close search results icon

Γερουλάνος: «Δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση για διαφάνεια και στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης»

Απαντήσεις σε ερωτήματα δημοσιογράφων. 

Ο Βουλευτής Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος ΚΤΕ του Κινήματος για θέματα Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), Παύλος Γερουλάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την κυβερνητική διαχείριση των πόρων του ΤΑΑ στην Ελλάδα, υπενθύμισε τα εξής:

«Εδώ και χρόνια ως ΠΑΣΟΚ κάνουμε τα πάντα για να ελέγξουμε την κυβέρνηση – και – ως προς τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δεκάδες ερωτήσεις, παρεμβάσεις, αλλά και συνεχής έρευνα για περισσότερη διαφάνεια. Ένα σύντομο ιστορικό εδώ: «Αληθεύουν οι πληροφορίες για νέα απένταξη έργων, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;»

Στο πλαίσιο αυτό, δείτε τι γράφαμε πριν ακριβώς ένα χρόνο, στις 27 Ιουνίου 2024, γιατί έχει τη σημασία του:

«Προσέξτε συμπεριφορά Κυβέρνησης:

Στις 10/4/2024, δημοσιεύεται, στην ιστοσελίδα POLITICO, άρθρο σύμφωνα με το οποίο ευρωπαϊκές αρχές ερευνούν -μετά από καταγγελίες για απάτη- τις διαγωνιστικές διαδικασίες με τις οποίες 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., έχουν χορηγηθεί σε δέκα εταιρείες στην Ελλάδα.

Στις 15/4/2024, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, ζητώντας πολύ συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με το ποιες ιδιωτικές εταιρείες έχουν χρηματοδοτηθεί, με τι ποσά και σε πόσα έργα, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και για τις διαγωνιστικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, σε κάθε περίπτωση, αν υπήρξαν.

Η απάντηση της Κυβέρνησης με ημερομηνία 10/5/2024, δεν ήταν απάντηση. Δεν περιλάμβανε κανένα νέο στοιχείο, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει στην εμβάθυνση της διαφάνειας και της πληρέστερης ενημέρωσης του πολίτη. Και δεν είχε ουδεμία αναφορά σε «διαγωνισμούς» ή «διαγωνιστικές διαδικασίες». Καμία. Σαν να διέφυγε της προσοχής των συντακτών της απάντησης.

Για αυτό και, ως ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής ρωτήσαμε ξανά στις 16/5/2024 τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μία πολύ απλή ερώτηση:

«Πόσες διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν γίνει από το 2020, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας, σε ποια ακριβώς έργα και ποιοι συμμετείχαν σε κάθε μία από αυτές;». Ζητήσαμε δε και τον σχετικό κατάλογο.

Ποια ήταν η απάντηση του Υπουργείου; Διαβάστε εδώ: «…Σημειώνεται ότι το σύνολο των συμβάσεων και των διακηρύξεων είναι αναρτημένο και δημόσια προσβάσιμο στην «Διαύγεια» και στο «Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων». Ειδικότερες πληροφορίες ως προς την υλοποίηση επιμέρους έργων του ΕΣΑΑ και των αντίστοιχων συμβάσεων δύναται να δοθούν από τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία Ευθύνης, κατά περίπτωση. Τέλος, στοιχεία για την υλοποίηση των Δράσεων του Σχεδίου διατίθενται στην ιστοσελίδα του «Ελλάδα 2.0», όπου μεταξύ άλλων, υπάρχουν αναρτημένες οι αποφάσεις ένταξης των όλων των έργων που υλοποιούνται».

Φυσικά, δεν τους ζητήσαμε τις συμβάσεις. Ούτε τις διακηρύξεις. Ζητήσαμε πόσες και ποιες διαγωνιστικές διαδικασίες έγιναν και πόσοι και ποιοι συμμετέχοντες υπήρξαν σε κάθε μία από αυτές. Γιατί διαβάζουμε δημοσιεύματα για σωρεία «διαγωνισμών», στις οποίες συμμετείχε μόνο μία εταιρεία. Και ενώ, η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι ΔΕΝ υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία σε Διαύγεια και ΚΗΜΔΗΣ, που να θυμίσουμε ότι είναι δύο προγράμματα που δημιουργήθηκαν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σκοπό τη δημοσίευση στο διαδίκτυο, αποφάσεων και Δημοσίων Συμβάσεων της Κυβέρνησης και της Δημόσιας Διοίκησης, αρνείται να μας δώσει τον κατάλογο που ζητήσαμε. Τι φοβάται;

Τα ίδια έκαναν και με τα έργα που τροποποιήθηκαν ή απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είχαμε ζητήσει από την Κυβέρνηση συγκεκριμένα στοιχεία, μας τα αρνήθηκαν, κρύφτηκαν, αλλά τα βρήκαμε εμείς σκαλίζοντας και τα δώσαμε στη δημοσιότητα.

Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί η Κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται και για τις διαγωνιστικές διαδικασίες στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Γιατί δεν θα σταματήσουμε».

Αυτά λέγαμε πριν από ένα χρόνο. Και ισχύουν στο ακέραιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ