close search results icon

Η κλιματική κρίση ανάβει «φωτιές» στο Σέιχ Σου

Τα "κόκκινα" σημεία της Θεσσαλονίκης. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες που θυμίζουν περισσότερο ….καλοκαίρι αντί για Απρίλη μήνα, η παρατεταμένη ανομβρία αλλά και οι εργασίες κατασκευής της Flyover έχουν ανάψει «φωτιές» ενόψει της επίσημης έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου

Οι τρεις παραπάνω λόγοι οδηγούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Πολιτικής Προστασίας στο να καταστρώσουν νέα και πιο δυναμικά σχέδια για την προστασία τόσο του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου, που αποτελεί το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην πόλη, όσο και των υπόλοιπων δασικών εκτάσεων του νομού Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός ότι η βροχή πέφτει με το …σταγονόμετρο και οι ελάχιστες ψιχάλες δεν επαρκούν να «σβήσουν» τη δίψα των δέντρων προβληματίζουν ακόμη περισσότερο, καθώς με μια σπίθα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για άμεσα επέκταση της φωτιάς. Παράλληλα, όμως, με την κλιματική αλλαγή υπάρχει και ο πονοκέφαλος που ακούει στο όνομα Flyover και αναζητούνται λύσεις ώστε τα πυροσβεστικά οχήματα να μπορούν να ξεπεράσουν και τον σκόπελο του μποτιλιαρίσματος στους δρόμους που δημιουργεί το συγκεκριμένο έργο.

Τα σχέδια για τη φετινή σεζόν, που μπορεί επίσημα να ξεκινάει από την 1η Μαΐου, ωστόσο όλες οι δυνάμεις είναι σε επαγρύπνηση, βρίσκονται στην τελική ευθεία και έχουν αρχίσει να ενημερώνονται οι φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων.

Ειδικότερα, για το Σέιχ Σου το πλάνο αλλάζει άρδην, καθώς θα υπάρχουν αυξημένα περιπολικά οχήματα στο δάσος, επιπλέον πεζοπόρα τμήματα και παραπάνω υδροφόρες. Και ο λόγος είναι ότι ενώ παλαιότερα για να φτάσει ένα όχημα από τον Πυροσβεστικό Σταθμό της Μαρτίου στον Κέδρινο Λόφο απαιτούνταν 15’ λεπτά, τώρα με τα έργα κατασκευής της υπερυψωμένου αυτοκινητόδρομου ουδείς γνωρίζει τον χρόνο άμεσης επέμβασης.

Τα «κόκκινα» σημεία της Θεσσαλονίκης και η τοποθέτηση των ραντάρ

Στην καταπράσινη έκταση του Κεδρινού Λόφου είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, καθώς ουδείς θέλει να ξαναζήσει θλιβερές στιγμές του παρελθόντος. Πέρα από τους πυροσβέστες, τις δημοτικές αρχές και τους εθελοντές σε αυτή τη μάχη ρίχνονται, για πρώτη φορά, από φέτος τρία υπερσύγχρονα ραντάρ πυρανίχνευσης, δύο σταθερά και ένα φορητό.

Το ένα έχει ήδη εγκατασταθεί στο Σέιχ Σου, το δεύτερο που θα ηλεκτροδοτηθεί άμεσα έχει τοποθετηθεί στη θέση Κράνος στο Φιλίππειο και το τρίτο, το οποίο θα είναι φορητό, θα είναι τοποθετημένο σε βαν, το οποίο θα κάνει περιπολίες στο δάσος, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπο Στεργιάδη.

Τα σταθερά ραντάρ πυρανίχνευσης βρίσκονται σε μεταλλικούς πυλώνες που ξεπερνούν τα 10 μέτρα ύψος. Έχουν περιστροφή 360 μοιρών και μέσω μιας κάμερας υψηλής ανάλυσης, θα επιτηρούν και θα ανιχνεύουν τα ίχνη πυρκαγιάς και καπνού και θα αποστέλλουν δεδομένα μέσω δορυφορικής κεραίας.

Σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης, ο κάθε δήμος ξεχωριστά, έχει καταγράψει τα σημεία που είναι στο «κόκκινο» και στα οποία θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα με καθαρισμούς χόρτων, διανοίξεις μονοπατιών, φύλαξη και προστασία.

Περίπου 5.000 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων έγιναν στάχτη το 2023 στο Ν.Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το 2023 σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης σημειώθηκαν 193 φωτιές αγροτοδασικών εκτάσεων που έκαψαν 4.880,47 στρέμματα.

Αντίστοιχα, το 2022 μπορεί να σημειώθηκαν παραπάνω φωτιές, 208 στο σύνολο, ωστόσο τα στρέμματα που κάηκαν ήταν πολύ λιγότερα και ανήλθαν σε 3.564,67.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την πρόσφατη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη επισήμανε πως προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, ενώ αναφέρθηκε και αυτός από την πλευρά του στην ιδιαιτερότητα της πόλης για προστασία στο δάσος του Σέιχ Σου.

Πρόστιμο σε όσους ανάβουν φωτιές …ελαφρά την καρδία

Διοικητικό πρόστιμο εκατοντάδων ευρώ επιβάλλει η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάθε χρόνο σε όσους ανάβουν φωτιές «ελαφρά την καρδία», κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά από 1η Μαΐου και διαρκεί έως τις 31 Οκτωβρίου. Πρόκειται για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων πυροπροστασίας σε ιδιώτες αλλά και επαγγελματίες.

Και οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης ζητούν αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα για τους ασυνείδητους που βάζουν σε κίνδυνο τους συμπολίτες τους, είτε πετώντας αναμμένα τσιγάρα, είτε βάζοντας φωτιά σε ύπαιθρο κ.α.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ