close search results icon

Ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το ΕΣΠΑ στην Έδεσσα

Ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το ΕΣΠΑ στην Έδεσσα

Α. Τζιτζικώστας: “Στόχος μας και τα επόμενα χρόνια να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη” – Ημερίδα για το ΕΣΠΑ στην Έδεσσα

Ημερίδα για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 και το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας 2021 – 2027, με κεντρικό ομιλητή τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, πραγματοποιήθηκε  στην Έδεσσα.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε στην εναρκτήρια ομιλία του την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας 2014 – 2020, καθώς και τα έργα και τις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν στην Πέλλα, ενώ στο δεύτερο μέρος της ημερίδας παρουσίασε το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027.

Χαιρετισμό στην ημερίδα, παρουσία των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων και φορέων της Πέλλας, απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ενώ την παρουσίαση των στοιχείων πραγματοποίησε το Στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Κοντογιαννόπουλος. Στην ημερίδα προβλήθηκαν επίσης θεματικά βίντεο με έργα που χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας στην Πέλλα, αλλά και μαρτυρίες ωφελούμενων πολιτών από το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε μεταξύ άλλων ότι “τα μικρά και μεγάλα έργα που υλοποιούμε στην Πέλλα, μέσω του ΕΣΠΑ, αλλάζουν αυτόν τον τόπο, βελτιώνουν την καθημερινότητα και κάνουν καλύτερη τη ζωή των συμπολιτών μας. Διαμορφώνουμε έτσι το σήμερα και το αύριο τις Πέλλας, διότι το ΕΣΠΑ είναι ο κρίσιμος κρίκος για τη μετάβαση από το παρόν στο μέλλον, από την ανάκαμψη στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, που φτάνει σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια. Στόχος μας είναι τα έργα και οι δράσεις που υλοποιούμε να υπηρετούν τον άνθρωπο”.

Τα σημαντικότερα από τα έργα και τις δράσεις που υλοποίησε με πόρους του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Πέλλα, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι τα εξής:

“-Μέσα στην πιο δύσκολη περίοδο της πανδημίας, στηρίξαμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, και με το πρόγραμμα “Διέξοδος”, ενισχύσαμε συνολικά 7.000 επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας 25.000 θέσεις εργασίας στην Πέλλα και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

-Στηρίξαμε το Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας, το Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών και τα Κέντρα Υγείας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επικουρικό προσωπικό.

-Στηρίζουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας, τα παιδιά, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο, τα άτομα με αναπηρία, διασφαλίζοντας τη λειτουργία οχτώ κοινωνικών δομών και δομών υγείας, που παρέχουν υπηρεσίες και βασικά αγαθά σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

-Δίνουμε τη δυνατότητα σε άνεργους, ευπαθείς ομάδες και εργαζόμενους να αναπτύξουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και γνώσεις.

-Στηρίζουμε την οικογένεια και τους γονείς με χαμηλά εισοδήματα, με χιλιάδες θέσεις σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

-Δίνουμε περισσότερες δυνατότητες στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, εξοπλίζοντας όλα τα σχολεία της Πέλλας, με σύγχρονα, εκπαιδευτικά ψηφιακά μέσα.

-Στηρίζουμε τη λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στην Έδεσσα.

-Αναβαθμίζουμε τις ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες του Επιμελητηρίου Πέλλας, για να μπορεί να υποστηρίξει ακόμα πιο αποτελεσματικά τις τοπικές επιχειρήσεις.

-Μειώνουμε το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και σχολείων ώστε οι πόροι που εξοικονομούνται να επιστρέφουν στην κοινωνία.

-Χρηματοδοτήσαμε την επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στην Πέλλα.

-Προχωρήσαμε σε σειρά παρεμβάσεων και έργων για την εξοικονόμηση και την άριστη ποιότητα του νερού, για περισσότερους από 25.000 συμπολίτες μας.

-Προχωρήσαμε σε σημαντικά έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση στον Ποταμό Εδεσσαίο και στο Χείμαρρο Τόπλιτσα.

-Εξοπλίζουμε το Πυροσβεστικό Σώμα και την Αστυνομία.

-Δημιουργούμε “Πράσινο Σημείο” και στους τέσσερις Δήμους της Πέλλας.

-Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους και υλοποιούμε σημαντικές παρεμβάσεις στο Ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας, που περιλαμβάνουν και την κατασκευή Κτιρίου Εξυπηρέτησης Επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο.

-Πραγματοποιούμε σημαντικά έργα αστικών αναπλάσεων και πρασίνου στην Έδεσσα και τα Γιαννιτσά, μεταξύ των οποίων και την ενοποίηση του τουριστικού με το εμπορικό κέντρο της Έδεσσας”.

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι η συνεργασία όλων των φορέων είναι το κλειδί για την επιτυχή και αποτελεσματική υλοποίηση του ΕΣΠΑ και τόνισε ότι στο νέο ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξασφάλισε ακόμη περισσότερους πόρους για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. “Μαζί με τους πόρους από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα και την ιδιωτική οικονομία θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στον τόπο, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Πέλλα”, επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας για το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 - 2027, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος και στην άμεση έναρξή του, που έγινε αμέσως μετά την έγκρισή του, με 18 δράσεις, που αφορούν στην υποστήριξη των ευάλωτων πολιτών και του δημοσίου συστήματος υγείας.

Μετά το πέρας της ημερίδας, ο κ. Τζιτζικώστας με τον κ. Τζαμτζή και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Λάκη Βασιλειάδη και Πέτρο Ζέρζη έκοψαν την πίτα της Αντιπεριφέρειας Πέλλας και αντάλλαξαν ευχές με τους εργαζόμενους για το νέο έτος.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ