Η στεγαστική κρίση χτυπάει και τα σχολεία
Στα κάγκελα μαθητές και γονείς στην Καλαμαριά, αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, για το πρόβλημα της σχολικής στέγης.

Ταραχώδες καλοκαίρι ζει η Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της σχολικής στέγης και της κατανομής των μαθητών. Η Καλαμαριά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα, με γονείς και μαθητές αντί για… κάμπινγκ να είναι κυριολεκτικά στα κάγκελα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία σε κάποιες κινητοποιήσεις ακόμα και νεοδημοκρατών βουλευτών που διαπιστώνουν ότι και ψηφοφόροι τους είναι πολύ θιγμένοι!
Προχθές στην Καλαμαριά συνήλθε το δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα συζήτησης τη «Μαθητική κατανομή και ορθολογική αξιοποίηση των σχολικών χώρων». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε παρουσία βουλευτών, εκπροσώπων κομμάτων, γονέων και κηδεμόνων, αλλά χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των καθ’ ύλην αρμόδιων διευθύνσεων εκπαίδευσης, παρά την πρόσκληση που τους είχαν απευθύνει!
Αυτό από μόνο του δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει (συνολικά στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο στα ανατολικά). Τα αιτήματα συμπυκνώνονται στην «αξιοποίηση του συνόλου των εκπαιδευτικών χώρων του 3ου ΓΕΛ Καλαμαριάς, ώστε να δημιουργηθούν 6 τμήματα στην Α΄ Λυκείου, καθώς και να προβλεφθεί πέμπτο τμήμα στην Α΄ Λυκείου του νέου Πειραματικού Λυκείου (2ο Λύκειο Καλαμαριάς) με την αυτοδίκαιη κατανομή των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου του 2ου Γυμνασίου οι οποίοι δεν κληρώθηκαν, με στόχο την εκπαιδευτική συνέχεια και συνοχή».
Επιστολή Αράπογλου σε Ζαχαράκη
Η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, έστειλε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, τονίζοντας ότι το θέμα «επανέρχεται διαρκώς και προσβάλλει την τοπική κοινωνία και την αξιοπρέπεια των κατοίκων και των μαθητών» και φυσικά «οφείλεται σε μια επιμονή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης που λαμβάνει αποφάσεις χωρίς διάλογο και χωρίς πρόβλεψη για τις τοπικές ανάγκες»!
Από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που τοποθετήθηκαν –Πέτρος Παππάς (ΠΑΣΟΚ), Κατερίνα Νοτοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), Μιχάλης Χουρδάκης (Κίνημα Δημοκρατίας), Ιωάννης Δελής (ΚΚΕ)– λογικά περιμένει κανείς, όπως και συνέβη, τη στηλίτευση της κατάστασης. Αλλά ακόμα και ο νεοδημοκράτης Δημήτρης Κούβελας (Ν.Δ.) είπε ότι θα επικοινωνήσει με την κ. Ζαχαράκη προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ομαλή λειτουργία των σχολείων στην Καλαμαριά. Αν στο υπουργείο Παιδείας πάρουν το μήνυμα, θα φανεί…
Μήνυμα σε Αγγελούδη
Μηνύματα στέλνονται και στον Δήμο Θεσσαλονίκης για σειρά ζητημάτων που έχουν ανοίξει και δεν φαίνεται να κλείνουν. Εχουμε καταγράψει ήδη τις σφοδρές αντιδράσεις για το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο-Λύκειο («Βρήκαν λύση… της κακιάς ώρας», 19.6.2025). Ορθάνοιχτο παραμένει παράλληλα και το μέτωπο για το 89ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έστειλε… το μήνυμα στον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη.
Με ανοιχτή επιστολή οι γονείς λένε ότι «όπως φαίνεται από τα έγγραφα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και τη συζήτηση για την “Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2025”, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν για την ανέγερση ενός σύγχρονου σχολικού διδακτηρίου για τα 130 παιδιά του 89ου, φαίνεται ότι επιλέγεται η... προσωρινή λύση (“προσωρινή”, μάλλον, όπως εκείνη του 1978) της τοποθέτησης των παιδιών σε προκατασκευασμένες αίθουσες-προκάτ, με όρους... σεισμόπληκτης περιοχής! Με άλλα λόγια, ο Δήμαρχος ζητά από τους γονείς του 89ου να φύγουν από το αποδεδειγμένα λειτουργικό και ασφαλές σχολείο της γειτονιάς της Λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας και Μπότσαρη, για να στείλουν τα παιδιά τους σε... κουτιά, ίσως πολύ χειρότερης ποιότητας. Από τα λυόμενα βαριάς κατασκευής διδακτήρια του 1980, σε “προκάτ” αίθουσες ελαφριάς κατασκευής!». Το θέμα είναι φυσικά σοβαρό αφού, όπως σημειώνουν, «η λύση αυτή δεν αφορά την ανέγερση νέου σχολείου, αλλά τη συστέγαση του 89ου Δημοτικού μέσα σε υφιστάμενο σχολείο, το 5ο Δημοτικό Σχολείο», γεγονός που θεωρούν ότι εγείρει και ζητήματα ασφάλειας.
Χθες είχαμε επίσης συγκέντρωση γονέων έξω από τον χώρο του 20ού ΓΕΛ, καθώς οι γονείς των μαθητών του ΓΕΛ, του 2ου και 4ου Γυμνασίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, που στεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κλεάνθους, βρίσκονται ενώπιον μεγάλων προβλημάτων.
«Σαρδέλες»
Το ΓΕΛ είναι τόσο «στριμωγμένο» (έξι αίθουσες) που δανείζεται αίθουσες από τα Γυμνάσια. Ε, τη νέα χρόνια το ΓΕΛ θα πρέπει να χωρέσει σε… τέσσερις αίθουσες, καθότι η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης ζήτησε δύο αίθουσες του λυκείου και δύο αίθουσες του 2ου Γυμνασίου για να στεγάσουν τμήματα του… Πρότυπου Σχολείου που προορίζονται για το Διεθνές Απολυτήριο. Αυτό που κυρίως φοβούνται οι γονείς είναι μήπως και εφαρμοστεί η μέθοδος της τεχνητής μείωσης των μαθητών με μεταφορά τους σε άλλα –και ποια;– σχολεία.
Κυριολεκτικά χαοτική και η κατάσταση για την ύπαρξη και λειτουργία του 13ου Γυμνασίου και του 17ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης. Η «αναμπουμπούλα» κρατά από πέρυσι, τώρα ήρθε και στη Βουλή με πρωτοβουλία της Κατερίνας Νοτοπούλου, βουλεύτριας Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αυτό που οι γονείς καταγγέλλουν είναι ότι μέσα από την αλλαγή των ορίων κατανομής των μαθητών, οδηγείται σε συρρίκνωση το 13ο Γυμνάσιο και επακόλουθα το 17ο Λύκειο, καθώς οι απόφοιτοι των δημοτικών σχολείων της γειτονιάς στέλνονται σε άλλα, πιο απομακρυσμένα Γυμνάσια. Ετσι, από το νέο έτος το 13ο Γυμνάσιο μένει με τέσσερα τμήματα, δηλαδή με προβλήματα βιωσιμότητας, ενώ το πρόβλημα μεταφέρεται και στο 17ο Λύκειο, το οποίο δέχεται κατά βάση τους αποφοίτους του 13ου Γυμνασίου.
πηγή: efsyn.gr - ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΥΚΕΣΑΣ
κεντρική φώτο: To 3ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Μεγάλη στιγμή στην ιστορία του Άρη: Ο Αυτοκράτορας επιστρέφει
02 Ιουλίου 2025 -
Παλαίφυτο: Είναι έτοιμη να..."σκάσει" κι εκεί!
02 Ιουλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ