close search results icon

Η Ευρώπη πλέον «μετακόμισε» στην Ανατολή

Η Ευρώπη πλέον «μετακόμισε» στην Ανατολή

Η Σαουδική Αραβία μετατράπηκε στον πιο δημοφιλή ποδοσφαιρικό προορισμό, και μάλιστα μέσα σε ένα μόνο καλοκαίρι. Την πόρτα άνοιξε τον Ιανουάριο του 2023 ο Κριστιάνο Ρονάλντο και μερικούς μήνες αργότερα, μισή... ντουζίνα επαγγελματίες που έπαιζαν στην Ευρώπη μετέβησαν για μόνιμη παραμονή και εργασία στη Σαουδική Αραβία.

Η ματιά πάντως της Bwin για αυτήν την εξέλιξη περιλαμβάνει και ένα κομμάτι που αφορά την οικονομική κατάσταση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Σαφέστατα οι ομάδες από τη Σαουδική Αραβία δελεάζουν ποδοσφαιριστές κυρίως από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παρ' όλα αυτά, προκαλούν επίσης προκλήσεις στο ελληνικό πραγματικό περιβάλλον.

Για παράδειγμα, ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Κάλεντ Νάρεϊ, αγωνίζεται τώρα στη Σαουδική Αραβία, όπου κερδίζει περίπου έξι φορές περισσότερα χρήματα. Ενώ ένα διαφορετικό παράδειγμα που αποδεικνύει το «πρόβλημα» που δημιουργείται στην ελληνική πραγματικότητα είναι το γεγονός πως πολλοί ποδοσφαιριστές δεν επιλέγουν τις ελληνικές ομάδες, τόσο λόγω του επιπέδου της λίγκας, όσο και λόγω της διαφοράς χρημάτων από ομάδες μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

Αρχικά, το υπουργείο Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας διέθεσε ένα αρχικό ποσό 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των ομάδων του εθνικού πρωταθλήματος. Η απόκτηση των Μπενζεμά, Καντέ, Κεσίε, Νέβες και Φιρμίνιο ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησαν οι μεταγραφές των Φελίπε Κουτίνιο και Χέντερσον, καθώς και του Φαμπίνιο. Το αποκορύφωμα ήταν η μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Αλ Χιλάλ, η οποία αποτέλεσε την μεγαλύτερη έκπληξη του καλοκαιριού, με τον Βραζιλιάνο να μην μπορεί να αρνηθεί την ελκυστική προσφορά που του προτάθηκε.

Ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία, με τη μετακίνησή του στην Παρί Σεν Ζερμέν για 222 εκατομμύρια ευρώ το 2017, υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τη σαουδαραβική ομάδα, το οποίο αναμένεται να του αποφέρει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει 150 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ή αλλιώς περίπου 2,9 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα!

Το επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, το PIF, κατάφερε να προσελκύσει παίκτες από την ανώτερη κατηγορία του ποδοσφαίρου, οι οποίοι φαίνονται περισσότερο από ικανοί να ανταπεξέλθουν σε αυτό το επίπεδο. Οι ομάδες της Σαουδικής Αραβίας δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ. Ήδη, το όνομα του Μοχάμεντ Σαλάχ ακούγεται δυνατά για τον επόμενο Ιανουάριο, με τον Αιγύπτιο και τη Λίβερπουλ να απορρίπτουν πολλές προσφορές πριν το κλείσιμο της μεταγραφικής περιόδου.

Όπως και να ‘χει, το ποδόσφαιρο δείχνει πως αλλάζει ελέω των πολλών εκατομμυρίων που δαπανώνται ή ακόμη καλύτερα, σπαταλούνται πλέον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ