρα
2 κεσέδες ζάχαρη
3 αβγά
½ κεσέ λάδι (ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο)
ξύσμα από 1 λεμόνι + 3-4 σταγόνες χυμό
1 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη (για τη μαρέγκα)
1 πρέζα αλάτι
Για το γαρνίρισμα
2 κουτ. σούπας αμύγδαλα φιλέ
άχνη για πασπάλισμα
Tips
Μπορείτε, αν θέλετε, να σερβίρετε τη γιαουρτόπιτα με σάλτσα πορτοκαλιού, την οποία θα φτιάξετε με καραμέλα (ζάχαρη καραμελωμένη σε βαρύ τηγάνι) και χυμό πορτοκαλιού.
Η μεζούρα σε αυτήν τη γιαουρτόπιτα είναι ο κεσές του γιαουρτιού. Ταιριάζει άψογα με ένα ζεστό ή και κρύο ρόφημα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε το γιαούρτι, το λάδι, το αλεύρι, το κορνφλάουρ, τα αμύγδαλα πούδρα, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Βήμα 2
Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα μαζί με μια πρέζα αλάτι και την άχνη. Προσθέτετε τη μαρέγκα στο μίγμα των κρόκων και ανακατεύετε προσεκτικά με σπάτουλα, με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC. Βουτυρώνετε τη φόρμα και τη βάζετε για 15 λεπτά στο ψυγείο. Την πασπαλίζετε στη συνέχεια με αλεύρι και ρίχνετε μέσα το μίγμα της γιαουρτόπιτας. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με τα αμύγδαλα.
Βήμα 4
Ψήνετε τη γιαουρτόπιτα στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού όταν τη βυθίσετε στο μίγμα. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και το πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή
Κέικ με μήλο και επικάλυψη καραμέλας

Υλικά
300γρ. ηλιέλαιο
300γρ. ζάχαρη
180γρ. μέλι
3 αβγά
400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7γρ. μαγειρική σόδα
4γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
5γρ. κανέλα
450γρ. μήλα καθαρισμένα, κομμένα σε κύβους
Για την επικάλυψη καραμέλας
30γρ. βούτυρο
65γρ. ζάχαρη
45γρ. κρέμα γάλακτος
Λαχταριστό κέικ μήλου με επικάλυψη καραμέλας, που μπορεί να γίνει το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι σας. Ιδανική πρόταση και για πρωινό τα Σαββατοκύριακα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ προσθέτετε το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπάτε για 3-5 λεπτά, μέχρι το μίγμα να αρχίσει να ασπρίζει. Εναλλακτικά μπορείτε να το κάνετε σε ένα μεγάλο μπολ με μίξερ χειρός.
Βήμα 2
Προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά, μέχρι να ομογενοποιηθούν με το υπόλοιπο μίγμα. Παράλληλα, σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την κανέλα. Χαμηλώνετε το μίξερ σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και ενσωματώνετε με ένα μεγάλο κουτάλι το στερεό μείγμα στο υγρό.
Βήμα 3
Τέλος, προσθέτετε τα μήλα που τα έχετε κόψει σε κύβους και με μια πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ή κουτάλα τα ενσωματώνετε στο τελικό μίγμα. Αλευροβουτυρώνετε μια κλασική φόρμα για κέικ και μεταφέρετε το μίγμα. Ψήνετε για 1 ώρα ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή από το κέντρο του κέικ.
Βήμα 4
Για την επικάλυψη καραμέλας: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά προσθέτετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος και δίνετε μία βράση. Από τη στιγμή που θα βράσει μετράτε 5 λεπτά, αποσύρετε από το μάτι και αφήνετε να κρυώσει.
Βήμα 5
Ξεφορμάρετε το κέικ που έχει κρυώσει σε μία πιατέλα και περιχύνετε από πάνω την επικάλυψη καραμέλες, που και αυτή έχει κρυώσει κι έχει πήξει ελαφρώς.
cantina.protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ήρθαν τα self test μέτρησης του αλκοόλ
17 Οκτωβρίου 2025 -
Ρώμη: Εξερράγη βόμβα έξω από σπίτι δημοσιογράφου της RAI
17 Οκτωβρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ