Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της στη Μεσόγειο και την Ελλάδα
Τα αίτια και οι συνέπειες του φαινομένου και πως μας επηρεάζει
Του Απόστολου Κυριατσούλη*
Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι διανύουμε την κλιματική αλλαγή! Όλες οι αντίθετες γνώμες των τελευταίων 20 χρόνων, από επιστήμονες, δεν μπορούν να σταθούν, γι’ αυτό δεν θα αναφερθώ σε τέτοιες γνώμες. Στο τέλος του άρθρου παραθέτω τη βιβλιογραφία αυτών που γράφω.Στο Peer-Review-ειδικά άρθρα, 33.700 επιστήμονες, αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και έγινε/γίνεται από ανθρώπινο χέρι και μόνο 34 άρθρα περιγράφουν, ότι η αλλαγή του κλίματος δεν προέρχεται από ανθρώπινο χέρι, αλλά είναι φυσικό περιοδικό φαινόμενο.
Τι παρατηρούμε:Η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα ανεβαίνει, οι αιώνιοι πάγοι λιώνουν, η επιφάνεια των θαλασσών ανεβαίνει, καύσωνας στη Γροιλανδία, φονικές πυρκαγιές στη Σιβηρίακαι στον Αμαζόνιο, καταστροφικές ξηρασίες στην Ανατολική Αφρική, ασυνήθιστεςβροχές και καύσωνες με καταστροφικά αποτελέσματα, ξηρασίες, κλπ.
Τα αίτια συνοπτικά: Η υψηλή εκτίναξη στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακος, οξείδια του Αζώτου, Υδρόθειο, ανεβάζουν συστηματικά την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όσο πιο υψηλή είναι αυτή η ρύπανση σε μια χώρα, τόσο πιο πολύ θάνατοι υπάρχουν (στατιστικά) στη χώρα αυτή (πνεύμονες, καρδιά, αγγεία, καρκίνος). Τα αέρια αυτά προέρχονται από εργοστάσια, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, πλοία, θέρμανση σπιτιών, βιομηχανική κτηνοτροφία (εδώ έχουμε επιπλέον το Μεθάνιοκαι το υποξείδιο του αζώτου). Με άλλα λόγια, όταν μετατρέπουμε τους Υδρογονάνθρακες (κάρβουνο, αέριο, πετρέλαιο) σε ενέργεια, έχουμε την παραπάνω ρύπανση. Για παράδειγμα: Την ενέργεια που καταναλώνει ο πλανήτης σε ένα χρόνο, η Γη χρειάστηκε ένα εκατομμύριο χρόνια για να δημιουργήσει τουςΥδρογονάνθρακες!!!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Οριστικό: Αναβλήθηκε το ΠΑΟΚ-Άρης Betsson
13 Μαρτίου 2026 -
Στην Πέλλα ο Γρηγόρης Δημητριάδης: Δείπνο με νέους της περιοχής
13 Μαρτίου 2026