close search results icon

Γρηγόρης Στάμκος: Το σπάσιμο μίας παράδοσης στα Γιαννιτσά

Γρηγόρης Στάμκος: Το σπάσιμο μίας παράδοσης στα Γιαννιτσά

Έσπασε μία παράδοση στην ευρύτερη περιοχή των Γιαννιτσών η οποία δεν είχε σπάσει έως σήμερα. Οι Δήμαρχοι που προηγήθηκαν θήτευσαν δύο τετραετίες, και ακολουθούσε ο επόμενος. Στην περίπτωση αυτή όμως επόμενος δεν υπήρξε. Ο λόγος για τον Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο ο οποίος επικράτησε και στην 3η εκλογική αναμέτρηση που υπήρξε, με αποτέλεσμα το ως άνω στοιχείο που αναφέρουμε.

Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο μπορεί να σταθεί κανείς είναι ότι το 2010 κέρδισε τον Ν. Παπανικολάου, ο οποίος θήτευσε για μία τετραετία, την τελευταία με τον καποδιστριακό τότε Δήμο Γιαννιτσών. Ήρθε ο «Καλλικράτης», οι αντίπαλοι ήταν και πάλι δύο, Στάμκος και Παπανικολάου, με την δεύτερη Κυριακή να υπάρχει «στήριξη» του 3ου συνδυασμού που συμμετείχε στις εκλογές του 2014, αυτός του Στ. Καστερίδη. Νικητής ο Γρηγόρης Στάμκος, ουσιαστικά προσπερνώντας μία «διπλή δύναμη» που στάθηκε απέναντι του.

Ερχόμαστε στις εκλογές του 2019 και αυτή τη φορά ήρθε μαζί με τον «Κλεισθένη 1» η απλή αναλογική. Κι άλλη αλλαγή, αλλά μόνο στα διαδικαστικά, καθώς και πάλι αναδείχτηκε τη δεύτερη Κυριακή ο Γρηγόρης Στάμκος, απέναντι σε μία και πάλι διπλή δύναμη που είχε κοινό μέτωπο, αυτή των Στ. Καστερίδη και Θ. Θεοδωρίδη. Το ότι θα βρισκόταν στη 2η Κυριακή της εκλογική διαδικασίας θεωρούνταν δεδομένο, ενώ κανείς δεν έβαζε το χέρι του στη φωτιά για το ποιος εκ των Στ. Καστερίδη και Θ. Θεοδωρίδη θα πήγαινε στη δεύτερη(με μια δυναμική παραπάνω στον Στ. Καστερίδη όσο περνούσε η προεκλογική περίοδος).

Μ’ αυτά και με ‘κείνα, με αιτήσεις και επανακαταμετρήσεις, το αποτέλεσμα παρέμεινε το ίδιο. Ο Γρηγόρης Στάμκος καλείται να διοικήσει τον δήμο Πέλλας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα πρέπει να δια-χειριστεί ανάλογα, καθώς η διοικούσα παράταξη θα έχει 16 Συμβούλους και η αντιπολίτευση 25. Αν σταθούμε όμως στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος, το βράδυ της 26ης Μαΐου, τότε μπορούμε να πάρουμε μία γεύση για το σκέφτεται. «Τώρα πρέπει να αφήσουμε τις οξύτητες και με πνεύμα συναίνεσης να συνεχίσουμε για να κάνουμε τον Δήμο Πέλλας όπως τον οραματιστήκαμε», είχε πει χαρακτηριστικά, κάτι που δείχνει εξ αρχής τις προθέσεις του. Προθέσεις που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης, για να αντιμετωπιστεί η μορφή αυτή του «Κλεισθένη» και το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής, την οποία επίσης ο κ. Στάμκος είχε πει στο πλαίσιο των ως άνω δηλώσεων του ότι «γνωρίζετε πως είμαι αντίθετος απέναντι σ’ αυτό το εκλογικό σύστημα».

Να θυμίσουμε ότι η νίκη της δεύτερης Κυριακής του 2010 είχε έρθει με 50,59%, το 2014 ο Γρ. Στάμκος πήρε τις εκλογές με 50,39% και τις φετινές με 50,16%. Οι αποκλίσεις των επικρατήσεων του έχουν μικρές διαφορές και το στοιχείο είναι ένα. Το σπάσιμο μίας παράδοσης, η οποία συζητιόταν ως στοιχείο που μπορούσε να φέρει διαφοροποίηση του αποτελέσματος. Και το οποίο στοιχείο κέρδισε μαζί με τους αντιπάλους του.

Παύλος Νεκτάριος Παπαδόπουλος  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ