close search results icon

Η Ισπανία αποφασίζει την ελεύθερη επιλογή φύλου από τα 16

Το νομοσχέδιο που εισήχθη στη βουλή από το συγκυβερνών αριστερό κόμμα των Podemos, πέρασε με 188 ψήφους υπέρ, 150 κατά και 7 αποχές.

Η ισπανική βουλή ψήφισε σήμερα επί της αρχής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ που επιτρέπει στα άτομα από 16 ετών και πάνω να επιλέγουν ελεύθερα το φύλο τους.

Αν εγκριθεί, όπως προβλέπεται, από την Γερουσία τις επόμενες βδομάδες, το νομοσχέδιο θα κάνει κάνει την Ισπανία μία από τις λίγες χώρες που επιτρέπουν τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου μέσω μίας απλής διοικητικής πράξης. Στην Ευρώπη, η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που παραχώρησε αυτό το δικαίωμα στα διεμφυλικά άτομα το 2014.

Το νομοσχέδιο που εισήχθη στη βουλή από το συγκυβερνών αριστερό κόμμα των Podemos, πέρασε με 188 ψήφους υπέρ, 150 κατά και 7 αποχές.

Με τον νόμο αυτό τα διεμφυλικά άτομα θα μπορούν να αλλάζουν το όνομα και το φύλο τους στην ταυτότητά τους κλείνοντας ένα απλό ραντεβού με τις διοικητικές υπηρεσίες. Δεν θα χρειαστεί να έχουν ιατρικές γνωματεύσεις ή αποδείξεις πως υποβάλλονται σε ορμονοθεραπεία για τουλάχιστον δύο χρόνια, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

«Ο νόμος ξεπληρώνει ένα ιστορικό χρέος του κράτους απέναντι στα διαφυλικά άτομα» δήλωσε η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, που προωθούσε το νομοσχέδιο. «Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες», επέμεινε, καταγγέλλοντας την «τρανσφοβία».

Ακόμη, με τον «Νόμο Τρανς» τα άτομα ηλικίας 14-16 ετών θα μπορούν να αλλάζουν το φύλο τους στο ληξιαρχείο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύονται στη διαδικασία αυτή από τους νόμιμους κηδεμόνες τους. Για τα νεότερα άτομα, ηλικίας 12-14 ετών, θα χρειάζεται δικαστική απόφαση, όπως ισχύει για όλους τους ανήλικους.

Σε κάθε περίπτωση, από την υποβολή του αιτήματος μέχρι την επικύρωσή του θα μεσολαβεί ένα διάστημα τριών μηνών, ώστε να δίνεται χρόνος στους αιτούντες για να επιβεβαιώνουν την απόφασή τους.

Μεταξύ άλλων, ο νόμος απαγορεύει επίσης τις λεγόμενες «θεραπείες μεταστροφής» με στόχο την αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού του ατόμου, επιτρέπει πλέον σε ομόφυλα ζευγάρια να δίνουν στα παιδιά τους και τα δύο επίθετα των γονέων και προβλέπει πρόστιμα έως και 150.000 ευρώ, ενώ στοιχειοθετείται νομικά ως αδίκημα η επίθεση σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Πανηγυρισμοί του φεμινιστικού και τρανς κινήματος

Καθώς το νομοσχέδιο συζητούνταν στη βουλή, ομάδες και συλλογικότητες για τα δικαιώματα των διεμφυλικών συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο για να διαδηλώσουν υπέρ του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Το φεμινιστικό κίνημα αναφέρει ότι ο νόμος αντιπροσωπεύει ένα «πριν και μετά» στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Βέβαια, ορισμένες φεμινιστικές συλλογικότητες θεωρούν ότι ο αυτοπροσδιορισμός υποβαθμίζει την έννοια του βιολογικού φύλου.

Η Σάιντα Γκαρθία, αντιπρόεδρος του ομίλου Euforia Trans Family Alliance, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα φέρει μια αλλαγή στην καθημερινή ζωή πολλών μελών του.

«Πάντα ήταν πρόβλημα όταν η ταυτότητά φύλου σου δεν ταιριάζει με το επίσημο έγγραφο ταυτότητάς σου σε μια συνέντευξη για δουλειά, ή στο ιατρείο ή όταν επιβιβάζεσαι στα μέσα μαζικής μεταφοράς», είπε και τόνισε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φτάνουμε σε αυτό το σημείο. Φαινόταν ότι δεν θα ερχόταν ποτέ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ