close search results icon

Γιαννιτσά και Έδεσσα: "Αυτοτέλεια" των δύο Νοσοκομείων και μόνο

Θέλουμε νοικοκύρεμα ή να γίνουμε "ρεμπέτ ασκέρ" τελείως;

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

Να που «έσκασε» και ανακοίνωση από το Νοσοκομείο της Έδεσσας, με τα προβλήματα που υπάρχουν και στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πρωτεύουσας του Νομού Πέλλας. Μαζί με τον όγκο των προβλημάτων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, το πράγμα πλέον μεγεθύνεται, φτάνοντας πλέον συνολικά σε πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς φορτώνονται πολλά.

Η διασύνδεση των δύο Νοσοκομείων, δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει, αντιθέτως θα ταλαιπωρήσει ασθενείς και συνοδούς, θα «τεντώσει» τα νεύρα, θα αυξήσει τα έξοδα, θα αποτελέσει έναν σοβαρότατο κίνδυνο να χαθεί μία ζωή που θα μπορούσε να είχε σωθεί (είδατε, αυτό το έβαλα τελευταίο, για να μην λέτε οι εκλεγμένοι ότι καταπιανόμαστε με το θέμα «ζωή» για να «χτυπήσουμε τον πόνο»).

Αυτό που επιτάσσεται, βάση λογικής και πραγματικής προόδου, είναι η «αυτοτέλεια» των δύο Νοσοκομείων. Και βάση αυτού να γίνει το νοικοκύρεμα των οργανογραμμάτων. Το πως, δεν το ξέρω, άλλοι πληρώνονται γι' αυτό και αδρά μάλιστα. 

~ Δεν μπορεί μία περιοχή με 60.000 και πλέον κατοίκους, τα Γιαννιτσά και κατ’ επέκταση ο Δήμος Πέλλας, να μείνει χωρίς Νοσοκομείο (καταρχήν) ή με «διασυνδεόμενο». Αν ήταν διαστημόπλοιο, θα μπορούσε, αλλά εκεί πάμε σε θέμα της NASA.

~ Δεν μπορεί μία περιοχή όπως η Έδεσσα, που αποτελεί την πρωτεύουσα της Π.Ε. Πέλλας, να μείνει χωρίς Νοσοκομείο ή διασυνδεόμενο. Υπάρχει και η Αριδαία που εξυπηρετείται άμεσα, όπως άλλωστε και η Σκύδρα (η οποία μπορεί να πει κανείς ότι έχει και δύο επιλογές).

Δεν αναφέρομαι στα Κέντρα Υγείας, τα οποία εννοείται πως επιτελούν το δικό τους σημαντικό έργο, τουλάχιστον σε έναν πρωτοβάθμιο ρόλο, έστω και σε ρόλο «ταχυδρομείου» για να «αποσταλεί» ο ασθενής στο «μεγαλύτερο ίδρυμα».

Πριν φύγει η χρονιά, η λίστα Πλεύρη, περιείχε τα δύο Νοσοκομεία σε «συνένωση». Επειδή γεωγραφικά στην Αθήνα δεν έχουν ιδέα τι τους γίνεται, επειδή δεν γνωρίζουν τα μαύρα τους τα μάτια από την κατάσταση των δρόμων, τις διαδρομές, την ανθρωπογεωγραφία, τις ανάγκες, τα μεγέθη, καλό είναι να «μασάνε» κάποιες φορές, παρά να «μιλάνε» (αποφασίζουν) με τη μορφή Προκρούστη.

Κάπου εκεί αναρωτήθηκαν οι εκπρόσωποι φορέων και για τη «σιωπή των Βουλευτών της Πέλλας», πράγμα που θεώρησαν όπως ειπώθηκε στην τελευταία συνέλευση που έγινε, «ύποπτο».

Ποιος θα πάρει την ευθύνη αν αρχίσουν να υπάρχουν στατιστικά περισσότερα θύματα απ’ αυτήν την φιλοσοφία της «εξοικονόμησης πόρων»; 

Που γίνεται στην υγεία και όχι σε κάποιον άλλο τομέα του δημοσίου; Η υγεία είναι και η ίδια η ζωή του κόσμου. Εύχομαι κάποιο παιδάκι να μην καταπιεί κέρμα και χρειαστεί να τρέξει από τα Γιαννιτσά στην Έδεσσα και τούμπαλιν. Τότε να δείτε...τούμπες που θα πέσουν! Αλλά θα είναι αργά, τι να το κάνεις; 

Googlάρω και βρίσκω τη λέξη "αυτονομία" στα δύο Νοσοκομεία, σε πρόταση του Καρασμάνη προς το Υπουργείο Υγείας το 2019. Και που επανήλθε το 2022. Ο μόνος που το ζήτησε άλλωστε.

Είχε δεσμευτεί ο Πλεύρης τότε. Μετά όμως τι έκανε ο Υπουργός Υγείας; Θα μας πει κανείς τι έκανε; 

Είναι κι αυτές οι εκλογές βρε παιδί μου, που δεν μπορεί ο άλλος να βρει και λαλιά. 

Ναι, αλλά όταν θα ανοίξει η κάλπη, τότε μην ακουστεί το σφύριγμα του «γκιώνη», που τις όμορφες νύχτες της άνοιξης θα ψάχνει…ταίρι ψήφων…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ