Γέφυρα Αρσενίου: Στον Δήμο Σκύδρας το πόρισμα της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ/ΤΚΜ
Άμεση ανταπόκριση στο αίτημα για τεχνικό έλεγχο
Με απόλυτη προσήλωση στον θεσμικό του ρόλο ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) ανταποκρίθηκε άμεσα και υπεύθυνα στο αίτημα της δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για τη διενέργεια τεχνικού ελέγχου στη γέφυρα Αρσενίου, η οποία έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ/ΤΚΜ ολοκλήρωσε τον τεχνικό έλεγχο και παρέδωσε ήδη στον Δήμο Σκύδρας αναλυτικό πόρισμα, στο οποίο αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση της γέφυρας και προτείνονται σειρά ενεργειών για την πλήρη αποκατάστασή της, αλλά και προσωρινά μέτρα που θα επιτρέψουν την υπό όρους επαναλειτουργία της, με γνώμονα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.
Η σχετική αυτοψία στη γέφυρα Αρσενίου πραγματοποιήθηκε από μηχανικούς με πολύ μεγάλη εμπειρία στη γεφυροποιία -τους Παναγιώτη Πανέτσο, Φώτη Κανδύλα και Αντώνη Πολίτη- παρουσία και του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηλία Περτζινίδη.
Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα που συνέταξε η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ/ΤΚΜ, βάσει του Κανονισμού Επιθεώρησης και Συντήρησης Γεφυρών (Κ.Ε.ΣΥ.ΓΕ.) στη γέφυρα Αρσενίου «αποδίδεται βαθμός ‘3’», γεγονός που σημαίνει ότι «ο Φορέας Λειτουργίας και Συντήρησης της γέφυρας θα πρέπει να προβεί σε ενέργειες συντήρησης και αποκατάστασής της». Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, «απαιτείται να εκπονηθεί μελέτη στατικής επάρκειας και αποκατάστασης των φθορών-αλλοιώσεων. Επίσης, λόγω των προβλημάτων υποσκαφής, θα απαιτηθεί υδραυλική μελέτη με προτάσεις για την υδραυλική προστασία της θεμελίωσης της γέφυρας».
Στην έκθεση αυτοψίας την οποία έχουν συντάξει οι μηχανικοί του ΤΕΕ/ΤΚΜ προτείνουν, παράλληλα, άμεσα μέτρα υδραυλικής προστασίας, που, μόλις εκτελεστούν και ελεγχθούν ως προς την ακεραιότητά τους, θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία της γέφυρας με περιορισμούς ως προς το επιτρεπόμενο φορτίο οχημάτων (έως 5t) και την ταχύτητα (έως 30χλμ/ώρα) και με την προϋπόθεση ότι θα απαγορεύεται προληπτικά η διέλευση οχημάτων σε περίπτωση πρόβλεψης για σημαντική βροχόπτωση.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, όπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρός του Ηλίας Περτζινίδης, ασκώντας τον θεσμικό του ρόλο, παραμένει στη διάθεση όλων των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να συνδράμει με επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των υποδομών.
Από το Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ/ΤΚΜ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ομόφωνο ψήφισμα του ΔΣ Σκύδρας για το κατάστημα του ΕΛΤΑ Σκύδρας
05 Νοεμβρίου 2025 -
Πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη - Γκιλφόιλ με «θερμά» λόγια
05 Νοεμβρίου 2025 -
Τζαμτζής- Κυριλλίδης: Αποκαλύψεις για την ΓΕΣΠΟΒ
05 Νοεμβρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ