close search results icon

Η πόλη που καλεί τους κατοίκους της να λένε γεια ο ένας στον άλλον

Το γεια σου μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

Μια πόλη στη βόρεια Σουηδία ενθαρρύνει τους κατοίκους της να λένε γεια ο ένας στον άλλον.

Πρόκειται για την πόλη Λούλεο (Luleå), όπου κατοικούν περίπου 80.000 άνθρωποι και το φως του ήλιου κατά τους χειμερινούς μήνες είναι λίγο.

Δεδομένου πως η μέρα μέχρι το χειμερινό ηλιοστάσιο συνεχίζει να μικραίνει, κάτι που επηρεάζει τη διάθεση πολλών ανθρώπων, ειδικά όσων αισθάνονται μοναξιά, οι τοπικές αρχές ξεκίνησαν μια εκστρατεία προκειμένου οι κάτοικοι να έρθουν λίγο πιο κοντά ο ένας στον άλλον.

«Το να λέμε ένα γεια κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άνετα και να αισθάνονται ασφαλείς, είναι κάτι που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να δημιουργήσουμε μια πιο ευχάριστη πόλη», έγραψε η δημοτική αρχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το γεια σου μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Η εκστρατεία «Säg hej», που σημαίνει «πείτε γεια» στα σουηδικά, ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου, όταν γιορτάζεται «η μέρα του γείτονα» στη Σουηδία.

Μέσω βίντεο που συνοδεύει την εκστρατεία, οι κάτοικοι ενθαρρύνονται να χαιρετούν τους περαστικούς. Το βίντεο προβάλλεται σε σχολεία, λεωφορεία και δημόσιους χώρους.

Στο βίντεο, ένας άνδρας περνάει δίπλα από μια γυναίκα που βρίσκεται σε ένα παγκάκι στο πάρκο και λέει «hej». Η γυναίκα δεν ανταποκρίνεται, ωστόσο αργότερα χαμογελά και στη συνέχεια η ίδια χαιρετά μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία επίσης αρχικά δεν αντιδρά αλλά μετά χαμογελά.

Η πόλη Λούλεο είναι μία από τις μεγαλύτερες στη βόρεια Σουηδία. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, οι άνθρωποι που ζουν θεωρούνται αρκετά συγκρατημένοι – έως και μη κοινωνικοί κατά καιρούς.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι κάτοικοι βλέπουν το φως του ήλιου μόνο για τρεις ώρες, με αποτέλεσμα οι κοινωνικές επαφές στην πόλη να είναι λιγότερο συχνές σε σύγκριση με τους καλοκαιρινούς μήνες.

πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ