close search results icon

Γαλλία: Συνελήφθη Ιταλός μαφιόζος, φυγάς για 17 χρόνια

Γαλλία: Συνελήφθη Ιταλός μαφιόζος, φυγάς για 17 χρόνια

Στη Γαλλία συνελήφθη ένας καταδικασμένος δολοφόνος της ‘Ndrangheta ο οποίος διέφευγε από τις αρχές για 17 χρόνια. Ο Εντγκάρντο Γκρέκο, που θεωρείται μεγαλοστέλεχος της ιταλικής μαφίας, δούλευε ως μάγειρας σε πιτσαρία τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια.

Η σύλληψη που συνέβη στο Σεντ Ετιέν είναι η δεύτερη σύλληψη μεγαλοστελέχους της μαφίας από τις ιταλικές αρχές μέσα σε λίγες εβδομάδες, μετά από εκείνη του capo Ματέο Μασίνα Ντενάρο, τον οποίο αναζητούσαν για τρεις δεκαετίες.

Ο Γκρέκο ήταν μέλος της ομάδας του οργανωμένου εγκλήματος ‘Ndrangheta, από την περιοχή της Καλαβρίας στο νότο της Ιταλίας, που τώρα είναι η πιο ισχυρή μαφία στην Ιταλία και τα πλοκάμια τους απλώνονται σε όλη την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική.

Ο 63χρονος μαφιόζος καταζητείτο για τη δολοφονία δύο αδερφών κατά τη διάρκεια ενός «πολέμου της μαφίας» μεταξύ δύο συμμοριών στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Όταν πρωτόδικα ένας δικαστής εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του το 2006, ο Γκρέκο τράπηκε σε φυγή.

Οκτώ χρόνια αργότερα, εγκαταστάθηκε στη γαλλική πόλη Σεντ Ετιέν, νοτιοδυτικά της Λιόν, αναλαμβάνοντας τελικά τη δουλειά του μάγειρα σε ένα ιταλικό εστιατόριο.

Ο Γκρέκο πήρε μια νέα ταυτότητα, αποκαλώντας τον εαυτό του Πάολο Ντεμίτριο. Μέχρι τώρα είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στην Ιταλία και είχε εκδοθεί για αυτόν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Αλλά τον Ιούλιο του 2021 ήταν, φαίνεται, αρκετά σίγουρος για το νέο του ψευδώνυμο και εμφανίστηκε σε μια τοπική εφημερίδα, μιλώντας για τις «τοπικές και σπιτικές συνταγές» του εστιατορίου του, όπως ραβιόλια, ριζότο και ταλιατέλες.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι επαίνεσε την αστυνομία που οδήγησε στη δικαιοσύνη έναν από τους χειρότερους εγκληματίες της Ιταλίας, ενώ ο επικεφαλής της περιοχής της Καλαβρίας, Ρομπέρτο Οτσιούτο, είπε ότι η σύλληψη υπογράμμισε τη δέσμευση της Ιταλίας για την καταπολέμηση όλων των μορφών οργανωμένου εγκλήματος.

newsbeast.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ