close search results icon

Η συνταγή της ημέρας: Τυρόψωμο αφράτο

Η συνταγή της ημέρας: Τυρόψωμο αφράτο

Φουσκωτό και αφράτο τυρόψωμο σε μπουκιές, με ελαιόλαδο και βότανα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Θα το λατρέψετε μικροί και μεγάλοι.

Υλικά- Τυρόψωμο

Για το ψωμί

500 γραμμ. αλεύρι δυνατό

350 γραμμ. νερό χλιαρό

1 φακελάκι μαγιά

2 πρέζα/ες ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για το στήσιμο


2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο φρέσκο

1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο

1 φλιτζ. ψιλοτριμμένο σκληρό κεφαλοτύρι

1 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό αποξηραμένο

1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο αποξηραμένο

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1/2 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι αποξηραμένο

1/2 κουταλάκι του γλυκού πάρπικα καπνιστή ή γλυκιά

1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Διαδικασία

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το αφράτο τυρόψωμο, βάζοντας πρώτα σε μπολ ανάδευσης το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.

Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει, με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι.

Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5 με 10 λεπτά με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων.

Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.

Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 15 κομμάτια.

Πλάθουμε μπαλάκια ζύμης, αλευρώνουμε μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας και τα κόβουμε στη μέση.

Για το στήσιμο: Ανακατεύουμε σε μπολ το λιωμένο βούτυρο, το λάδι και τα βότανα-μπαχαρικά με κουτάλι.

Περιχύνουμε τα κομματάκια ζύμης. Απαλά ανακατεύουμε να ντυθούν με τα μυρωδικά και να λαδωθούν παντού.

Πασπαλίζουμε με το μισό τυρί. Θέλουμε κάθε μπαλάκι ζύμης να καλυφθεί από λάδι, βότανα, μπαχαρικά και τυρί.

Σε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι (τυλίξτε τη με αλουμινόχαρτο απέξω για να μην τρέξει λάδι) ή στρογγυλό ταψί 26-28 εκ. (ντύστε το με λαδόκολλα να ξεφορμάρεται εύκολα) αραδιάζουμε τα μπαλάκια ζύμης σε μια στρώση στην αρχή και ύστερα από πάνω όσα περισσέψουν σε δεύτερη στρώση.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 45 λεπτά να φουσκώσει. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, αφού ψηθεί, το βγάζουμε από το ταψί και το ακουμπάμε σε σχάρα. Αφήνουμε να ψηθεί για λίγα ακόμα λεπτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ