close search results icon

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα σώζει τη Γερμανία για την παράδοση αρμάτων μάχης Marder στην Ουκρανία

Επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο. 

«Χωρίς τη βοήθεια της Ελλάδας, η Γερμανία προφανώς δεν θα μπορούσε να τηρήσει την υπόσχεσή της να παραδώσει τεθωρακισμένα μάχης Marder στην Ουκρανία», γράφει η γερμανική ιστοσελίδα Business Insider.

Επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, η γερμανική ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι «μετά από μυστικές συνομιλίες με την υπουργό Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ, η Ελλάδα συμφώνησε να πάρει τα μισά από τα 40 θωρακισμένα οχήματα Marder που είχε υποσχεθεί πριν λίγους μήνες να της δώσει η Γερμανία, στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής με σοβιετικής κατασκευής ΒΜP-1, τα οποία εστάλησαν στην Ουκρανία», αναφέρει η γερμανική ιστοσελίδα.

«Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Insider από κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, η Κριστίν Λάμπρεχτ είχε τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα της Δευτέρας με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η ελληνική πλευρά φέρεται να υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα αρχικά θα κάνει χωρίς τα μισά από τα 40 Marter που είχε υποσχεθεί η Γερμανία. Τα τεθωρακισμένα οχήματα θα πάνε στην Ουκρανία. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, πρόκειται να αντικαταστήσει τα υπόλοιπα οχήματα στη διάρκεια του έτους από άλλα που θα κατασκευάσει η εταιρεία Rheinmetall», γράφει η γερμανική ιστοσελίδα.

«Με τον τρόπο αυτό σώθηκε η υπόσχεση που είχε δώσει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην Ουκρανία», γράφει η Business Insider.

Από πού θα προέλθουν τα υπόλοιπα 20 από τα 40 θωρακισμένα Marder που υποσχέθηκε το Βερολίνο στην Ουκρανία, είναι ακόμα ασαφές, προσθέτει η ιστοσελίδα.

Μετά την Πρωτοχρονιά, ο Σολτς είχε ανακοινώσει ότι η Γερμανία ήθελε να προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με 40 θωρακισμένα οχήματα μάχης Marder, αίροντας τις επιφυλάξεις που είχε εδώ και πολύ καιρό.

Η υπόσχεση αυτή του Σολτς προκάλεσε σάλο στην Bunderswehr, καθώς ουδείς γνώριζε από πού θα προέλθουν τα 40 τεθωρακισμένα οχήματα. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν συνολικά 350 Marder , αλλά μόνο τα 150 φέρονται να είναι επιχειρησιακά έτοιμα. «Η παράδοσή τους στην Ουκρανία μαζί με ανταλλακτικά θα δημιουργούσε πολλά κενά στο απόθεμα των γερμανικών στρατευμάτων, ειδικά καθώς πολλά από αυτά τα οχήματα χρειάζονται και στη δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ», γράφει η γερμανική ιστοσελίδα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκδόθηκε χθες βράδυ η ακόλουθη ανακοίνωση για την επικοινωνία Παναγιωτόπουλου- Λάμπρεχτ:

«O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας κ. Κριστίνε Λάμπρεχτ (Christine Lambrecht), κατά την οποία συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν στην πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας για την παραχώρηση από τη χώρα μας, Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης τύπου BMP-1 στην Ουκρανία, με αντικατάστασή τους με Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου “Marder”».

Σημειώνεται, ότι στις 18 Οκτωβρίου 2022 αφίχθησαν στην Ελλάδα τα πρώτα έξι τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3.
Τα ΤΟΜΑ Marder 1Α3, όπως είχε αναφέρει τότε το ΓΕΕΘΑ, παρελήφθησαν στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας της χώρας μας με την Γερμανία και προωθήθηκαν σε μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ένταξής τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ