Γιαννιτσά/Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών: Με ισχυρή σφραγίδα το νέο Λαογραφικό Μουσείο που εξέπληξε τους πάντες! (φώτος)
Απίστευτα επίμονη προσπάθεια και έρευνα για να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό διαμάντι στην πόλη.


Πρόκειται για τον αγιασμό της έναρξης των Τμημάτων των δράσεων του Συλλόγου, καθώς - εξού και η ισχυρή σφραγίδα - τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου του Συλλόγου.
Όλα αυτά στα γραφεία του πολιτιστικού φορέα, επί της 20ης Οκτωβρίου, στα Γιαννιτσά, το βράδυ της Παρασκευής 26 Σεπτεμβρίου.
Οι άνθρωποι του Συλλόγου υποδέχτηκαν τον κόσμο που παρευρέθηκε και έμεινε εντυπωσιασμένος από όσα είδε, καθώς το εξαιρετικό αποτέλεσμα χρειάστηκε πολύ, εντατική και επίμονη δουλειά και έρευνα. Άλλωστε, η επιτυχία κρύβεται και στις λεπτομέρειες, που ακόμη κι αυτές έφτασαν σε ύψιστο σημείο προσοχής και επιμέλειας.







Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών, που μαζί με όλο το ΔΣ, πάντα δραστήριοι και εβρισκόμενοι παντού στηρίζοντας με την παρουσία τους και έμπρακτα τον πολιτισμό και την παράδοση, Δημήτρης Χανταβαρίδης σημείωσε τα εξής:
Ως πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ που μας τιμάτε με την παρουσία σας στον καθιερωμένο μας αγιασμό.
Σήμερα αρχίζει μια νέα χορευτική και πολιτιστική χρονιά και ευχόμαστε να είναι μια αρχή γεμάτη χαρά και όνειρα δημιουργικότητας για πολλές επιτυχίες και πολλές σημαντικές στιγμές.
Μια χρονιά γεμάτη με όρεξη για δουλειά και την επιθυμία να γεμίσουμε το μυαλό μας με εμπειρίες και γνώσεις μέσα από τις δράσεις που διοργανώνει και συμμετέχει ο σύλλογος, ένας σύλλογος με μεγάλη πολιτιστική και κοινωνική προσφορά.
Οι δραστηριότητες του συλλόγου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εστιάζοντας στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή. Δράσεις όπως η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου , η θεατρική ομάδα η οποία αποτελείται από ερασιτέχνες ηθοποιούς μέλη του συλλόγου, εκμάθηση παραδοσιακών χορών, σεμινάρια ποντιακής κουζίνας
Διοργάνωση ομιλιών για θέματα που αφορούν τον πολιτισμό μας τα ήθη τα έθιμα τις παραδόσεις μας , και παρουσιάσεις βιβλίων.
Τα τελευταία χρόνια έγινε μια τεράστια προσπάθεια για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το λαογραφικό μουσείο . Έχουν συλλεχθεί παλιά αντικείμενα από μια άλλη εποχή τα οποία είναι προσφορές από μέλη και φίλους του συλλόγου τα οποία έχουν τοποθετηθεί και κοσμούν την αίθουσα του πρώτο όροφο του κτιρίου του συλλόγου.
Την σκυτάλη ως πρωταγωνιστής πήρε αμέσως μετά τον αγιασμό το Λαογραφικό Μουσείο και τα εγκαίνια του.











"Το μουσείο αυτό είναι ένας χώρος αφιερωμένος στην διατήρηση ανάδειξη και μετάδοση της μεγάλης και πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι απλώς ένα έργο μνήμης άλλα ένας ζωντανός χώρος μάθησης για τις επόμενες γενιές και γέφυρα σύνδεσης με τις ρίζες μας.
Αποτελεί ένα πλούτο μνήμης και παράδοσης. Στέκεται ως φάρος πολιτισμού εδώ στο κέντρο της πόλης μας φιλοξενώντας παραδοσιακές ενδυμασίες οικογενειακά κειμήλια οικιακά αντικείμενα σιδηρικά εργαλεία φωτογραφίες όπου απεικονίζονται πόλεις χωριά σχολεία εκκλησίες δραστηριότητες και τεκμήρια της καθημερινής ζωής των προγόνων μας αναδεικνύοντας την μακραίωνη ιστορία και τις αξίες ενός λαού που έζησε και δημιούργησε και μεταλαμπάδευσε ήθος και πολιτισμό", σημείωσε ο κ. Χανταβαρίδης, αναφερόμενος σ' αυτήν την φανταστική δουλειά για την ποντιακή παράδοση και τον πολιτισμό.

"Ευχόμαστε το λαογραφικό μουσείο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη μας πόλο έλξης για τους επισκέπτες και φάρο γνώσης και πολιτισμού για τους νέους μας που είναι το μέλλον μας και οι αυριανοί συνεχιστές της παράδοσης μας", τόνισε ο Πρόεδρος του δραστήριου ποντιακού Συλλόγου των Γιαννιτσών.







"Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου και τα μέλη του συλλόγου για το έργο που προσέφεραν και προσφέρουν και τους εύχομαι υγεία και δύναμη", υπογράμμισε ο κ. Χανταβαρίδης.














Όπως είδατε, πλειάδα αντικειμένων ξυπνούν μνήμες, αναβιώνουν την ιστορία, δημιουργούν ακόμη και συγκίνηση. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν κληρονομιές, δωρέες, προσωπικά αντικείμενα του καθένα, όσα επρόκειτο να χαθούν ή να ξεχαστούν στη λήθη του χρόνου και μιας εποχής που περνά με ταχύτητα και αφήνει πίσω του...αμνησία. Αυτή την αμνησία "καλείται" να μην υπάρχει, αλλά να διατηρείται η μνήμη ως αποστολή από τον Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών.
Τις εκδηλώσεις, οι οποίες έκλεισαν με χορούς από πολιτιστικούς Συλλόγους, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ Χριστίνα Σαχινίδου, οι Βουλευτές Λάκης Βασιλειάδης και Διονύσης Σταμενίτης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πέλλας Θέμης Μάγγος, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων, καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων της πόλης.
Αξίζει να αναφέρουμε το δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο, που επιδεικνύει ατελείωτο μεράκι και κουράγιο για να αναδεικνύει την παράδοση και τον πολιτισμό και αυτοί είναι οι:
1) Πρόεδρος Χανταβαρίδης Δημήτρης
2) Αντιπρόεδρος Τουλγαρίδης Κωνσταντίνος
3) Γενικός Γραμματέας Στεφανίδου Ευθυμία
4) Ταμίας Σπανίδου Ευδοκία
5) Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Ζαρογουλίδου Χρυσούλα ( Σούζη)
6) Υπεύθυνη χορευτικού Καλπακίδου Ελένη
7) Υπεύθυνος νεολαίας Δημητριάδης Ισαάκ
8) Υπεύθυνος θεατρικού Φωτιάδης Γεώργιος
9) Υπεύθυνη λέσχης και βιβλιοθήκης Σονιάδου Γεωργία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ψηφίστηκε ο νέος ΟΕΥ Δήμου Πέλλας
30 Σεπτεμβρίου 2025 -
Παρουσία υψηλών καλεσμένων το Β Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
30 Σεπτεμβρίου 2025 -
Έδεσσα: Απεβίωσε ο γνωστός γυναικολόγος Αθανάσιος Πάγκαλος
30 Σεπτεμβρίου 2025 -
Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2025 στο 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών
30 Σεπτεμβρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ