close search results icon

Γενικόλογες δεσμεύσεις Ατάλ προς τους αγρότες - Διευρύνεται το κίνημα και στην Ισπανία

Σε πανευρωπαϊκό αναβρασμό ο κλάδος, κινητοποιήσεις σε Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Γερμανία.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε σήμερα ότι εφαρμόζει ελέγχους στα εισαγόμενα προϊόντα διατροφής προκειμένου να εγγυηθεί «θεμιτό ανταγωνισμό» εν μέσω εκτεταμένων διαμαρτυριών των αγροτών, που «πολιορκούν» με τα τρακτέρ τους το Παρίσι.

Στην ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, που κάλυψε ευρεία ατζέντα με θέματα γενικής πολιτικής, ο Ατάλ είπε πως «ο στόχος είναι σαφής: η διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού, ειδικά έτσι ώστε οι κανονισμοί που εφαρμόζονται στους (Γάλλους) αγρότες να γίνονται σεβαστοί και από τα ξένα προϊόντα».

Είπε επίσης ότι οι λιανοπωλητές τροφίμων που δεν συμμορφώνονται με έναν νόμο που προορίζεται να εξασφαλίσει ένα δίκαιο μερίδιο των εσόδων για τους αγρότες θα τιμωρηθούν, με την απόφαση αυτή να έχει άμεση ισχύ.

Σχετικά με την κοινή αγροτική πολιτική ο Ατάλ διαβεβαιώνει ότι «έως τις 15 Μαρτίου» «όλες οι ενισχύσεις της ΚΓΠ θα καταβάλλονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς» των αγροτών.

Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες μίλησε για αύξηση της φορολογικής ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους και «ένα σημαντικό σχέδιο ελέγχου [της] ιχνηλασιμότητας των προϊόντων», ενώ όλο και περισσότεροι αγρότες αποφάσισαν να επιθεωρήσουν μόνοι τους φορτηγά, σύμφωνα με τη Le Monde.

screenshot-10-tNbsh.png
AP Photo/Michel Euler

«Πρέπει να ακούσουμε τους αγρότες, που εργάζονται και ανησυχούν για το μέλλον και τα προς το ζην», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε πως η γαλλική γεωργία είναι «η δύναμη και το καμάρι μας».

Υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα εργαστεί για να επεκτείνει την εξαίρεση στους κανόνες της ΕΕ για αγρανάπαυση, λέγοντας: «Έχουμε συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό είκοσι δύο χωρών για το θέμα της αγρανάπαυσης και είμαστε κοντά στο να καταλήξουμε σε νέα παράταση της εξαίρεσης».

Τέλος, ειδικά για τους αμπελουργούς, ο Ατάλ ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει «νέους πόρους τις επόμενες ημέρες, με έκτακτο ταμείο πριν από το τέλος της εβδομάδας». Επίσης είπε ότι την περασμένη εβδομάδα, εκατό επιπλέον επιθεωρητές πρόληψης απάτης ξεκίνησαν την επιτόπια επιθεώρησή τους για να διασφαλίσουν ότι τηρείται ο νόμος EGalim.

Αλλά η αγροτική κρίση φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί όλη την εβδομάδα.

Εδώ και ημέρες οι αγρότες διαδηλώνουν σε όλη τη Γαλλία προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους για καλύτερη αμοιβή για τα προϊόντα τους, λιγότερη γραφειοκρατία και προστασία από τις φθηνές εισαγωγές.

Αγρότες κατασκήνωσαν σήμερα σε οδοφράγματα γύρω από το Παρίσι για να υποστηρίξουν ότι η καλλιέργεια και η παραγωγή τροφίμων έχει γίνει πολύ δύσκολη και όχι αρκετά προσοδοφόρα.

Την περασμένη Παρασκευή ο Ατάλ ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων, που όμως δεν ικανοποίησαν τους αγρότες και χθες μετά την έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Μακρόν έγινε γνωστό πως θα γίνουν νέες ανακοινώσεις σήμερα. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών διαμήνυσε πως ο αποκλεισμός της κεντρικής αγοράς στην Ρανζίς, που τροφοδοτεί το Παρίσι, θα σήμαινε πως περνούν την «κόκκινη» γραμμή.

Εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ε.Ε.

Στο γειτονικό Βέλγιο, αντιπροσωπεία της Ένωσης Νέων Αγροτών του Βελγίου έχει αποκλείσει τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο μεταξύ Παρισιού και Βρυξελλών, λίγο έξω από τη βελγική πρωτεύουσα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Όπως οι συνάδελφοί τους αγρότες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτούν λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερα χρήματα για την παραγωγή τους.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να συζητήσουν την αγροτική κρίση. Όμως ο Μακρόν υπερασπίστηκε την αγροτική πολιτική της ΕΕ συνολικά ως τον μόνο τρόπο για να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή γεωργία σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. «Χωρίς μια κοινή γεωργική πολιτική (στην ΕΕ), οι αγρότες μας δεν θα είχαν έσοδα. Πολλοί από αυτούς δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν», είπε σήμερα ο Μακρόν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Σουηδία.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι Ισπανοί αγρότες. Σε ένα δελτίο τύπου, οι Asaja, UPA και COAG, τα τρία κύρια ισπανικά συνδικάτα, ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντάσσονται στο κίνημα των ευρωπαϊκών αγροτών, με μια σειρά «κινητοποιήσεων» σε όλη τη χώρα κατά τις «επόμενες εβδομάδες».

«Ο αγροτικός τομέας στην Ευρώπη και την Ισπανία αντιμετωπίζει αυξανόμενη απογοήτευση και ανησυχία λόγω των δύσκολων συνθηκών και της ασφυκτικής γραφειοκρατίας που δημιουργείται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», εξήγησαν, χωρίς να διευκρινίσουν τις ημερομηνίες των διαδηλώσεων.

Είναι πιθανό το ζήτημα να συζητηθεί και κατά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Στα «μπλόκα» βρίσκονται και οι αγρότες στη χώρα μας, ενώ κινητοποιήσεις γίνονται και στη Γερμανία.

πηγή: efsyn.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ