close search results icon

Η θέση του ΑΣ Νάουσας για αποζημιώσεις πυρηνόκαρπων από τις βροχοπτώσεις

Τι αναφέρει ο Συνεταιρισμός αλλά και ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας Μ. Αντωνιάδης. 

O μοναδικός συνεταιρισμός που πήρε θέση ανοιχτά για τις "αποζημιώσεις" από το Deminimis, είναι ο Α.Σ. Νάουσας. Αυτό είδαμε μέχρι στιγμής, αυτό καταγράφουμε ως Πέλλαnews. Και μάλιστα, λαμβάνοντας την άποψη του Προέδρου του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας Μάκη Αντωνιάδη για το "φαινόμενο" αυτό, ανέφερε στο pellanews.gr "Είναι θετικό οτι αντέδρασε ο Α.Σ. Νάουσας, είναι προς τιμήν του που αντέδρασε πρώτος, ας ελπίσουμε όμως και οι υπόλοιποι συνεταιρισμοί που εκτελούν επιχειρησιακά προγράμματα με περιβαλλοντολογικές δράσεις να αντιδράσουν ομοίως. Είναι ικανοποιημένοι και σιωπούν;". 

Ο κ. Αντωνιάδης προσθέτως οτι είναι "'ένα μπάχαλο και μισό ο ΟΠΕΚΕΠΕ", ενώ τόνισε πως "κατέρρευσε το αφήγημα "εξόφληση σε μια δόση στο τέλος του χρόνου", με αποτέλεσμα να έχουμε επιστροφή στην παλιά συνταγή των πληρωμών το Πάσχα". 

Ας δούμε από το agrotypos.gr και τον συνάδελφο Σταύρο Παϊσιάδη, τι κατεγράφη όσον αφορά τον Α.Σ. Νάουσας με την ανακοίνωση του:

«Ντροπή είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να πει ο οποιοσδήποτε αγρότης μετά την τελική ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία αναγράφονται τα ποσά και οι ποικιλίες οι οποίες θα αποζημιωθούν για τις βροχοπτώσεις (de minimis)», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) Νάουσας.

Και προσθέτει: «Προφανώς υποτιμούν την νοημοσύνη μας σαν αγρότες και ίσως μας θεωρούν πνευματικά κατώτερους και νομίζουν ότι μπορούν να μας ξεγελούν με τα διάφορα τερτίπια και μεθοδεύσεις που σκαρφίζονται προκειμένου να δείξουν ότι είναι κοντά στον αγρότη και τον βοηθούν. Κάθε άλλο παρά αυτό το συμπέρασμα όμως βγαίνει μετά από τις ανακοινώσεις που έκαναν.

Για να γίνουμε πιο σαφείς, τον Ιανουάριο του 2023 ο ίδιος ο υπουργός ανακοίνωσε με δελτίο τύπου αποζημιώσεις σε ποικιλίες με 50% ζημία 150 € ανά στρέμμα και σε ποικιλίες με 40% ζημία, 135 € ανά στρέμμα. Μετά από οχλήσεις, ότι λείπουν παρά πολλές βασικές ποικιλίες που υπέστησαν ζημία από τις βροχοπτώσεις, μας ανακοίνωσε ότι θα αποζημιωθούν και οι ποικιλίες που είχαν ζημία 30% με το ποσό των 80 € ανά στρέμμα, για να μπουν όλες.

Στην τελευταία του ανακοίνωση μιλάει για 80 € το στρέμμα, αλλά μόνο στις ποικιλίες που υπέστησαν ζημιά από 40% και πάνω. Ταυτόχρονα, προκειμένου να εξαπατήσει τους μη συνεταιρισμένους αγρότες, τους δίνει 70 € το στρέμμα και με το ποσό αυτό συμπληρώνουν τα 150 € το στρέμμα συνολικά. Έτσι κι αλλιώς όμως τα 150 € το στρέμμα θα τα έπαιρναν μόνο από το de minimis των βροχοπτώσεων με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις του υπουργού. Με αυτό τον τρόπο όμως τους αφαιρεί το δικαίωμα διεκδίκησης των 70 € το στρέμμα, έξω από τις βροχοπτώσεις.

Στην ουσία ο παραγωγός θα πάρει τα ίδια λεφτά που θα έπαιρνε με τα 150 € των βροχοπτώσεων αφαιρώντας του το δικαίωμα να διεκδικήσει τα προαναφερόμενα 70 € το στρέμμα λογω κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, τους παραγωγούς που υπέστησαν πραγματική ζημιά από τις βροχοπτώσεις, τους δίνει το εξευτελιστικό ποσό των 80 € ανά στρέμμα.

Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία και ντροπή, πείτε μας πώς μπορούμε να το ονομάσουμε; Προσπαθεί με το διαίρει και βασίλευε να δημιουργήσει αγρότες δυο ταχυτήτων γιατί αποκλείει κάποιους αγρότες από τα εθνικά κονδύλια και τους ξεχωρίζει σε σχέση με κάποιους άλλους.

Επίσης εάν ήθελε να είναι δίκαιος απέναντι σε όλους τους αγρότες θα έπρεπε τα 70 € το στρέμμα να τα δώσει και στα κεράσια και στα δαμάσκηνα και στα μήλα και στα ακτινίδια και στα επιτραπέζια σταφύλια και λοιπά, όπως ακριβώς έκανε και με τους συνεταιριζόμενους.

Θεωρούμε ότι αυτή η κοροϊδία, δεν θα μείνει μόνο στα γραπτά και στα λόγια αλλά θα έχει και συνέχεια».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ