close search results icon

Η PEGA καλεί εκτάκτως Ράμμο και Μενουδάκο

Οι συστάσεις της επιτροπής στην Ελλάδα. 

Ραγδαίες είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στο μέτωπο των υποκλοπών, με ενέργειες τόσο εντός Ελλάδας όσο και στις Βρυξέλλες.

Ώρες μετά τον δεκάλογο συστάσεων προς την Ελλάδα από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της παράνομης χρήσης των κατασκοπευτικών λογισμικών, τη γνωστή PEGA, έγινε γνωστό ότι η επιτροπή καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο, και τον πρόεδρο της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κώστα Μενουδάκο.

Η επιτροπή ουσιαστικά υιοθέτησε το αίτημα της εισηγήτριας Σόφι Ιν’τ Βελντ, η οποία είχε ένα ζωηρό διάλογο σήμερα με την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και μέλος της επιτροπής PEGA Ελίζας Βόζεμπεργκ.

Απ' τον δεκάλογο, που ακολουθεί, ξεχωρίζει η σύσταση του Ευρωκοινοβουλίου προς την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και κυρίως του προέδρου της, Χρήστου Ράμμου.

Οι συστάσεις της επιτροπής PEGA για την Ελλάδα

Η PEGA «συμπεραίνει ότι παραβιάσεις και φαινόμενα κακής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα και καλεί τη χώρα:

  1. Επειγόντως να αποκαταστήσει και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικού προληπτικού και κατασταλτικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου και εποπτείας.
  2. Να καταργήσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία αγαθών διπλής χρήσης, να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές, μεταξύ άλλων προς το Σουδάν.
  3. Να διασφαλίζει ότι οι αρχές μπορούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς της χρήσης spyware·
  4. Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του ν. 2472/1997 που καταργούσε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ειδοποιεί τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
  5. Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των σχετικών εποπτικών οργάνων, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και οι αρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα εποπτικά όργανα να απολαμβάνουν πλήρη συνεργασία και πρόσβαση σε πληροφορίες και να παρέχουν πλήρη ενημέρωση σε όλα τα θύματα·
  6. Να ανατρέψει τη νομοθετική αλλαγή του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού·
  7. Να εφαρμόσει επειγόντως την Οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
  8. Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της ΑΔΑΕ.
  9. Να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα μετά την φερόμενη κατάχρηση του κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού και να κατασχέσει τα φυσικά στοιχεία πληρεξούσιων, εταιριών μεσαζόντων και όσων εμπορεύονται λογισμικά που συνδέονται με μολύνσεις από λογισμικό υποκλοπής spyware.
  10. Καλεί την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες».

Σημειώνεται ότι χθες η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA στο Ευρωκοινοβούλιο κατηγόρησε την Κομισιόν ότι κάνει τα «στραβά μάτια» για τους θεσμούς στη χώρα μας τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθήκον να διασφαλίζει ότι το δίκαιο της ΕΕ εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ΕΕ. Το να δείχνει απλώς τα κράτη μέλη δεν είναι αρκετό. Εάν οι εθνικές κυβερνήσεις παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή πρέπει να δράσει. Η αλήθεια είναι ότι η Επιτροπή αποτυγχάνει ντροπιαστικά να ενεργήσει ως θεματοφύλακας των Συνθηκών».

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι κάλεσε σε ακρόαση την ΑΔΑΕ, η οποία «βρήκε στοιχεία ότι 20 τηλέφωνα έχουν στοχοποιηθεί με το Predator».

πηγή: efsyn.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ