close search results icon

«Γκάζι» στα εξοπλιστικά, θωράκιση στον Έβρο

«Γκάζι» στα εξοπλιστικά, θωράκιση στον Έβρο

Νέο μήνυμα ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα εξέπεμψε το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη χθεσινή τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας στην περιοχή μας και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή αποτυπώνεται στο κρεσέντο των απειλητικών δηλώσεων από αξιωματούχους της γειτονικής χώρας, αλλά και σε προκλήσεις όπως η προσπάθεια ενεργοποίησης του άκυρου τουρκο-λυβικού «μνημονίου».

Το μήνυμα από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ήρθε μία ημέρα μετά και από τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρή και δεν απειλείται από κανέναν γιατί επενδύσαμε στην άμυνά μας και στις διεθνείς συμμαχίες μας» και επιβεβαιώνει πως η χώρα μας είναι έτοιμη σε κάθε επίπεδο, ψύχραιμη και με άρτιο σχεδιασμό, αποφασισμένη να μην παρασυρθεί από τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και να μην αφήνει, ταυτόχρονα, καμία τουρκική πρόκληση αναπάντητη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε και για την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο έχει επιδοθεί η χώρα μας διεθνοποιώντας κάθε τουρκική πρόκληση και ενημερώνοντας εταίρους και συμμάχους για όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό και τους κινδύνους που αυτός συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα.

Η πρόσφατη «συμφωνία» της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης έχει προκαλέσει άλλωστε ήδη την αντίδραση όχι μόνο της Αιγύπτου με την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και των εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της Κομισιόν, καθώς και των υπουργείων Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, αναμένεται να ενημερώσει και από την πλευρά του τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ για τις τουρκικές προκλήσεις και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συμπεριφορά της Άγκυρας και στην ίδια τη συνοχή της Συμμαχίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως η Τουρκία ξεδιπλώνει μια κλιμακούμενη στρατηγική όξυνσης από τις αρχές του 2020 και δεν έχει περιοριστεί μόνο σε λεκτικές απειλές, αλλά έχει χρησιμοποιήσει και υβριδικού τύπου μεθοδεύσεις σε βάρος της χώρας μας.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε ενημέρωση και για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, στον απόηχο και των πρόσφατων ναυαγίων σε Λέσβο και Κύθηρα, και συζητήθηκαν τα λειτουργικά και οργανωτικά ζητήματα που σχετίζονται με το σχέδιο σταδιακής επέκτασης του φράχτη στον Εβρο που είχε αποφασιστεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στα τέλη Αυγούστου, παράλληλα με την αναβάθμιση και ενίσχυση των μέσων επιτήρησης. Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου μπροστά στη συνεχιζόμενη προσπάθεια εργαλειοποίησης από την πλευρά της Τουρκίας και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες παραμένει σταθερό: οι ελληνικές αρχές φυλάνε τα σύνορα και ταυτόχρονα σώζουν ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, το ΚΥΣΕΑ ασχολήθηκε και με την έγκριση και την πορεία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς και αναβάθμισης συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, αλλά και με την ενδυνάμωση και επικαιροποίηση του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ».

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αννα-Μαρία Μπούρα, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος.

Την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκαλεί η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να εντάσσει και τα εθνικά θέματα στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως φάνηκε και από τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε βάρος της κυβέρνησης λόγω του γεγονότος ότι σε αυτό το στάδιο διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ έμεινε εκτός η τροπολογία Μενέντεζ για το ζήτημα των F-16 στην Τουρκία, γεγονός που δεν σημαίνει πάντως ότι αίρονται τα εμπόδια για ενδεχόμενη πώληση, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμη στάδια στη νομοθετική διαδικασία στις ΗΠΑ.

«Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και το Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu είναι οι μόνοι που θέλησαν να παρουσιάσουν ένα στάδιο στη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ σαν τετελεσμένη απόφαση», σχολίασε μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μία υπόθεση που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει όσον αφορά το πότε και, κυρίως, πώς και με ποιους όρους θα καταλήξει».

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι τότε η Ελλάδα, χάρη στις επιλογές της κυβέρνησης, έχει αλλάξει καταλυτικά υπέρ της την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς, αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξε να αποτελεί την εθνική εξαίρεση στην ψήφιση της εξοπλιστικής ενίσχυσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων και των αμυντικών συμφωνιών της πατρίδας μας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι τα εθνικά θέματα προσφέρονται για φθηνή και ανεύθυνη αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για «απόφαση που έλαβε η Γερουσία να απορρίψει τους όρους που περιόριζαν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16», υποστηρίζοντας πως «η Τουρκία όχι μόνο δεν τιμωρείται για την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας και την υπογραφή νέων παράνομων μνημονίων με τη Λιβύη», καθώς και ότι «η απόφαση αυτή αποτελεί άλλη μια εξαιρετικά σοβαρή ήττα του δόγματος Μητσοτάκη, του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα».

Σχολιάζοντας από την πλευρά της την προβολή της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη γειτονική χώρα, η Ν.Δ. σχολίασε ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα, μεγάλη αποδοχή εξακολουθούν να έχουν οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Τουρκία», σημειώνοντας ότι «μετά την αναπαραγωγή από τον ΣΥΡΙΖΑ της εκδοχής του Anadolu για τη συζήτηση στη Γερουσία των ΗΠΑ, το κρατικό Πρακτορείο της Τουρκίας προβάλλει τη σημερινή ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τίτλο «η κυβέρνηση γίνεται επικίνδυνη για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Το πόσο κόπτεται το Anadolu για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος. Όπως και τις εκλογικές συστάσεις του κ. Ερντογάν προς τους Έλληνες», πρόσθεσε η Ν.Δ.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ