close search results icon

Η σωστή επιλογή για αλλαγή εταιρείας ρεύματος

Η σωστή επιλογή για αλλαγή εταιρείας ρεύματος

Από το 2012 που η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έχει απελευθερωθεί έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο αρκετοί πάροχοι που προσφέρουν ρεύμα σε χαμηλές τιμές. Σήμερα στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 25 εταιρείες ρεύματος όμως το τοπίο αλλάζει συνεχώς μιας και αγορά ενέργειας δεν έχει σταθεροποιηθεί πλήρως. Οι εταιρείες αυτές δεν σταματούν μόνο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές αλλά ασχολούνται ενεργά και με τομείς όπως η παραγωγή, η μεταφορά και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η είσοδος των εναλλακτικών παρόχων, όπως ονομάζονται, είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών αφού αυξήθηκε ο υγιής ανταγωνισμός. Εκτός από χαμηλή τιμή κιλοβατώρας πολλοί από τους παρόχους προσφέρονται εκπτώσεις στο λογαριασμό ρεύματος ή άλλες εμπορικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές. Τέλος τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενέργειας και στα προγράμματά τους θα βρείτε συνδυαστικά πακέτα για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Αλλαγή παρόχου

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις που είχαν οι Έλληνες καταναλωτές στο να αλλάξουν πάροχο πλέον παρατηρείται μια αυξημένη κινητικότητα και η ευκολία με την οποία γίνεται αλλαγή παρόχου ολοένα και αυξάνεται. Ο βασικός λόγος που έχει συμβεί αυτό είναι η εμπιστοσύνη που έχουν αποκτήσει πλέον οι καταναλωτές, ιδιώτες και επαγγελματίες, προς τους εναλλακτικούς προμηθευτές καθώς και οι ιδιαίτερα οικονομικές τιμές που προσφέρουν αυτοί. Οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν μια από τις παρακάτω εταιρείες για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας: Protergia, Ζενίθ, Petrogaz Energy, Φυσικό Αέριο, ΔΕΗ, KEN, Nova Energy, Ήρων, We Energy, Elpedison, EnergyVolton, ΕΛΙΝ, ΕΛΤΑ Ενέργεια, Green, Watt+Volt, Volterra, NRG, και Solar.

Η διαδικασία για να αλλάξει κάποιος πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος είναι απλή και χρειάζονται κάποια δικαιολογητικά τα οποία εξαρτώνται από το αν πρόκειται για οικιακό ή επαγγελματικό χώρο. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η αλλαγή είναι καθαρά λογιστική και δεν γίνεται καμία αλλαγή στον μετρητή ρεύματος ούτε εσείς θα μείνετε χωρίς ρεύμα. Η αλλαγή αφορά αποκλειστικά το λογιστικό κομμάτι του λογαριασμού, την τιμολόγηση, και ολοκληρώνεται σε περίπου 14 μέρες από όταν υποβάλλεται την αίτηση. Υπεύθυνος για την αλλαγή είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να έχετε φθηνό ρεύμα είναι περίπου ίδια για όλες τις εταιρείες. Εμείς εδώ θα αναφέρουμε αυτά που ζητούνται συνήθως όμως είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε με τον πάροχο που έχετε επιλέξει για να συνάψετε σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλή τιμή. Ας δούμε τι χρειάζεται για να αλλάξετε πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος:

Αντίγραφο διαβατηρίου ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άδειας παραμονής /άδειας διαμονής.

Λογαριασμός ρεύματος του ακινήτου ή οποιοδήποτε έγγραφο (ΔΕΔΔΗΕ) που να εμφανίζει τον αριθμό παροχής του ακινήτου ή Αποδεικτικό σχέσης με το ακίνητο.

Ένδειξη του μετρητή (π.χ. φωτογραφία) υποχρεωτικά εφόσον το νούμερο παροχής είναι έως 25KVA.

Γνωστοποίηση ΑΦΜ και Δ.Ο.Υ.

Αποδεικτικό πληρωμής ή της ρύθμισης του τελευταίου λογαριασμού ρεύματος.

Σύγκριση προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας

Για να προχωρήσει κανείς σε μια σύγκριση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να επιλέξει αυτόν που προσφέρει το πιο οικονομικό ρεύμα θα πρέπει να έχει υπόψιν του κάποια βασικά πράγματα για τον λογαριασμό ρεύματος που λαμβάνει. Κάθε λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας, σε όποια εταιρεία και αν ανήκετε, αποτελείται από δύο μέρη:

Ρυθμιζόμενες χρεώσεις: αυτό το κομμάτι του λογαριασμού παραμένει ίδιο όποιον πάροχο και αν επιλέξετε και αποτελείται από τις χρεώσεις που αφορούν το δίκτυο μεταφοράς και διανομής ρεύματος, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών ρύπων καθώς και άλλες χρεώσεις όπως προς τον Δήμο ή την ΕΡΤ.

Ανταγωνιστικό σκέλος: εδώ είναι που φαίνεται η διαφορά στον λογαριασμό ρεύματος και περιλαμβάνονται οι χρεώσεις προμήθειας, δηλαδή η τιμή κιλοβατώρας, το πάγιο ή η εγγύηση καθώς και όποιες εκπτώσεις μπορεί να υπάρχουν. Αυτά είναι και τα στοιχεία που απαιτούνται για να κάνετε σύγκριση τιμών

Για να προχωρήσει κανείς να κάνει στις εταιρείες ρεύματος σύγκριση σύγκριση θα πρέπει ουσιαστικά να συγκρίνει τις χρεώσεις που υπάρχουν στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμό. Η όποια σύγκριση γίνει θα πρέπει να έχει την ίδια βάση δηλαδή δεν μπορείτε να συγκρίνετε ένα πρόγραμμα στο οποίο υπάρχει χρέωση παγίου και ένα άλλο στο οποίο δεν υπάρχει. Ομοίως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση σε ένα πακέτο που περιέχει ρήτρα αναπροσαρμογής ΟΤΣ και σε ένα άλλο που δεν περιλαμβάνει. Αφού λοιπόν προχωρήσετε σε σύγκριση των τιμολογίων και προσφορών που έχει η κάθε εταιρεία επιλέγετε αυτή που σας προσφέρει την χαμηλότερη τιμή.

Έκπτωση στον λογαριασμό ρεύμα

Σήμερα που όλοι κοιτάμε τα χρήματα που πληρώνουμε για το λογαριασμό ρεύματος σχεδόν όλοι οι πάροχοι προσφέρουν διάφορες εκπτώσεις με σκοπό να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες. Η πιο συνηθισμένη από αυτές τις εκπτώσεις είναι η έκπτωση συνέπειας. Η έκπτωση συνέπειας αφορά την έκπτωση που θα έχετε στο λογαριασμό σας πληρώνοντας τον εγκαίρως, πριν την προθεσμία λήξης του δηλαδή και σίγουρα έχει αντίκτυπο στο τελικό ποσό του λογαριασμού. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως η έκπτωση συνέπειας διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και δεν αφορά στο σύνολο του λογαριασμού αλλά μόνο στην κατανάλωση του ρεύματος. Πρακτικά δεν θα πληρώσουμε λιγότερα χρήματα για τους διάφορους φόρους, τέλη, πάγιο κτλ αλλά μόνο για το ρεύμα που καταναλώσαμε. Η έκπτωση συνέπειας εφαρμόζεται και στον εκκαθαριστικό και στον έναντι λογαριασμό για όσους δεν έχουν οφειλές και πληρώνουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους.

Αυτό που θέλουν να επιτύχουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι να επιβραβεύουν όσους πληρώνουν το λογαριασμό στην ώρα του προσφέροντάς τους και ένα επιπλέον κίνητρο για να το κάνουν. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε εμείς είναι να βρούμε ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος ρεύματος τη στιγμή που μας ενδιαφέρει! Η έκπτωση συνέπειας είναι σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας για την επιλογή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος αφού μειώνει πραγματικά τον λογαριασμό.

Καθώς το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα αλλάζει συνεχώς με πολλούς νέους παρόχους να δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας οι καταναλωτές θα πρέπει να μένουν ενημερωμένοι για τα τεκταινόμενα αν θέλουν να πληρώνουν λίγα χρήματα και φθηνό ρεύμα. Η κάθε εταιρεία προσπαθεί να προσελκύσει πελάτες μέσα από διαφημίσεις που προσφέρουν οικονομικά προγράμματα και υπόσχονται χαμηλούς λογαριασμούς ρεύματος. Πριν προχωρήσετε σε αλλαγή παρόχου είναι καλό να μελετήσετε τις προσφορές που υπάρχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή στην αγορά και να επιλέξετε αυτή που σας συμφέρει. Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι της κάθε εταιρείας θα σας προτείνουν προγράμματα τα οποία καλύπτουν τις δικές σας ανάγκες με οικονομικό και σίγουρο τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ