close search results icon

Για αύριο μετατίθεται η πληρωμή των υπόλοιπων αποζημιώσεων ΕΛΓΑ για ζημιές του 2022

Για αύριο μετατίθεται η πληρωμή των υπόλοιπων αποζημιώσεων ΕΛΓΑ για ζημιές του 2022

Για αύριο, Πέμπτη, μετατίθεται η πληρωμή των υπόλοιπων αποζημιώσεων ΕΛΓΑ για ζημιές του 2022, δηλαδή σχεδόν μετά από έναν χρόνο. Μαζί θα πληρωθούν την εξόφληση της αποζημίωσής τους για απώλειες φυτικού κεφαλαίου, πάνω από δύο χρόνια μετά τις πυρκαγιές, οι πυρόπληκτοι αγρότες του 2021. Η πληρωμή των υπολοίπων του 2022 για ζημιές από διάφορα καιρικά φαινόμενα (που καλύπτει ο ΕΛΓΑ) θα ανέλθει στα 18,5 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή των πυροπλήκτων του 2021 θα ανέλθει στα 7,8 εκατ. ευρώ.

Τι έγραφε το Agro24 στις 20 Νοεμβρίου:

Την Τετάρτη η πληρωμή των υπόλοιπων αποζημιώσεων ΕΛΓΑ για ζημιές του 2022

Με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση που κυμαίνεται μεταξύ ενός και ενάμιση έτους, πληρώνονται από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις που δικαιούνται παραγωγοί που επλήγησαν από διάφορα καιρικά φαινόμενα το 2022.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Agro24, η πληρωμή των υπολοίπων θα ανέλθει στα 18,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δικαιούχους αποζημίωσης που δεν είχαν πάρει καθόλου χρήματα μέχρι την προηγούμενη πληρωμή τρεχουσών καταβολών του ΕΛΓΑ, η οποία έγινε τον Απρίλιο του 2023.

Είναι από τις ελάχιστες χρονιές που ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων έχει να πληρώσει για πάνω από 7 μήνες. Κι αυτό συνέβη γιατί τον Απρίλιο του 2023 εξαντλήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού με την τελευταία πληρωμή. Η πληρωμή της προκαταβολής που μεσολάβησε τον Νοέμβριο για πληγέντες από τις πλημμύρες κτηνοτρόφους και αγρότες έγινε με κρατικά χρήματα και όχι με τα έσοδα του ΕΛΓΑ.

Χρειάστηκε να καταβληθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 27 Οκτωβρίου, να παρακρατηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ και να «γεμίσουν» τα ταμεία του Οργανισμού, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην εκκαθάριση των αποζημιώσεων του 2022.

Σύμφωνα τέλος με τις πληροφορίες του Agro24, οι παραλήπτες των αποζημιώσεων, δεν είχαν πληρωθεί τον Απρίλη του 2023:

α) Είτε επειδή πληρώσανε τις εισφορές 2020-2021 μετά τον Μάρτιο του 2023,

β) είτε δεν είχαν εκδοθεί τα πορίσματα ζημιάς μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

agro24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ