Γιώργος Κιόσης Γιαννιτσά: "Το άγχος είναι κακός σύμβουλος, ψυχραιμία και υπομονή"
Ο φοιτητής, πλέον, από τα Γιαννιτσά "σκαρφάλωσε" στα 18.575 μόρια και "αγκαλιάζει" την Ιατρική.

συνέντευξη στον Παύλο Νεκτάριο Παπαδόπουλο
"Η προετοιμασία μου θα μπορούσα να πω πως ήταν αρκετά δύσκολη και μακροχρόνια. Προκειμένου να καταφέρει κάποιος να περάσει στην Ιατρική είναι απαραίτητο να δώσει τη σχετική βαρύτητα στο διάβασμα ήδη από το γυμνάσιο", τονίζει ο Γιώργος Κιόσης, που παρά την ηλικία της εφηβείας, το φως της επιτυχίας του δίνει τη δυνατότητα να έχει την εμπειρία για να πει δυο κουβέντες και στις γενιές που θα καθίσουν στα θρανία των πανελληνίων εξετάσεων.
Μιλώντας στο pellanews.gr, ο επιτυχών από τα Γιαννιτσά, αναφέρει αναλυτικά την εμπειρία του και τους βαθμούς που πέτυχε, την προετοιμασία που έκανε, τους στόχους του αλλά και τη στάση των γονιών του κατά τη διάρκεια των κρίσιμων περιόδων της πορείας του, μέχρι να έλθει η επιτυχία.
Όπως είπαμε και στην αρχή, έχει κάθε δικαίωμα πλέον να δώσει και τις συμβουλές του, προς τους νεότερους που θα ακολουθήσουν, σε μία ευκαιρία για μια θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

~Γιώργο, καταρχήν συγχαρητήρια. Θα μας αναλύσεις πως τα πήγες στα μαθήματα και πως είδες τα θέματα;
Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μας δίνεται τη δυνατότητα να εκφράσουμε δημόσια τα βιώματα μας από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα θέματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων μπορώ να πω ότι ήταν βατά και κάλυπταν μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης. Σε κάθε ωστόσο μάθημα υπήρχαν ορισμένα πιο απαιτητικά ερωτήματα, τα οποία απαιτούσαν για την απάντηση τους όχι μόνο τις απαραίτητες γνώσεις αλλά και κατάλληλη κριτική ικανότητα. Αναφέροντας τις προσωπικές μου επιδόσεις μπορώ να πω ότι κυμαίνονταν εντός των προσδοκόμενων ορίων μου, με εξαίρεση βέβαια το μάθημα της έκθεσης στο οποίο οι βαθμολογίες των δύο εξεταστών διέφεραν αρκετά, με αποτέλεσμα ο βαθμός, ο οποίος ήταν τελικά 16,4 να είναι χαμηλότερος από αυτόν που περίμενα. Στα μαθήματα της κατεύθυνσης μου, δηλαδή της Υγείας, οι βαθμολογίες ήταν οι αναμενόμενες. Συγκεκριμένα στο μάθημα της βιολογίας ο βαθμός ειναι 18,6, στην χημεία 19,7 και τέλος στην φυσική 19,6. Θα μπορούσα να πω ότι απο τα μαθήματα της κατευύθυνσης περισσότερο με δυσκόλεψε η βιολογία, όπως αποδυκνύει και ο βαθμός μου ο οποίος είναι χαμηλότερος αυτών της χημείας και της φυσικής
~ Είχες στόχο εξαρχής την Ιατρική; Ή έχεις κατά νου κι άλλους κλάδους επαγγελματικούς;
Η επιστήμη της Ιατρικής, όπως και κατ΄ επέκταση το επάγγελμα του Ιατρού, το οποίο αποτελεί παράλληλα και λειτούργημα, με εντυπωσίαζε από μικρή ηλικία ήδη από τα χρόνια μου στο δημοτικό. Την οριστική ωστόσο απόφαση, πως επιθυμώ να ασχοληθώ με την Ιατρική, την έλαβα με την είσοδο μου στο λύκειο. Δεν απέκλεισα ωστόσο ποτέ την πιθανότητα ενασχόλησης μου και με άλλα επαγγέλματα που αφορούν τον κλάδο της υγείας, όπως οδοντιατρική και φαρμακευτική, σε περίπτωση που δεν κατάφερνα να πετύχω τον πρωταρχικό μου στόχο, αυτόν δηλαδή της Ιατρικής.

~ Πώς βίωσες την προετοιμασία σου;
Η προετοιμασία μου θα μπορούσα να πω πως ήταν αρκετά δύσκολη και μακροχρόνια. Προκειμένου να καταφέρει κάποιος να περάσει στην Ιατρική είναι απαραίτητο να δώσει τη σχετική βαρύτητα στο διάβασμα ήδη από το γυμνάσιο ώστε να μην έχει τα λεγόμενα <<κενά>> με την ένταξη του στο λύκειο, γεγονός που θα τον επιτρέψει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες των μαθημάτων του λυκείου και τα τρία χρόνια. Παράλληλα περιορίστηκε ο χρόνος ο οποίος διέθετα για τον εαυτό μου καθώς αυξάνονταν οι υποχρεώσεις των μαθημάτων, με αποτέλεσμα να παραμερίσω ενασχολήσεις που με ευχαριστούσαν. Ωστόσο η ισχυρή θέληση για την επίτευξη του στόχου μου υπερίσχυε έναντι των δυσχεριών.
~ Οι γονείς τι σου έλεγαν; Σαφώς τώρα είναι πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι.
Οι γονείς μου από την αρχή πίστεψαν σε εμένα. Με εμψύχωναν καθημερινά και μου έμαθαν να έχω πίστη στον εαυτό μου και της δυνάμης μου. Με παρότρυναν να μην <<τα βάζω ποτέ κάτω>>. Συνεπώς ένα ευχαριστώ είναι το ελάχιστο που θα μπορούσα να πω στον μπαμπά μου και στην μαμά μου.
~ Τι θα συμβούλευες έναν νέο που πρόκειται να δώσει πανελλήνιες. Και για την προετοιμασία και για την ύστατη ώρα των εξετάσεων.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν σίγουρα ένα σημαντικό δίαυλο για το μέλλον κάθε μαθητή και κάθε μαθήτριας. Ωστόσο δεν είναι το μοναδικό. Συνεπώς είναι αναγκαίο να αποβάλλουν το υπερβολικό άγχος το οποίο προέρχεται από την καθιερωμένη αντίληψη σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Το άγχος, όπως ακούμε συνεχώς να μας λένε τόσο οι καθηγητές μας όσο και οι γονείς μας, είναι ο χειρότερος σύμβουλος και μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει. Αυτό που τους συμβουλεύω, ως ένα άτομο το οποίο έχει βιώσει το άγχος, την πίεση και την αγωνία των εξετάσεων, είναι ψυχραιμία, υπομονή, επιμονή και προπαντώς στοχοπροσήλωση. Παράλληλα η ύπαρξη ενός κατάλληλου προγράμματος διαβάσματος, το οποίο θα τους εξασφαλίζει χρόνο για τον εαυτό τους, είναι αναγκαία κυρίως στην Γ λυκείου. Με θάρρος και σιγουριά ας αντιμετωπίσει ο επόμενος υποψήφιος και η επόμενη υποψήφια τις εξετάσεις και όλα θα πάνε περίφημα!

ΣΧΟΛΙΑ