Γιατί «βουλιάζει» η αποταμίευση στην Ελλάδα – Τί μαρτυρούν τα στοιχεία
Παρά την αύξηση των ονομαστικών μισθών τα τελευταία χρόνια, ο πληθωρισμός, οι ανατιμήσεις και συνολικά η ακρίβεια...

Τα δημοσιονομικά και λοιπά μακροοικονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας αποτελούν φάρο αισιοδοξίας για την προοπτική της χώρας και προφανώς δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Την ίδια, όμως, στιγμή, με αφορμή τα άκρως δυσμενή στοιχεία για την αποταμίευση, καθίσταται σαφές ότι η εκτίναξη των πλεονασμάτων και λοιπών δεικτών, δεν έχει «περάσει» στην πραγματική οικονομία και δη στα νοικοκυριά.
Γράφει ο Νώντας Βλάχος
Παρά την αύξηση των ονομαστικών μισθών τα τελευταία χρόνια, ο πληθωρισμός, οι ανατιμήσεις και συνολικά η ακρίβεια, έχουν περιορίσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, που βρίσκεται μόλις πάνω από τη Βουλγαρία, στη συνολική λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα νοικοκυριά αδυνατούν να αποταμιεύσουν έστω και ένα ευρώ, εξαιτίας κυρίως της ακρίβειας και των αυξημένων και πολυεπίπεδων αναγκών που πρέπει να καλύψουν.
H αποταμίευση των νοικοκυριών συνέχισε την καθοδική πορεία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, ήταν -8,5 % κατά το 1 ο τρίμηνο του 2025, σε σύγκριση με -2,4 % το 1 ο τρίμηνο του 2024.
Η εθνική αποταμίευση στην Ελλάδα για φέτος εκτιμάται στο 10,5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι στο 24,2%, ενώ πολύ χειρότερα είναι τα στοιχεία για τον ρυθμό αποταμίευσης των νοικοκυριών.
Συνολικά οι εκτιμήσεις εγχώριων και διεθνών φορέων για την αποταμίευση στην Ελλάδα είναι «μαύρες» και καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, που μεταξύ άλλων «ακουμπάει»-επηρεάζει και τις επενδύσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ το 84% των ελληνικών νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, όταν οι σχετικοί δείκτες ήταν στις +7,0 μονάδες στην Ε.Ε. και στις +7,5 στην Ευρωζώνη. Στην ίδια έρευνα του ΙΟΒΕ, καταγράφεται ότι το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει πως «μόλις τα βγάζει πέρα» είναι στο 61%.
Επίσης οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ, αποτελούν 20% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διαμορφώθηκε στο 10% από 8% τον προηγούμενο μήνα.
Μικρά αποταμιευτικά ποσά για τη μεγάλη πλειοψηφία
Υπάρχουν και άλλα αποκαλυπτικά στοιχεία που προστίθενται στη συνολικά κακή εικόνα της αποταμίευσης, που συνεχώς επιδεινώνεται λόγω της δύσκολης οικονομικής συνθήκης που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων για το 2024, το 71% των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες έχει καταθέσεις έως 1.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη κατηγορία καταθετών, παρότι είναι η πολυπληθέστερη, κατέχει συνολικά μόλις το 1,3% του συνόλου των καταθέσεων. Οι εν λόγω λογαριασμοί είναι μισθοδοσίας εργαζόμενων και συνταξιούχων και καταβάλλονται σε αυτούς μισθοί ή συντάξεις, καθώς είναι υποχρεωτική η καταβολή των αμοιβών μέσω τραπέζης.
πηγή: indicator.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Τζάκρη: Η Πέλλα δεν θα ξεχάσει
27 Ιουλίου 2025 -
Διαπρέπει ο Ντίσιος στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Νέων
27 Ιουλίου 2025 -
Γιώργος Καρασμάνης: Η Πατρίδα δεν ξεχνά τους Ήρωές της
27 Ιουλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ