close search results icon

H υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κική Παπαδάκη: "«Απροετοίμαστο το Υπουργείο στις αλλαγές που έρχονται στον αγροτικό κόσμο"

H υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κική Παπαδάκη: "«Απροετοίμαστο το Υπουργείο στις αλλαγές που έρχονται στον αγροτικό κόσμο"

«Απροετοίμαστο το Υπουργείο στις αλλαγές που έρχονται στον αγροτικό κόσμο-Το καμπανάκι της διάλυσης του ΕΛΓΑ έχει χτυπήσει»

Επιμέλεια: Παύλος Παπαδόπουλος

Η Σύμβουλος αγροτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κική Παπαδάκη τονίζει στην Πέλλαnews πως «πρέπει να συζητήσουμε και για ένα σύγχρονο και παραγωγικό μοντέλο συνεταιρισμών για τη χώρα μας»

«Η ΝΕΑ ΚΑΠ από την πρώτη Ιανουαρίου του 2023 έχει ξεκινήσει να τρέχει ήδη, δυστυχώς όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει πιαστεί για άλλη μια φορά απροετοίμαστο», διαπιστώνει η υποψήφια βουλευτής Πέλλας με το ΠΑΣΟΚ και Σύμβουλος Αγροτικών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Κική Παπαδάκη, μιλώντας στην Πέλλαnews για τα αγροτικά ζητήματα αλλά και τις εκλογές που έρχονται.

Η κ. Παπαδάκη μεταξύ άλλων τονίζει ότι «το καμπανάκι της διάλυσης έχει χτυπήσει εδώ και καιρό την πόρτα του αγροτικού τομέα και δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από 130 υπάλληλοι έχουν φύγει από τον ΕΛΓΑ μέσω της κινητικότητας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο». Βλέπει «δίκαιο» στις κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ χαρακτήρισε τον διάλογο του Υπουργού μαζί τους «προσχηματικό».

«Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που έχει επιβάλει στη χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα δεν βοηθάει τον τόπο, το ίδιο είχαν κάνει και το 2018 αλλά από αντίστροφους ρόλους», σημειώνει μέμφοντας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ένα πρώτο κάλεσμα στον κόσμο για « κοινή πάλη», με στόχο «την πρωτιά στην Πέλλα».

Η συνέντευξη*

κ. Παπαδάκη, πως βλέπετε την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς με τη νέα ΚΑΠ; Πλέον από φιλολογικό επίπεδο έχουμε μπει στην πράξη.

Η ΝΕΑ ΚΑΠ από την πρώτη Ιανουαρίου του 2023 έχει ξεκινήσει να τρέχει ήδη, δυστυχώς όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει πιαστεί για άλλη μια φορά απροετοίμαστο.

image-6487327.JPG

Η Νέα ΚΑΠ φέρνει ισχυρές αλλαγές οι οποίες αλλάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αν μάλιστα σκεφτούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει και θέσει ως στόχο ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να επέλθει ως στόχος η μείωση κατά 50% στη χρήση χημικών στη γεωργία καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι απλά μόνο αυτά που βλέπουμε στην Νέα ΚΑΠ η οποία ισχύει μέχρι το 2027 αλλά και έπεται συνέχεια.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι έχει φέρει μια πολύ κακή συμφωνία για τη χώρα, η οποία θα πλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αγροτικό κόσμο, για αυτό το λόγο προσπαθεί μέχρι τις εκλογές να την αποκρύψει. Προσπαθεί να την κρατήσει κάτω από το χαλάκι, μη αναλογιζόμενη βέβαια ότι η χώρα χάνει πολύτιμο χρόνο και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Και όμως προτιμάει να υποθηκεύσει την τύχη ολόκληρου του αγροτικού τομέα της χώρας μας μπρος στο πολιτικό κόστος.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε αποδείξει ξεκάθαρα ότι για εμάς πάνω από όλα είναι η χώρα ! Τέτοιες λογικές μας είναι ξένες και ο λαός θα πρέπει στις επερχόμενες εκλογές να δώσει μια απάντηση σε όλο αυτό το ζοφερό μέλλον που του σχεδιάζουν.

Θεωρείται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν συνεπής με όσα υποσχέθηκε στους αγρότες; Βλέπουμε ότι ζεσταίνονται τα τρακτέρ …

Γνωρίζω βαθιά επιστημονικά τον αγροτικό κόσμο στην Πέλλα. Καθημερινά στο μελετητικό μου γραφείο στην Σκύδρα συνομιλώ με τους παραγωγούς, βλέπω στα μάτια τους την αγωνία και τους υποστηρίζω επιστάμενα, υπεύθυνα και διαχρονικά.

gap.JPG

Ο αγροτικός κόσμος δεν χωρά αμφιβολία πως δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια, από τη μια κρίση μετά την άλλη, όπως βέβαια και το σύνολο του Ελληνικού λαού. Μετά την πανδημία που πραγματικά είχαμε περιορισμό στην κατανάλωση αγαθών, ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία όπου εκτόξευσε το κόστος παραγωγής σε ανυπέρβλητα επίπεδα.

Όλο αυτό το διάστημα ο Υπουργός αντί να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα από τη ρίζα τους νόμιζε ότι θα μοιράζει τις υποσχέσεις σαν ασπιρίνες και θα περάσουν όλα !

Η κοροϊδία έχει χτυπήσει κόκκινο, κινδυνεύει άμεσα η βιωσιμότητα των Αγροτών μας και βέβαια ο εμπαιγμός του Υπουργού συνεχίζεται.

Το καμπανάκι της διάλυσης έχει χτυπήσει εδώ και καιρό την πόρτα του αγροτικού τομέα και δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από 130 υπάλληλοι έχουν φύγει από τον ΕΛΓΑ μέσω της κινητικότητας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Οι αγρότες δεν έχουν άλλο τρόπο από το να κατέλθουν σε κινητοποιήσεις για να δικαιωθούν, ο διάλογος που έκανε μαζί τους ο Υπουργός απέδειξε με τις πράξεις του ότι ήταν προσχηματικός. Όλοι εμείς πρέπει να είμαστε στο πλευρό τους στα δίκαια αιτήματα τους.

Ποια είναι τα σημεία που επιτάσσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τον αγροτικό κόσμο. Μην ξεχνάμε ότι το κίνημα ήταν σημείο αναφοράς στο παρελθόν για τα αγροτικά;

Πραγματικά το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα εκείνο που προέτασε τον αγροτικό τομέα και τον αγρότη ως έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της οικονομία της χώρας μας.

Μην ξεχνάμε ότι με το ΠΑΣΟΚ έγιναν οι μεγαλύτερες τομές στον αγροτικό κόσμο, όπως για παράδειγμα η δημιουργία του ΕΛΓΑ, όραμα των τότε κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν, ώστε οι αγρότες να μπορούν να καλλιεργούν απρόσκοπτα και να μπορούν να αποζημιωθούν ορθά και στην ώρα τους.

papadakh-gennhmata.jpg

Σήμερα όλα αυτά τα έχει θέσει εν αμφιβόλω η κυβέρνηση της ΝΔ. Μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι δεν βλέπουν τι συμβαίνει, ενδεχομένως όμως τους βολεύει όλη αυτή η κατάσταση ώστε να εγκαθιδρύσουν την νέα τάξη πραγμάτων που θέλουν, δηλαδή τους νέους τσιφλικάδες !

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ήδη στο πρόγραμμα του τις θέσεις του για τον αγροτικό τομέα, οι οποίες και έχουν στο επίκεντρο τον πραγματικό και καθημερινά δοκιμαζόμενο αγρότη. Μιλάει για αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό των Δημόσιων Υπηρεσιών ώστε να είναι στην υπηρεσία των αγροτών και όχι για διάλυση αυτών.

Θέλουμε να επανακαθορίσουμε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο το οποίο να μπορεί να δώσει απαντήσεις στην όλο ένα και πιο αυξανόμενη ζήτηση για προστασία του περιβάλλοντος από την Ευρώπη και τον κόσμο κατά επέκταση. Εδώ πρέπει να συζητήσουμε και για ένα σύγχρονο και παραγωγικό μοντέλο συνεταιρισμών για τη χώρα μας. Δυστυχώς θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι κατά μόνας δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα τόσα πρέπει που βάζουν οι καιροί μας, επιβάλλεται να ενώσουμε δυνάμεις, μπορούμε να το κάνουμε, χρειάζεται πίστη και εκπαίδευση ! ΝΑΙ στην εκπαίδευση!Πρέπει επιτέλους να στηθεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που να αφορά το σύγχρονο συνεταιριστικό μοντέλο, να εκπαιδεύσουμε τα νέα συνεταιριστικά στελέχη ώστε να τα οπλίσουμε με γνώση και πίστη για να επιτύχουν στην προσπάθεια τους, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Θεωρείται ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ; Ενός Ασφαλιστικού φορέα που διαμορφώθηκε έτσι για να έχει ο αγρότης ένα αποκούμπι, αλλά το πράγμα κάπου μπερδεύτηκε…

Όπως προανέφερα και παραπάνω ο ΕΛΓΑ αποτέλεσε όραμα του ΠΑΣΟΚ και ήταν ο φορέας εκείνος ο οποίος στήριξε τους αγρότες μας στα δύσκολο. Δυστυχώς σήμερα αποψιλώνεται χωρίς καμία προσπάθεια για να διασωθεί, 130 υπάλληλοι έχουν ήδη φύγει και δεν ξέρουμε πόσοι ακόμα στον τελευταίο κύκλο κινητικότητας γιατί άραγε;

Να σας δώσω και μια πάρα πολύ σοβαρή πληροφορία, ο ΕΛΓΑ χάνει κόσμο από την κινητικότητα και δεν μπορεί να τον αναπληρώσει γιατί πολύ απλά δεν έχει πιστοποιημένο οργανόγραμμά ώστε να μπορεί να συμμετέχει στην κινητικότητα ζητώντας θέσεις!!! Αλήθεια ούτε αυτό δεν μπορεί να κάνει αυτή η Κυβέρνηση;

Ερχόμενη τώρα στην ερώτηση σας, ναι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει προσωπικά το έλεγα και το υποστήριζα από το 2015, όταν και ο τότε πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχος είχε παραγγείλει τις νέες αναλογιστικές μελέτες με στόχο να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού. Ήρθαν οι εκλογές άλλαξαν οι κυβερνήσεις, έφυγαν από τη διοίκηση του οργανισμού τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και 8 χρόνια μετά μιλά ακόμα για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Τα συμπεράσματα είναι της κοινωνίας.

Μάλιστα να προσθέσω ότι τότε είχαμε βρει και του επιπλέον πόρους που θα χρειαζόντουσαν μέσο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 και του μέτρου 17. Δυστυχώς ένα μέτρο που επέλεξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην εφαρμόσει ποτέ και συνέχισε στην ίδια γραμμή και η κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί απλά δεν επιδιώκουν να λύσουν τα προβλήματα των αγροτών, απλά τα λόγια τα μεγάλα και τα ΑΝ τα σερβίρουν σαν παυσίπονα στη δυσβάσταχτη σημερινή κατάσταση.

Πότε περιμένετε το άνοιγμα της κάλπης, πότε θεωρείται ότι είναι το τάιμινγκ της εκλογικής αναμέτρησης; Πολλά σενάρια υπάρχουν.

Εγώ προσωπικά εργάζομαι εδώ και πάρα πολύ καιρό καθημερινά με τους συνεργάτες μου για να βρίσκομαι δίπλα στους συμπολίτες μου στην Πέλλα ανεξάρτητα με το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που έχει επιβάλει στη χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα δεν βοηθάει τον τόπο, το ίδιο είχαν κάνει και το 2018 αλλά από αντίστροφους ρόλους.

Άποψη μου θα πρέπει επιτέλους και στην Ελλάδα να συζητάμε για κυβερνήσεις πλήρους τετραετίας και όχι μετά τα δυο χρόνια η εκάστοτε αντιπολίτευση να ξεκινάει να ζητάει εκλογές και ο εκάστοτε πρωθυπουργός να γίνετε δέσμιος των μετρήσεων και πότε τον βολεύει να πάει σε εκλογές.

Οι πολίτες επιλέγουν με την ψήφο τους ποιος θα τους κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ας ξεκινήσουν όλοι να τους σεβόμαστε.

Καλώ τον δημοκρατικό κόσμο στην Πέλλα και κάθε προοδευτικό πολίτη να παλέψουμε μαζί για την πρωτιά στην Πέλλα.

*πρώτη δημοσίευση στην έντυπη Πέλλαnews την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

kiki.JPG



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ