close search results icon

Γεραπετρίτης για F-35: «Δεν έχουν συζητηθεί ακόμη ούτε τα ειδικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά ούτε τα οικονομικά»

Τι είπε ο Υπουργός Εξωτερικών και για τις μεταναστευτικές ροές. 

«Εμείς δεν είμαστε ούτε με το Ισραήλ, ούτε με την Παλαιστίνη. Είμαστε με το δίκαιο και θα μείνουμε με αυτό και για αυτό το λόγο μας σέβονται. Δεν είμαστε επαμφοτερίζοντες, δεν είμαστε αίολοι και δεν κινούμαστε σήμερα με το Ισραήλ και αύριο με την Παλαιστίνη. Έχουμε αρχές στον τρόπο που ασκούμε την διπλωματία. Και όσο εγώ είμαι στο τιμόνι της ελληνικής διπλωματίας δεν θα υπάρχει παρέκκλιση. Συναλλακτική εξωτερική πολιτική εμείς δεν θα κάνουμε». Αυτό τόνσε στην Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής ο Υπουργός Εξωτερικών και ‘Αμυνας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενημερώνοντας τα μέλη της για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «είναι σε εξέλιξη σε πολιτικό επίπεδο, σειρά ειρηνευτικών διαδικασιών» χαρακτηρίζοντας ως «πιο σημαντική και σοβαρή, την ειρηνευτική προσπάθεια εκ μέρους των Αραβικών χωρών», τις οποίες επισκέφθηκε πρόσφατα.

«Βασικές αρχές του σχεδίου είναι η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται, η κατάπαυση του πυρός και μία διεθνής διάσκεψη ώστε να έχει αξιόπιστο χαρακτήρα η επίλυση του προβλήματος και η ειρήνευση στην περιοχή», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης «δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση αποκλιμάκωση, υπάρχει έντονη ανησυχία για τη διάχυση της κρίσης και γίνονται προσπάθειες σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, με την ελπίδα ότι θα ευδοκιμήσουν».

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι καλή, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση αποκλιμάκωση και οι οποίες ειρηνευτικές προσπάθειες προσκρούουν σε μείζονα ζητήματα όπως αυτό των προσφύγων και των ομήρων.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που πρωτοστατούν και έχουν αξιόπιστη παρουσία και λόγο, κάτι που αναγνωρίζεται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση δεν τις έχει αναλάβει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Είναι η μόνη χώρα που έχει απευθείας επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τόσο για τις εχθροπραξίες όσο και στην επεξεργασία ενός σχεδίου ειρήνης και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να έχει πιο ισχυρή και ενεργή διπλωματία με τον αραβικό κόσμο και τόσο στενές και ουσιαστικές σχέσεις και συνομιλίες.

Προτεραιότητα μας είναι καθολικά η ειρήνη στη περιοχή. Τελεία και παύλα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεραπετρίτης απέρριψε αιτιάσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πολιτική υπέρ του Ισραήλ παραβλέποντας την γενοκτονία που γίνεται στον παλαιστινιακό λαό.

Για τον κίνδυνο μετανατευτικών ροών

Αναφερόμενος στον κίνδυνο μεταναστευτικών ροών από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, παραδέχτηκε ότι «πράγματι υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και συγκέντρωση πληθυσμού σε μικρή έκταση», ωστόσο όπως είπε, «εμείς είμαστε πάρα πολύ σαφείς».

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε, ούτε ως διεθνής κοινότητα, αλλά ούτε ως Ελλάδα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο υποχρεωτικής ή άλλης μετεγκατάστασης πληθυσμών. Είναι κάτι το οποίο δεν επιτρέπει το διεθνές δίκαιο, πρόκειται για μία συλλογική τιμωρία την οποία εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε και θα φροντίσουμε ούτε υποχρεωτικά αυτό να γίνει αλλά ούτε και να εξωθηθεί ο πληθυσμός λόγω των συνθηκών, να εγκαταλείψει την γενέθλια γη του», είπε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, «στις στενές και ουσιαστικές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο», η οποία όπως είπε, «είναι ο μόνος πυλώνας σταθερότητας στην γεωγραφική ισορροπία της περιοχής».

Όπως ανέφερε, «είναι πάρα πολύ μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας η συνεργασία των δύο χωρών», προσθέτοντας ότι «Ελλάδα και Αίγυπτος συνδέονται με ένα τεράστιο ενεργειακό κόμβο, ο οποίος έχει λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα χρηματοδοτηθεί ως σχέδιο μείζονος ενδιαφέροντος, που θα συνδέσει ηλεκτρικά με πράσινη ενέργεια την Αίγυπτο και την Ελλάδα και δια της Ελλάδος, την Ευρώπη».

Για F16 και F35

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για το θέμα των εγγυήσεων της Ελλάδος σε σχέση με τα F16 που εγκρίθηκαν από το αμερικανικό κογκρέσο για την Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Όταν έρθει η ώρα θα τοποθετηθούμε. Όμως θέλω να αισθάνεται η επιτροπή ασφαλής ότι τα ελληνικά συμφέροντα προστατεύονται απολύτως και σε ότι αφορά τις προμήθειες οι οποίες γίνονται προς την Τουρκία. Εκείνο το οποίο οφείλουμε να πράξουμε για την διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων το πράττουμε και σύντομα θα ενημερωθείτε όταν θα έχουμε τα περισσότερα επιχειρησιακά».

Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ενδιαφέρον της Ελλάδος, για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F35, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «ακόμα βρισκόμαστε σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο, δεν έχουν υπάρξει ούτε τα ειδικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά ούτε τα οικονομικά».

«Υπήρξε μία πρώτη προσέγγιση για 20 συν 20 μαχητικά F35 σε ανώτατο κόστος 8,5 δις, αλλά είναι κάτι το οποίο θα έρθει στην επιτροπή και θα το αξιολογήσετε», επεσήμανε.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπεραμύνθηκε και της αγοράς των F35 από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έκανε καθόλου τυμπανοκρουσίες ούτε πανηγυρισμούς».

« Η Ελλάδα οφείλει να έχει αυτοδύναμη εθνική άμυνα να μην ετεροκαθορίζεται και να έχει μια ισχυρή διπλωματία και αυτό κάνουμε. Η σύνθεση όλων αυτών είναι που θα οδηγήσει σε μία ισχυρή Ελλάδα», είπε.

πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ