close search results icon

Η 110η επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης της Σκύδρας από την οθωμανική σκλαβιά

Η 110η επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης της Σκύδρας από την οθωμανική σκλαβιά

Ο Δήμος Σκύδρας, τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, γιόρτασε με τιμές, μεγαλοπρέπεια και υπερηφάνεια την 110η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Σκύδρας από την οθωμανική σκλαβιά.

Ανήμερα της επετείου και κατά τις πρωινές ώρες ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες της εκκλησίας.

Η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία τελέστηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Πρωτομάρτυρα κι Αρχιδιακόνου Στεφάνου Σκύδρας από τους Σεβαστούς μας Πατέρες: Αντώνιο Κορέστη, Ευστράτιο Ιμβριώτη και Δαυίδ Πασσατά.

Το χρονικό και τη σημασία της επετείου ανάλυσε με την ομιλία της η εκπαιδευτικός του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας Κική Πέτκογλου .

Ακολούθησε, στο Ηρώο της πόλης, η τελετή του τρισάγιου, της κατάθεσης στεφανιών, της τήρησης ενός λεπτού σιγής και της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν: η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, οι Βουλευτές Πέλλας: Διονύσης Σταμενίτης και Βασίλειος Βασιλειάδης, ο Συνταγματάρχης της 2ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Μπέλλος Κωνσταντίνος, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Πέλλας Δημήτριος Γεωργίτσας, ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έδεσσας - Επιπυραγός Ιωάννης Σολομωνίδης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας Δημήτριος Δούμος. Επίσης, οι Αντιδήμαρχοι: Θεμιστοκλής Κρητίδης, Ιωάννης Θεοδοσίου, Μιχαήλ Μέγας, Ευφροσύνη Κρητίδου, Κυριακή Τσιφλίδου, η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ιωάννα Βέργου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σκύδρας Θεόδωρος Αντωνιάδης και Τοπικοί Σύμβουλοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Αθανάσιος Σπανός, Γεωργία Γάτσου και Χαρίτων Πορτοκαλίδης και πολλοί συμπολίτες Εκπαιδευτικοί και Μαθητές Σχολείων του Δήμου μας,.

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου μιλώντας για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης δήλωσε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

Σήμερα τιμάμε και γιορτάζουμε την ιστορική για τον τόπο μας επέτειο απελευθέρωσης της πόλης μας της Σκύδρας από τον τουρκικό ζυγό.

Μετά την ηρωική επανάσταση του 1821, απαιτήθηκαν δυστυχώς άλλα 91 χρόνια για να ηχήσουν οι σάλπιγγες της ελευθερίας στην σκλαβωμένη Σκύδρα.

Ήταν 17 Οκτωβρίου 1912, πριν από 110 χρόνια, όταν ο ένδοξος Ελληνικός Στρατός προελαύνει και υψώνει την Ελληνική Σημαία στη Σκύδρα και την επαναπροσαρτά στον εθνικό κορμό μετά από αιώνες τουρκικής κατοχής. Η χρονική στιγμή της επέμβασης του Ελληνικού Στρατού ήταν κρίσιμη διότι την ίδια στιγμή καιροφυλακτούσε ο βουλγαρικός στρατός με σκοπό να καταλάβει και να αποσπάσει Ελληνικά εδάφη.

Σήμερα χάρη στην κρίσιμη προέλαση του Στρατού μας, ζούμε σε μία ελεύθερη Σκύδρα. Χάρη στην αποτελεσματική αυτή προέλαση άνοιξε ο δρόμος για να απελευθερωθούν γειτονικές πόλεις και εδάφη σε άλλες περιοχές.

Σήμερα με συγκίνηση και με δικαιολογημένη υπερηφάνεια τιμάμε και ευγνωμονούμε τον απελευθερωτικό αγώνα μας.

Σήμερα εδώ από την Σκύδρα, διατρανώνουμε την πίστη και την αφοσίωσή μας στην πατρίδα και στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Σήμερα στέλνουμε μήνυμα ενότητας, ομόνοιας, ομοψυχίας και αγωνιστικότητας.

Απέναντι σε ένα διεθνές ρευστό περιβάλλον, απέναντι στην κλιμακούμενη θρασύτητα, προκλητικότητα και επιθετικότητα υψώνουμε φωνή και τείνουμε χέρι συνεργασίας και αμοιβαιότητας. Προτείνουμε την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου. Στηρίζουμε την ανεξαρτησία και την ειρηνική συνύπαρξη λαών και κρατών.

Δηλώνουμε ανυποχώρητοι στη βία, στην καταπίεση, στον ιμπεριαλισμό και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε τα εθνικά και οικουμενικά ιδεώδη.

Εμείς, ως Δήμος Σκύδρας, ως Δημοτική αρχή, δηλώνουμε επίσης ότι θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα, ανιδιοτέλεια δικαιοσύνη και συνέπεια τον δικό μας καθημερινό αγώνα για να γίνεται η κοινωνία και ο τόπος μας καλύτερος και προοδευτικότερος για όλους.

Κλείνοντας, ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους Σεβαστούς μας Πατέρες, τους προσκεκλημένους και τους επισκέπτες μας, την εκπαιδευτική μας κοινότητα, τους συνεργάτες μου, τους συμπολίτες μου, τη Φιλαρμονική μας και όλους τους συντελεστές της σημερινής μας επετείου.

Χρόνια Πολλά σε όλους. Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα με υγεία, ευημερία και ειρήνη για όλη την ανθρωπότητα.

κείμενο γραφείο τύπου Δ. Σκύδρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ