close search results icon

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο όρος για να επιστρέψουν

Οι βρετανοί έχουν αποθρασυνθεί. 

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, ξεκαθαρίζει πως δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου στα Γλυπτά του Παρθενώνα δημοσίευμα της Telegraph, όχι μόνο επιμένει πως «μαγειρεύεται» η επιστροφή των μαρμάρων στη χώρα μας αλλά κάνει αναφορά και στα… ανταλλάγματα που θα δώσει η Ελλάδα!

Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ της Telegraph γίνεται λόγος για συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στις δυο πλευρές για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και… προτείνει αρχαίους θησαυρούς που θα μπορούσαν να δοθούν ως ανταλλαγή από την Ελλάδα.

Τι ζητούν οι Βρετανοί

Στο δημοσίευμα, με τίτλο «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με χάλκινο άγαλμα αναβάτη ηλικίας 2.000 ετών», η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για τον «Τζόκεϊ του Αρτεμισίου» που βρέθηκε κοντά στο ακρωτήριο Αρτεμίσιο στην Εύβοια, και φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Παράλληλα στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως «η συμφωνία θα μπορούσε να δει αρχαία έργα τέχνης, που δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα, να δανείζονται στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου του Τζόκεϊ του Αρτεμισίου, ενός γλυπτού που απεικονίζει ένα νεαρό αγόρι πάνω σε ένα άλογο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τα σημαντικότερα κομμάτια της συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, για να γλυκάνει οποιαδήποτε συμφωνία για κάποια από τα Ελγίνεια Μάρμαρα». Ακόμη κάνει λόγο για δανεισμό ακόμη και του προσωπείου του Αγαμέμνονα και το θρυλικό κύπελλο του Νέστορα!

«Τα αντικείμενα που πήρε ο λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και πουλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα και να επανενωθούν με τους άλλους θησαυρούς που δημιουργήθηκαν για να κοσμήσουν το ναό του Παρθενώνα, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 432 π.Χ..» καταλήγει το ρεπορτάζ.

πηγή: instanews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ