close search results icon

Γνωρίστε την (ανεπίσημη) μετεωρολογική ορολογία “water bomb”

Γνωρίστε την (ανεπίσημη) μετεωρολογική ορολογία “water bomb”

Κωνσταντίνος Καζαντζής

ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας.

Η εμφανής πλέον συντελούμενη κλιματική αλλαγή επιφέρει και αλλαγές στη συνηθισμένη εμφάνιση μετεωρολογικών φαινομένων, με συνήθως καταστροφικά αποτελέσματα σε υποδομές και αγροτικές καλλιέργειες.

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που σε όλο τον κόσμο χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από ξηρασίες, ακραία κύματα καύσωνα, πυρκαγιές, αλλά και πλημμύρες. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται όλο και συχνότερα το καλοκαίρι, είναι η εμφάνιση καταιγιδοφόρων σύννεφων που εξαπολύουν τεράστια ποσότητα νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, με καταστροφικά αποτελέσματα όπως καταλαβαίνετε. Είναι παρεμφερές με τη χρησιμοποιούμενη από εμάς λέξη “μπουρίνι” αλλά διαφοροποιείται ελαφρώς επειδή είναι αξιοσημείωτα έντονο φαινόμενο, με τρομακτικά απότομη και μεγάλη ποσότητα νερού που πέφτει σε λίγη ώρα, σε περιορισμένη έκταση γης.

Το φαινόμενο έχει απασχολήσει πολύ τα μέσα ενημέρωσης της Δυτικής Ευρώπης, χαρακτηρίζοντάς το ατύπως ως “water bomb” (“νεροβόμβα” θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε στην ελληνική), αν και προϋπάρχει πιο έγκυρη ορολογία στη μετεωρολογία, το “cloudburst”. Πολύς λόγος έχει γίνει για το φαινόμενο στα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας, που απασχολήθηκαν πολύ με τη συχνή και καταστροφική εκεί εμφάνισή του, ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 2014, αποκαλώντας το “bomba d'acqua”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ