Η ΝΙΚΗ τίμησε τους πρωτεργάτες της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στη Νάπολη
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά πολυπληθή συμμετοχή, στην επιβλητική Βασιλική του San Giovanni Maggiore.
Την οφειλόμενη τιμή στους πρωτοπόρους της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας απέτισε σήμερα αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού, Πατριωτικού, Λαϊκού Κινήματος ΝΙΚΗ και του Κοινοβουλευτικού του Ιδρύματος «Ευγένιος Τζιμογιάννης», κατά την παρουσία της στη Νάπολη της Ιταλίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά πολυπληθή συμμετοχή, στην επιβλητική Βασιλική του San Giovanni Maggiore, στη μεγάλη πόλη του ιταλικού Νότου, με τη συμμετοχή νέων από περισσότερα από σαράντα Σχολεία και Πανεπιστήμια από την Ελλάδα, την Κύπρο, χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, η Νάπολη αποτέλεσε σημείο αναφοράς του παγκόσμιου ελληνισμού, μέσα από τριήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Ελληνική Γλώσσα και τον πολιτισμό της.
Η αντιπροσωπεία της ΝΙΚΗΣ, αποτελούμενη από τα μέλη του Βουλευτηρίου Μαρία Εζνεπίδου και Θωμαή Στεφανοπούλου, καθώς και από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κ.Ε.Μ.Ε. «Ευγένιος Τζιμογιάννης» Κωνσταντίνο Κυριακού και Γεωργία Τζέμη – Τζιμογιάννη, επέδωσε Επαίνους, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης του απανταχού Ελληνισμού, σε όλους εκείνους που συνέλαβαν την ιδέα, θεμελίωσαν και υπηρέτησαν με συνέπεια την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
Ιδιαίτερη τιμή αποδόθηκε στον πρωτεργάτη της ιδέας, Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, Δρα Ιωάννη Κορίνθιο, καθώς και στη νυν και την πρώην Δημοτική Αρχή της Νάπολης, στους Έλληνες και Ιταλούς Καθηγητές, αλλά και στα στελέχη της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας, οι οποίοι στήριξαν και υλοποίησαν με επιμονή και όραμα τις εκδηλώσεις επί έντεκα συναπτά έτη.
Εκδηλώσεις που τελικώς υποχρέωσαν τους αρμόδιους θεσμούς του ελληνικού κράτους να επιδιώξουν και να πετύχουν την επίσημη καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στη Σαμαρκάνδη, το 2025, έντεκα χρόνια μετά την πρώτη τους διοργάνωση.
Με τη συμβολική και ουσιαστική της παρουσία στη Νάπολη, η ΝΙΚΗ και το Κοινοβουλευτικό της Ίδρυμα «Ευγένιος Τζιμογιάννης», μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Προέδρου του Κινήματος Δημήτρη Νατσιού, των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Βουλευτηρίου, υπογράμμισαν την υποχρέωση του εθνικού κέντρου όχι μόνο να υιοθετεί και να στηρίζει τις εμπνευσμένες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Ομογένειας, αλλά και να τις αναγνωρίζει και να τις τιμά όπως τους αξίζει.
Ιδιαίτερα, με αφετηρία την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η αντιπροσωπεία της ΝΙΚΗΣ τόνισε ότι το Κίνημα στέκεται αλληλέγγυο στο πάγιο αίτημα των Ελληνικών και Φιλελληνικών Κοινοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο για τη συστηματική διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, ως θεμελίου της ιστορικής μνήμης, της εθνικής ταυτότητας και του παγκόσμιου πολιτισμού.
Γραφείο Τύπου της ΝΙΚΗΣ
ΣΧΟΛΙΑ