close search results icon

Γιατί η βασίλισσα της Δανίας αφαίρεσε τους τίτλους από τα 4 εγγόνια της

Γιατί η βασίλισσα της Δανίας αφαίρεσε τους τίτλους από τα 4 εγγόνια της

Στροφή προς μια πιο φυσιολογική ζωή, μακριά από τίτλους και βασιλικές τιμές, θα ζήσουν τα τέσσερα από τα οκτώ εγγόνια της βασίλισσας Μαργαρίτας της Δανίας, της μακροβιότερης μονάρχη της Ευρώπης πλέον μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Η 82χρονη Μαργαρίτα ανακοίνωσε χθες πως αποφάσισε να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τα μισά της εγγόνια -παιδιά του νεαρότερου γιου της-, τα οποία από το νέο έτος δεν θα αναφέρονται ως πρίγκιπες και πριγκίπισσες.

Ο 53χρονος πρίγκιπας Ιωκαμείμ έχει τέσσερα παιδιά (από δύο γάμους): τον 23χρονο Νικολάι, τον 20χρονο Φέλιξ, τον 13χρονο Ερρίκο και τη 10χρονη Αθηνά. Το βασίλειο της Δανίας σημείωσε ότι η βασίλισσα θέλει να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε τα τέσσερα εγγόνια της να ζήσουν πιο φυσιολογικές ζωές, «να μπορούν να διαμορφώσουν την ύπαρξή τους χωρίς να περιορίζονται από τους ειδικούς παράγοντες και τις υποχρεώσεις που έχει μια επίσημη σχέση με το Παλάτι».

Η είδηση φαίνεται πως ξάφνιασε τη μητέρα των δύο μεγαλύτερων γιων, την κόμισσα Αλεξάνδρα, δηλώνοντας σοκαρισμένη με τις εξελίξεις. «Αισθάνονται εξοστρακισμένοι. Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τους αφαιρείται η ταυτότητά τους», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «ΒΤ». Ο Νικολάι και ο Φέλιξ είναι παιδιά του πρίγκιπα Ιωακείμ και της πρώτης συζύγου του. Το 2008, ο πρίγκιπας παντρεύτηκε τη δεύτερη γυναίκα του, πριγκίπισσα Μαρία, αποκτώντας δύο παιδιά, τον Ερρίκο και την Αθηνά. Το ζευγάρι με τα παιδιά τους ζουν στο Παρίσι.

Η κίνηση, σημειώνει η ανακοίνωση του Παλατιού, έρχεται σε αρμονία με αυτές άλλων βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης που μειώνουν τα μέλη των Παλατιών. Υπενθυμίζεται πως ο νέος βασιλιάς, Κάρολος Γ’, του Ηνωμένου Βασιλείου προωθεί μια «λιτή» βασιλεία με λιγότερα μέλη που θα ασκούν τα καθήκοντα για λογαριασμό του Στέμματος.

Τα άλλα τέσσερα εγγόνια της βασίλισσας Μαργαρίτας -ο 16χρονος Κρίστιαν, η 15χρονη Ιζαμπέλα και τα 11χρονα Βίνσεντ και Τζόζεφιν-, παιδιά του 54χρονου διαδόχου, πρίγκιπα Φρειδερίκου, θα διατηρήσουν τους τίτλους τους τουλάχιστον μέχρι την ενηλικίωσή τους. Ομως, μετά την ενηλικίωση, μόνο ο πρίγκιπας Κρίστιαν θα έχει οικονομικά προνόμια, σύμφωνα με απόφαση του 2016, ενώ και τα οκτώ εγγόνια διατηρούν κανονικά τη θέση τους στη διαδοχή για το θρόνο.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ