close search results icon

Η Ε.Ε. εναντίον του ουγγρικού «Γραφείου Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας»

Το νέο Γραφείο μπορεί να ζητήσει από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουγγαρίας πληροφορίες.

Η Ε.Ε. εναντίον του ουγγρικού «Γραφείου Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κάνει ένα πρώτο νομικό βήμα κατά της Ουγγαρίας, με αφορμή έναν νέο νόμο που κρίνεται πως παραβιάζει δημοκρατικές αρχές, αυξάνοντας τις εντάσεις με τη Βουδαπέστη εν όψει ευρωεκλογών. 

Πιο αναλυτικά, τον Δεκέμβριο το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε νόμο που δημιουργεί ένα νέο «Γραφείο Προστασίας της Εθνικής Κυριαρχίας» με ευρείες εξουσίες για να ερευνά τους Ούγγρους που δραστηριοποιούνται στη δημόσια ζωή.

Το νέο Γραφείο, του οποίου ηγείται μια προσωπικότητα με στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα Fidesz, μπορεί να ζητήσει από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουγγαρίας πληροφορίες για άτομα και οργανισμούς, χωρίς δικαστική εποπτεία.

Σε δήλωσή την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι αποφάσισε να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ουγγαρία για παραβιάσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ουγγρική νομοθεσία που διακυβεύεται παραβιάζει αρκετές διατάξεις του πρωτογενούς και του δευτερογενούς δικαίου της ΕΕ», σχολίασε η Επιτροπή.

Η Επιτροπή παρείχε έναν μακρύ κατάλογο που κρίνει ότι ο νέος νόμος υπονομεύει, συμπεριλαμβανομένης της «αρχής της δημοκρατίας και των εκλογικών δικαιωμάτων των πολιτών της Ε.Ε.» καθώς και «το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, τα εκλογικά δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε., το δικαίωμα σε αποτελεσματική προσφυγή και σε δίκαιη δίκη».

Υπήρξε σημαντική κριτική για το νέο νόμο εντός και εκτός της Ουγγαρίας. Ανεξάρτητα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης έχουν προειδοποιήσει ότι ο νόμος «είναι ικανός να περιορίσει σοβαρά την ελευθερία του Τύπου», ενώ κορυφαίες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών προειδοποίησαν ότι είναι «μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να φιμώσει όλες τις επικριτικές φωνές».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επίσης επικρίνει τον νόμο. Σε συνέντευξή του στον Guardian τον περασμένο μήνα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, Ντέιβιντ Πρέσμαν, είπε ότι η δημιουργία του νέου γραφείου προστασίας της κυριαρχίας αντιπροσώπευε «ένα σοβαρό βήμα προς τα πίσω στη δημοκρατία της Ουγγαρίας». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι η Ουγγαρία είχε δύο μήνες για να απαντήσει στην επιστολή της.

πηγή : efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ