Γεωργιάδης: Δύσκολο να βρούμε εργατικό δυναμικό
– Από το 2024 μειώνουμε κι άλλο τις ασφαλιστικές εισφορές

Για την συνέχιση της δυσκολίας εύρεσης ανειδίκευτου προσωπικού στη χώρα μας, την στροφή των επιχειρήσεων για αναζήτηση εργατικού δυναμικού σε τρίτες χώρες αλλά και για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2024 μίλησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια του 3ου Metropolitan Summit που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ
Η ελληνική αγορά εργασίας αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε σταθερό σημείο με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται στο 10,8% ενώ πρόκειται για την καλύτερη απόδοση της χώρας τα τελευταία 15 χρόνια. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης το ελληνικό παράδοξο είναι ότι ενώ το ποσοστό είναι πάνω του 10%, συνεχίζεται το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού και οι εταιρείες ζητούν συνεχώς από τον υπουργό να εγκρίνει την εισαγωγή ατόμων από τρίτες χώρες προκειμένου να εργαστούν στην Ελλάδα. «Είναι παράδοξο και παράξενο, που έχουμε τόση ζήτηση για εισαγόμενο προσωπικό», είπε χαρακτηριστικά.
Για να καταπολεμηθεί αυτή την κατάσταση, πρόσφατα ψηφίστηκε ένα μεταρρυθμιστικό με μια πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση νομοσχέδιο που δίνει την ευκαιρία στους εργαζόμενους να εργάζονται με πιο ευέλικτο τρόπο και με πιο υψηλές απολαβές και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, το πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικά στην Ευρώπη κυρίως για θέσεις ανειδίκευτου προσωπικού, φέρνοντας ως παράδειγμα το εξής: «Πριν από δύο χρόνια είχαμε στην Ελλάδα 600.000 εργαζόμενους από την Αλβανία που έρχονταν να εργαστούν εδώ, πάνω από 200.000 έφυγαν από εδώ και κατευθύνθηκαν στην Ιταλία και στην Ισπανία».
«Θέλουμε να καταστήσουμε τη χώρα success story του brain regain»
Αναφορικά με τον τομέα των startups, o Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε πως έχουμε νομοθετήματα, αλλά δεν είναι εύκολο. «Θέλουμε να καταστήσουμε τη χώρα μας σε success story του brain gain καθώς κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης χάσαμε πολλά ταλέντα και ανθρώπους με πολλές δεξιότητες».
Για αυτό όπως ανακοίνωσε, στις αρχές του νέου έτους θα μειωθούν περισσότερο οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 1% και η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε περεταίρω μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών. «Η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση σε ορίζοντα διετίας – τριετίας και στην επιστροφή των ταλέντων στη χώρα. «Είναι μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία. Αν τα καταφέρουμε θα είμαστε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί στο κομμάτι των digital nomads. Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει η Φλόριντα της ΕΕ» σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.
Τα 2/3 του Ταμείου Ανάκαμψης σε μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας κάνοντας αναφορά στην ελληνική κυβέρνηση που πέτυχε να εξαντλήσει τους χρηματοδοτικούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα.
Αναφέρθηκε και στα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία φθάνουν τα 36 δισ. ευρώ και τα τα ποσά αυτά έρχονται να καταρρίψουν τον μύθο περί «χρημάτων τα οποία πάνε στις μεγάλες επιχειρήσεις». Τα 2/3 είναι χρηματοδοτήσεις – επιδοτήσεις και όχι δάνεια, τα οποία πηγαίνουν απευθείας σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το 1/3 είναι δάνεια από τράπεζες, στα οποία έχουν πρόσβαση όλες οι εταιρείες, μεταξύ αυτών και οι μεγάλες.
Συμφώνησε επίσης στο γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε κλάδους της ελληνικής μας οικονομίας. «Το πρόβλημα ξεπερνά τους εργάτες γης, επεκτείνεται και σε κλάδους επιστημόνων. Πρέπει να το δούμε άμεσα. Είναι ένα πρόβλημα πολύπλευρο, το οποίο συνδέεται με παράγοντες όπως το δημογραφικό» σημείωσε ενώ δήλωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα πέσουν στην ελληνική οικονομία 70 δισ. ευρώ.
Μιλώντας ακόμη και για το στοίχημα του brain drain ανέφερε ότι «οι άνθρωποι που σπούδασαν στην Ελλάδα και είχαν τη δυνατότητα να φύγουν στο εξωτερικό την περίοδο της 10ετούς κρίσης, να επιστρέψουν πίσω και να συνεχίσουν εδώ, φέρνοντας μαζί τους την προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία».
Σημειώνεται ότι στο πρώτο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ελλάδας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, O CEO του ομίλου εταιρειών TopFX Group Άλεξ Κατσαρός και μίλησαν για τις νέες παροχές απασχόλησης και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Thesstoday
ΣΧΟΛΙΑ