Η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στη δεύτερη διαπεριφερειακή συνάντηση των εταίρων του έργου FISSH για τη βιωσιμότητα των ΜμΕ της βιομηχανίας τροφίμων

Η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στη δεύτερη διαπεριφερειακή συνάντηση των εταίρων του έργου FISSH για τη βιωσιμότητα των ΜμΕ της βιομηχανίας τροφίμων
Στη δεύτερη διαπεριφερειακή συνάντηση των εταίρων του έργου FISSH συμμετείχαν το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας ως εταίρος του έργου και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως Αρχή Χάραξης Πολιτικής.
Το έργο FISSH (Food Industry SMEs’ Sustainability Support and Help), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg Europe 2021-2027, έχει ως βασικό στόχο την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων, στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Οι δράσεις που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του έργου στοχεύουν στο να παρέχουν την καλύτερη δυνατή ενίσχυση και καθοδήγηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως προς τη μετάβασή τους στη βιωσιμότητα (οικολογική, οικονομική και κοινωνική), μέσα από την εφαρμογή αποτελεσματικών περιφερειακών πολιτικών και με τη βοήθεια αναγνωρισμένων εργαλείων και καλών πρακτικών από τις πέντε Περιφέρειες -εταίρους του έργου (Ελλάδα, Φινλανδία, Πολωνία, Βέλγιο, Πορτογαλία).
Τη δεύτερη διαπεριφερειακή συνάντηση των εκπρόσωπων του εταιρικού σχήματος του έργου FISSH διοργάνωσαν, πριν από λίγες ημέρες, στην πόλη Seinäjoki της Φινλανδίας, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Seinäjoki (SEAMK) και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Νότιας Οστροβοθνίας (South Ostrobothnia). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Διημερίδας “Food Days Seinäjoki 2025”, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλη την Ευρώπη.
Εκτός από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, σημαντική ήταν η παρουσία των εκπροσώπων της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε, που είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου FISSH καθώς και άλλων εκπροσώπων της περιφερειακής ομάδας υποστήριξης του έργου (RSG) (συγκεκριμένα από τη Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής).
Η διαπεριφερειακή συνάντηση του FISSH ξεκίνησε με χαιρετισμούς από εκπροσώπους της οργανωτικής ομάδας (Ruralia Institute, SEAMK, Into Seinäjoki), από τον Δήμαρχο της πόλης Seinäjok Jaakko Kiiskilä και από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών της Φινλανδίας Päivi Nerg. Ακολούθησαν σημαντικές συζητήσεις για τη πορεία του αγροδιατροφικού τομέα, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης, τα μέλη της ελληνικής αποστολής είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Ελληνοφινλανδό Thimjos Ninios, Διευθυντή Διεθνούς Εμπορίου της Κεντρικής Ένωσης Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Ιδιοκτητών Δασών, που ήταν και ο συντονιστής της συζήτησης με θέμα «Πλοηγώντας στις Παγκόσμιες Αγορές: Τι Πρέπει να Γνωρίζουν οι Εξαγωγείς». Η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Παπακωνσταντίνου, κατά τη συμμετοχή της ως ομιλήτρια στο πάνελ της συζήτησης με θέμα «Εκπρόσωποι από τις πέντε Περιφέρειες του έργου FISSH συζητούν για τη βιωσιμότητα στον τομέα της διατροφής», ανέδειξε τις εμπειρίες και τις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα της αγροδιατροφής. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου συζήτησαν διεξοδικά σχετικά με τα πιο σημαντικά οικονομικά, διοικητικά και επικοινωνιακά ζητήματα αναφορικά με τη λήξη του τρίτου εξαμήνου της υλοποίησης του έργου FISSH και την πορεία των εργασιών του.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης, στο επίκεντρο βρέθηκαν σημαντικές ομιλίες και παρεμβάσεις με βασικό θέμα την αντιμετώπιση της σπατάλης των τροφίμων. Οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Seinäjoki (Seinäjoki University of Applied Sciences -SEAMK) παρουσίασαν τοπικές στρατηγικές, καλές πρακτικές και καινοτόμα έργα που αναπτύσσουν προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Η δράση ολοκληρώθηκε με επισκέψεις μελέτης σε ερευνητικά εργαστήρια και επιχειρήσεις (στο SEAMK Food Labs, στη Foodwest, στη Alavuden Öljynpuristamo και στο Kyrö Distillery), όπου οι συμμετέχοντες γνώρισαν από κοντά και ενημερώθηκαν στοχευμένα για καινοτόμες προσεγγίσεις στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο του έργου:
https://www.interregeurope.eu/fissh
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ευλογιά αιγοπροβάτων: 25 σταθμοί απολύμανσης στην Κεντρική Μακεδονία
07 Οκτωβρίου 2025 -
ΜΕΒΓΑΛ - Νέα επένδυση € 3,5 εκατ. με περιβαλλοντικό πρόσημο
07 Οκτωβρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ