close search results icon

Η Χαμάς έφυγε απ' το Κάιρο χωρίς συμφωνία, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς εγκατέλειψε τις συνομιλίες στο Κάιρο χωρίς συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά η παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών λέει ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν έχουν τελειώσει.

Υπήρχε η ελπίδα ότι μια εκεχειρία 40 ημερών θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την έναρξη του ισλαμικού μήνα του Ραμαζανιού την επόμενη εβδομάδα.

Καθώς διαφαίνονται περισσότερα σημάδια λιμοκτονίας, η διεθνής πίεση έχει αυξηθεί.

Ωστόσο, οι μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ προσπάθησαν να κλείσουν μια συμφωνία που θα υποχρέωνε τη Χαμάς να απελευθερώσει Ισραηλινούς ομήρους σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Το Ισραήλ δεν έστειλε αντιπροσωπεία στο Κάιρο, λέγοντας ότι ήθελε πρώτα μια λίστα με τους επιζώντες ομήρους που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν βάσει της συμφωνίας.

Η Χαμάς είπε ότι το Ισραήλ δεν αποδέχτηκε τα αιτήματά του για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ούτε την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις πόλεις της Γάζας.

Περισσότεροι από 30.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ανακοίνωση της Χαμάς ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία της αναχώρησε από το Κάιρο το πρωί της Πέμπτης «για διαβουλεύσεις με την ηγεσία του κινήματος, με τις διαπραγματεύσεις και τις προσπάθειες να συνεχιστούν για να σταματήσει η επίθεση, να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι και να φέρει βοήθεια στον λαό μας».

Εν τω μεταξύ, το αιγυπτιακό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι al-Qahera επικαλέστηκε ανώτερη πηγή ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο αξιωματούχος Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ «αποτρέπει» τις προσπάθειες για σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου κατά τις συνομιλίες που φιλοξενήθηκαν στο Κάιρο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ειδήσεων CNN ότι πιστεύει ότι η Χαμάς παίζει ένα «παιχνίδι» και ότι η ομάδα γνωρίζει πού κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, παρά το γεγονός ότι επιμένει σε κατάπαυση του πυρός πριν μπορέσει να συγκεντρώσει και να δώσει τις πληροφορίες.

«Νομίζω ότι ξέρουν, είναι ένα παιχνίδι», είπε ο αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν «πληροφορίες» για το πού κρατούνται οι εναπομείναντες απαχθέντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προτεινόμενη συμφωνία θα απελευθερώσει 40 Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα περίπου δεκαπλάσιους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Περισσότεροι από 130 όμηροι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 30 από αυτούς είναι νεκροί.

Την Τετάρτη, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα εμπόδια που τέθηκαν «δεν είναι ανυπέρβλητα και μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία».

Κατά τη διάρκεια μιας προτεινόμενης εκεχειρίας 40 ημερών, θα υπάρξει μια αύξηση της απελπιστικά αναγκαίας βοήθειας που θα εισέλθει στη Γάζα.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: AP Photo/Mohammed Dahman, File

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ