close search results icon

Η αύξηση των τιμών του ελαιολάδου προβληματίζει αγρότες και καταναλωτές

Οι τιμές εξαγωγής καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές καταγωγής.

Σε επίπεδο ρεκόρ έφτασαν οι παγκόσμιες τιμές εξαγωγής ελαιολάδου στα τέλη Απριλίου σύμφωνα με στοιχεία τιμολόγησης εμπορευμάτων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο η τιμή εξαγωγής έφτασε τα 6,269.63 δολάρια στα τέλη Απριλίου 2023, επισκιάζοντας την προηγούμενη τιμή ρεκόρ των 6,241.91 δολάρια τον Δεκέμβριο του 1996.

Οι τιμές εξαγωγής καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές καταγωγής, συγκεκριμένα στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο.

Οι κακές καιρικές συνθήκες και η παρατεταμένη ξηρασία συνεχίζουν να ωθούν τις τιμές του ισπανικού ελαιολάδου στην αρχική τους τιμή υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι τιμές ρεκόρ θα συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ξηρός καιρός είχε ως αποτέλεσμα 36 μήνες χαμηλής βροχόπτωσης και να μειωθεί η χωρητικότητα των δεξαμενών νερού στο 50%.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας ανακοίνωσε τη χώρα παρήγαγε 680.000 τόνους τη συγκομιδή 2022/23 έναντι 1,5 εκατομμυρίου τόνων την προηγούμενη.

Παρά τις πρόσφατες βροχές στη νότια και ανατολική Ισπανία, οι προβλέψεις για το καλλιεργητικό έτος 2023/24 παραμένουν ζοφερές. Χωρίς αλλαγές καιρού, οι ειδικοί του κλάδου προβλέπουν ότι η μελλοντική συγκομιδή θα μπορούσε να είναι πάλι κακή.

Ο John Cancilla, οικονομολόγος που μελετά το ελαιόλαδο, είπε στην Washington Post ότι οι υψηλότερες τιμές επιβραδύνουν τη ζήτηση από τους Αμερικανούς αγοραστές. "Οι τιμές είναι υψηλές, αλλά δεν βλέπω λόγους για τους οποίους πρόκειται να μειωθούν», είπε.

Μαζί με την Ισπανία, η οποία είναι υπεύθυνη για σχεδόν το τη μισή παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως, η παρατεταμένη ξηρασία οδήγησε σε κακές συγκομιδές σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, οδηγώντας σε υψηλές τιμές του ελαιολάδου.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως αναμένεται να μειωθεί σε 2,73 εκατομμύρια τόνους το καλλιεργητικό έτος 2022/23, περισσότερο από 12% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών την άνοιξη στη λεκάνη της Μεσογείου.

Ξεχωριστές εκτιμήσεις από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών πρόβλεψη ανάκαμψης σε παραγωγή την καλλιεργητική περίοδο 2023/24 σε 3,20 εκατ. τόνους. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι του USDA προειδοποίησαν ότι η παραγωγή μπορεί να πέσει κάτω από την εκτίμηση ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η ξηρασία στη Μεσόγειο.

Ενώ οι καταναλωτές συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα οφέλη του ελαιολάδου, η αύξηση των τιμών και η μείωση του όγκου μπορούν να εμπνεύσουν νέες γαστρονομικές εξερευνήσεις.

Το μεταβαλλόμενο κλίμα δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στους παραγωγούς ελαιολάδου αλλά και στους καταναλωτές. Το περιβάλλον είναι θεμελιώδες για την ποιότητα και τη γεύση του φαγητού.

"Πιστεύω ότι το ελαιόλαδο έχει γίνει αναντικατάστατο στις αμερικανικές κουζίνες και ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν ελαιόλαδο», πρόσθεσε. "Μπορεί να διαπιστώσουμε ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να επεκτείνουν την ποικιλία των ελαίων που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες τους και ότι αρχίζουν να χρησιμοποιούν διαφορετικά λάδια για διαφορετικές τεχνικές μαγειρέματος, αλλά ότι εξακολουθούν να αγοράζουν ελαιόλαδο ως ένα οικείο και νόστιμο προϊόν».

πηγή: agrocapital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ