close search results icon

Η εξέλιξη της καλλιέργειας σιτηρών, πρώτες εκτιμήσεις για τις αποδόσεις

Έγινε η επιφανειακή λίπανση και η ζιζανιοκτονία.

Καλά εξελίσσεται η καλλιέργεια των σιτηρών στην χώρα. Όπου είχαμε βροχές το προηγούμενο διάστημα βοήθησαν την καλλιέργεια αν και χρειάζονται και άλλες. Έγινε η επιφανειακή λίπανση και η ζιζανιοκτονία. Αν βοηθήσει ο καιρός αναμένεται να έχουμε καλές αποδόσεις στα αλώνια.

Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, παραγωγός και πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας τόνισε στον ΑγροΤύπο «ο χειμώνας δεν είχε χαμηλές θερμοκρασίες αλλά τώρα έχουν επανέλθει σε κανονικές για την εποχή επίπεδα. Είχαμε κάποιες βροχές που βοήθησαν την καλλιέργεια αλλά μέχρι στιγμής είναι λίγες. Ελπίζουμε και το επόμενο διάστημα να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις. Στην περιοχή μας έχουμε μια αύξηση των στρεμμάτων στο σκληρό σιτάρι και στο κριθάρι. Φέτος υπήρξε ενδιαφέρον και για κτηνοτροφικά φυτά λόγω των υψηλών τιμών που έχουν οι ζωοτροφές. Η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά και δεν φαίνεται να υπάρχουν μυκητολογικές προσβολές. Η επιφανειακή λίπανση έχει γίνει αλλά μπορεί κάποιοι παραγωγοί να έχουν προγραμματίσει να κάνουν και δεύτερη».

Ο κ. Χρήστος Τσιχήτας, παραγωγός σιτηρών και πρόεδρος Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης - ΕΑΣΘ, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «σε όλη την χώρα εξελίσσεται χωρίς προβλήματα η καλλιέργεια σιτηρών. Από την εικόνα που έχω από πολλές περιοχές τα σιτάρια αναπτύσσονται χωρίς προβλήματα. Είχαμε βροχοπτώσεις και η επιφανειακή λίπανση έγινε από τους παραγωγούς. Σε αυτό βοήθησε και η περυσινή τιμή που είχε το σκληρό στα αλώνια που κυμάνθηκε από 48 έως 50 λεπτά το κιλό. Βέβαια αυτή την εποχή οι τιμές στο σκληρό έχουν μειωθεί και είναι από 32 έως 35 λεπτά στον παραγωγό. Από την άλλη έχουμε και μια πτώση στα αζωτούχα λιπάσματα που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών και παραγωγός σιτηρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα σιτάρια και τα κριθάρια στην περιοχή μας μπήκαν σε δυο φάσεις, δηλαδή από το Νοέμβριο και μετά, αλλά και τον Ιανουάριο. Πολλοί παραγωγοί περίμεναν να δουν πώς θα εξελιχθεί η τιμή στο βαμβάκι και επειδή αυτή παραμεινε σε χαμηλά επίπεδα, έκαναν σπορά ακόμα και τον Ιανουάριο. Ο καιρός πάντως έχει βοηθήσει και μέχρι στιγμής τα σιτάρια έχουν πολύ καλή εικόνα. Αν έχουμε ακόμη μια βροχή τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο θα έχουμε πολύ καλή ποιότητα. Οι παραγωγοί έκαναν την λίπανση και αυτή την εποχή έκαναν και την ζιζανιοκτονία και φάνηκε ότι όσα σπάρθηκαν σωστά και είχαν καλές καλλιεργητικές φροντίδες έχουν μια πολύ καλή εικόνα. Οι καλές αποδόσεις έρχονται με τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες. Όσον αφορά τις τιμές στην Θεσσαλία έχουν υπογραφεί συμβόλαια από από τη Μέλισσα – Κίκιζας στα 35 και 37 λεπτά το κιλό για συγκεκριμένες ποικιλίες».

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, από την Αγρομηχανική Βόλου, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή φέτος υπογράφηκαν πολλά συμβόλαια για κριθάρια που πάνε για βυνοποίηση αλλά και για το ζωοτροφικό υπάρχει ενδιαφέρον λόγω τιμών. Φέτος σπάρθηκαν και κάποια στρέμματα με μαλακό λόγω της συνδεδεμένης που έχουμε για πρώτη χρονιά. Επειδή οι παραγωγοί απογοητεύτηκαν από τις χαμηλές τιμές στο βαμβάκι είχαμε μια στροφή στην καλλιέργεια σκληρού σιταριού που αναμένεται φέτος να έχει αυξημένα στρέμματα. Πάντως οι παραγωγοί έκαναν καλή λίπανση και φυτοπροστασία. Σε αυτό έχει βοηθήσει η διόρθωση τιμών και η καλή ψυχολογία. Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα θα φανεί στην αγορά η μείωση στις τιμές λίπανσης. Παγετούς δεν φαίνεται να έχουμε τον Μάρτιο. Αν βοηθήσει και ο καιρός και επειδή έχουν κάνει καλές καλλιεργητικές φροντίδες οι παραγωγοί αναμένουμε φέτος να έχουμε καλές αποδόσεις».

πηγή: agrotypos.gr - Παϊσιάδης Σταύρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ